Ledlampen zijn op dit moment dé favoriet van iedereen die graag op een zuinige manier verlicht. Bovendien zijn ze beschikbaar in ontelbare vormen, zijn ze niet duur en besparen ze veel energie ten opzichte van halogeenlampen en spaarlampen. In dit artikel zoomen we in op de vele voordelen van ledlampen.

1. Ledlampen zijn zuinig

We zeiden het al: ledlampen besparen heel wat energie. Ze verbruiken tot 85% minder dan je oude gloei- of spaarlampen. Dat maakt natuurlijk een groot verschil op je energierekening. De meeste ledlampen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat ze een belangrijk onderdeel van je binnenverlichting vormen.

2. Ledlampen kennen een lange levensduur

Ledlampen gaan tussen de 15.000 en de 50.000 branduren mee. Een halogeenlamp kan zo’n 1.000 à 3.000 uur branden, een spaarlamp tussen de 15.000 en de 50.000. Als je zo’n 1.000 branduren per jaar rekent, gaat je ledlamp minstens 15 jaar mee. En ook dát voel je natuurlijk weer in je portemonnee!

3. Ledlampen zijn niet duur

Ledlampen zijn doorgaans niet duur. Een goede ledlamp kost rond de vijf euro. Als je meer betaalt, krijg je daar vaak een langere levensduur en nog grotere energiezuinigheid voor terug. De terugverdientijd van ledlampen ligt dus laag. Al op minder dan drie jaar heb je je lamp terugverdiend – en onthou dat ze minstens vijftien jaar meegaan!

4. Ledlampen zijn milieuvriendelijk

“Ja, natuurlijk zijn ze milieuvriendelijk, want het energieverbruik ligt enorm laag”, denk je nu misschien. Maar dat is niet de enige reden. De lampen bevatten geen kwik of andere schadelijke metalen. En ook dát is goed voor het milieu. Dat is dan ook de reden waarom ledlampen verkrijgbaar zijn met ecocheques.

5. Ledlampen zijn veilig

Het grote voordeel aan ledlampen is dat ze niet warm worden. Grijpgrage kinderhandjes gaan hun vingers dus niet branden aan de lamp. Ze zijn tot slot waterbestendig, wat de lampen tot de ideale badkamerverlichting maakt.