Buitentafel van steigerhout

  • tijd
    6 Dag
  • stappen
    1

Voordat je gaat beginnen is het van belang dat je weet wat je gaat maken en dat je het liefst een werktekening hebt. Tekeningen kan je trouwens prima op internet downloaden als je even in Google zoekt. Het mooie van zelf doen is dat je exact kan bepalen wat de afmetingen moeten worden zodat de tafel (of iets anders natuurlijk) altijd goed past.

Aan de hand van de tekening en je eigen aanpassingen kan je een zaag plan maken. Dat is een lijstje met alle verschillende stukken die je nodig hebt met de afmetingen daarbij. Met dit plan kan je de planken op maat laten zagen in de doe-het-zelfzaak, waar je natuurlijk ook de steigerhouten planken kan kopen.

Als je alle stukken hebt is het verstandig eerst alles te schuren als je geen splinters van je tafel wil hebben. Daarna kan je alles stap voor stap in elkaar zetten.

Let wel op dat nieuw steigerhout nogal de neiging heeft om te krimpen als het droger wordt. Het is verstandig om het hout eerst een paar dagen in huis te leggen zodat het kan krimpen en daarna pas de tafel in elkaar te zetten. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld grote spleten krijgt tussen de planken van het tafelblad.

Het is ook goed, zeker voor buiten, om RVS schroeven te gebruiken. Dat is wel iets duurder, maar blijft echt veel mooier. Bij het maken van de tafel heb ik gebruik gemaakt van deuvels (houten pennen), lijm en vijzen. De deuvels zorgen er voor dat alle verbinden beter op hun plek blijven zitten en krijg je minder kieren bij het uitzetten en krimpen van het hout.

Als je het steigerhout niet behandelt wordt het na een jaartje mooi grijs en blijft verder heel lang goed. Je kan het natuurlijk ook behandelen met een beits. Ik heb zelf ook wel eens witte krijtverf gebruikt aangelengd met water om een soort White Wash effect te maken.

Leuk om te doen en minder moeilijk dan je denkt!