Welke verlichting je kiest, hangt vaak af van de functie van de ruimte die verlicht moet worden. Gaat het om een werkruimte zoals je bureau, of zal de verlichting eerder zorgen voor sfeer en gezelligheid? Bovendien zijn niet alle lampen even zuinig. In dit artikel sommen we verschillende types lampen en hun kenmerken op. Hier brandt de lamp!

Uit den boze: gloeilampen

Gloeilampen zijn al sinds 2012 verboden in de Europese Unie omdat ze te weinig rendement hebben. Ze geven wel veel licht, maar worden ook heel warm. Ze zijn dus allesbehalve zuinig. Ook voor je energierekening is het dus beter om geen gloeilampen te gebruiken. Vervang deze lampen door spaarlampen: die zijn zuiniger en kennen een langere levensduur. Er zijn ook dimbare spaarlampen, ideaal voor in de woonkamer.

Halogeenlampen: voor ruimtes waar je niet lang bent

Halogeenlampen zijn een iets ander type gloeilampen. De ballon van de lamp is gevuld met een inert gas onder hoge druk, waaraan een kleine hoeveelheid halogeen (broom of jodium) wordt toegevoegd. De lamp gaat door dat halogeen langer mee dan een gloeilamp en heeft ook een hoger rendement. Let op: halogeenlampen hebben geen echt grote lichtopbrengst, waardoor deze lampen vooral aangewezen zijn in ruimtes waar je niet veel tijd doorbrengt. Denk bijvoorbeeld aan het gastentoilet.

TL-lampen: functioneel

TL-lampen staan niet meteen bekend om het sfeervolle licht dat ze verspreiden. Ze zijn wel erg handig in ruimtes waar je goed moet kunnen zien, zoals in de garage of in de kelder. TL-lampen zijn bovendien zes keer zuiniger dan gloeilampen en gaan ook nog eens een stuk langer mee. Wist je dat een spaarlamp eigenlijk een geplooide TL-lamp is?

Favoriet van het moment: ledlampen

De ledlamp is de winnaar op alle gebied: het is een lamp met een hoge lichtopbrengst, die verkrijgbaar is in tal van sterktes, vormen en maten. Bovendien is ledverlichting erg sfeervol én ook nog eens duurzaam: ledlampen gaan drie tot vier keer langer mee dan spaarlampen. Deze lampen gebruik je dus het best in je slaapkamer, de badkamer en de woonkamer.

Welke lichtbron je ook kiest: met een stijlvolle hanglamp, vloerlamp, of wandlamp creëer je meteen de juiste sfeer in huis. Neem dus zeker een kijkje in ons assortiment!