Klussen vanwege een verbouwing of een nieuwe woning is te gek. Het is heerlijk om met je eigen handen jouw droomhuis te creëren. Alleen: het kost een hoop tijd en dat is voor veel mensen erg schaars. Vooral als je naast het klussen ook moet werken! Gelukkig is het – met een goede voorbereiding – prima te doen. Hieronder de 7 beste tips om werken en klussen te combineren. Aan de slag!

1. Stap naar de baas

Vraag aan je leidinggevende op het werk wat er eventueel mogelijk is. Misschien kun je tijdelijk aangepaste werktijden krijgen. Door bijvoorbeeld eerder te beginnen kun je aan het eind van de middag al klussen in plaats van alleen ‘s avonds.

2. Baken je tijd goed af

Regel op het werk geen zaken rondom de verbouwing en klap tijdens het klussen niet nog even je laptop open. Met andere woorden: besteed tijdens het klussen aandacht aan het klussen, en op werk aan het werk. Zo krijg je wat meer rust in je hoofd.

3. Spaar van tevoren wat vrije dagen op

En neem deze niet in één keer op, maar zorg ervoor dat je nog wat dagen over hebt. Het kan namelijk zijn dat er later nog momenten zijn waarop iets afgemaakt moet worden.

4. Stel prioriteiten

Verbouw eerst datgene dat echt nodig is en ga later pas aan de slag met de klussen die ‘ook wel leuk kunnen zijn’. Bij een tekort aan vrije dagen kun je dan eerst weer wat vakantiedagen sparen voordat je verder gaat met klussen.

5. Plan ook andere belangrijke dingen in

Administratie, sociale contacten (uiteraard wat minder dan normaal) en… ontspanning! Voorkom daarmee dat je in de financiële problemen raakt, een vreemde wordt voor familie en vrienden of teveel hooi op je vork neemt. Maak eventueel goede afspraken met je partner over wie wat doet en wanneer je beiden niets doet. En houd elkaar daar aan, ook wanneer het verbouwen wat tegenzit.

6. Leg de lat niet te hoog

Wees niet te streng voor jezelf en niet voor het verbouwingsproces, dat kan alleen maar leiden tot frustratie. Bouw bijvoorbeeld altijd een tijdsmarge (en kostenmarge) in, zodat er niets in de soep loopt als iets wat langer duurt.

7. Huur een vakman in

Niet voor alles, hoor, maar wel voor de klussen die je zelf niet naar volle tevredenheid kunt doen of die te gevaarlijk of moeilijk zijn om zelf te doen. Wij helpen je graag. Maak daarom gebruik van onze klusservice als het nodig is.

Met deze tips moet het zeker mogelijk zijn om een drukke baan te combineren met een verbouwing of verhuizing. Dan rest alleen nog één van de grootste clichés: een goede voorbereiding is het halve werk. Maak van te voren een goed stappenplan en een checklist. Dan is het daarna alleen nog een kwestie van uitvoeren en afvinken!

Hoe combineer jij werken en klussen?