Iedereen houdt van de kerstperiode: een kleurig versierde (kunst)kerstboom, prachtig verpakte cadeautjes en samenzijn met familie maken van deze tijd van het jaar iets waar we allemaal naar uitkijken. Natuurlijk kunnen we de sfeer die met deze periode gepaard gaat nog beter maken en hoe we dat doen, hebben we zelf in handen. Letterlijk. Want hoe beter de volgende Kerst onvergetelijk maken dan de creatieve handen uit de mouwen te steken en zelf je kerstversiering tevoorschijn toveren! De mogelijkheden zijn oneindig: zowel kerstdecoratie voor binnen als buiten, groot of klein, van papier of van hout, je verbeelding de vrije loop laten gaan zal nog nooit zo'n prachtig tafereel bezorgd hebben als je de volgende tips gebruikt:

1. Kerstversiering voor binnen

De kerstsfeer begint ongetwijfeld bij een gezellige, warme sfeer in huis, en dat is ook precies waar je moet op azen als je zelf versiering ineen knutselt. Of het nu gaat om zelfgemaakte versiering voor de kerstboom of een creatieve kerstslinger om aan het plafond te hangen, alle steentjes dragen bij om die bijzondere tijd van het jaar nog specialer te maken.





Kerststuk

Je kan je woonkamer gemakkelijk in de nodige sfeer brengen met je eigen kerststuk. Hiervoor bedek je een schaal met kersttakken, kerstballen en eventueel wat hyacinten. Om alles bij elkaar te houden gebruik je gewoon een stukje ijzerdraad en het kerstfeest kan beginnen!





Kerstslinger

Een kerstslinger hoeft niet uitgerust te zijn met de duurst ballen om kerstwaardin te zijn. Deze slinger kan je eenvoudig zelf maken op basis van namaakbladeren, die je zorgvuldig belijmd en beschilderd met glitter. Daarna bind je de blaadjes elk aan stukjes lint, die je dan aan één groot lint hangt doorheen je woonkamer. Een creatieve kerst verzekerd!

2. Kerstversiering voor buiten

Wie houdt er niet van een kerstsfeer die al begint nog voor je de deur binnenstapt? Kerst mag over gezien worden, en daarom zijn de volgende creatieve ideetjes ideaal om de gepaste sfeer al in de tuin te verzekeren. Zo weten bezoekers meteen hoe veel werk en tijd je in je eigen kerstdecoratie gestoken hebt, en daar mag je gerust mee pronken!

Kerstkrans

Voor deze prachtige krans heb je enkel een piepschuimen ring, een heleboel groene zijdevloei (een soort papieren velletjes), een rood lint en eventueel wat kleine kerstballetjes. Draai de papieren velletjes in een roosvorm en plak ze met lijm op de piepschuim ring voor de basis van je krans. Daarna kan je verder decoreren met de kleine balletjes - die je er eveneens met lijm aan vast maakt - en het rode kerstlint om het plaatje af te maken. Hang de krans aan je voordeur en iedereen weet meteen dat jij al vast klaar bent voor Kerst!

Kerstlichtjes

Kerstverlichting is waarschijnlijk de oudste en makkelijkste manier om je tuin in één klap om te toveren tot een kerstparadijs. Als je een balkon, haag of reling in je tuin hebt staan kan je daar eenvoudig een hele slinger aan kerstlichtjes aan vasthechten voor een perfecte sfeer. Dergelijke slingers kan je kopen met een timer, waardoor de lichtjes afwisselend aan en uit gaan knipperen. Zet daar nog een lichtgevend rendierbeeldje bij en je bent er helemaal klaar voor!

3. Verschillende materialen

Zelf je kerstversiering maken kan je dus met vanalles en nog wat. Of het nu voor buiten of binnen is, zowat elk materiaal is geschikt om de kerstperiode een gepersonaliseerde touch te geven. Materialen zoals papier, hout of stof hebben elk hun voordelen en de volgende tips kunnen je helpen deze te ontdekken:

Kerstversiering maken van papier

Voor een last-minute slinger of zelfs kerstballen kan je met papier niets mis doen. Het is eenvoudig, veilig, weegt niet veel en enorm goedkoop. Daarbij zijn de mogelijkheden oneindig: van een papieren winterhuisje tot een adventskalender, alles is mogelijk.

Kerstversiering maken van hout

Als je kiest voor buitenversiering is hout natuurlijk de beste optie. Het is steviger, beter bestand tegen wind en weer en je kan er ongelooflijke dingen mee maken. Zo kan je je eigen houten kerststal of kerstdorp ineen knutselen of eenvoudigweg een houten kerstboom maken met platte plankjes of takken uit je tuin. 

Kerstversiering van stof

Met een oude trui kan je een heel eind weg: knip er stukjes stof uit in de vorm van hartjes om een slinger van te maken, of wind een lap stof om je kerstballen om ze een extra winterse uitstraling te bezorgen. Goedkoop en eenvoudig!

Kerstversiering met kralen

Met kralen kan je ook een heel eind weg als versiering van je kerstboom, je kan ze gebruiken als hangers aan een slinger, of je maakt je eigen kerstkrans met een heleboel kralen aaneen. De mogelijkheden zijn oneindig!

Brico stelt 4 stijlen voor die je tijdens deze kerstperiode kan toepassen:

- Traditional Red: voor een traditionele decoratie met een eigentijdse touch. Het straalt warmte, traditie en gezelligheid uit. De hoofdkleuren van deze stijl zijn rood, groen en goud. 

- Elegance: met de warme kleuren breng je een aangename, zachte sfeer in de huiskamer. De accenten worden gelegd door glanzende metalen voorwerpen of sierlijke objecten zoals veren. 

- Natural: die neemt natuurlijke elementen op zoals bont en hout, terwijl de kleuren schommelen tussen grijs en brons. Het is geïnspireerd op een Scandinavische sfeer. 

- Arty: die voluit de kaart van de pastelkleuren trekt. De stijl Arty is veruit de kleurrijkste van onze vier stijlen. Het staat in het teken van de terugkeer naar onze jeugdjaren, en zal ongetwijfeld in de smaak vallen van de kinderen.





Traditional Red




Elegance




Arty




Natural