PDF-formaat downloaden


1. Simplex of duplex behangpapier
Dit behangpapier heeft geen vinyl, net zoals in de beginjaren. De bedrukking heeft wel veel vooruitgang geboekt, waardoor er ook kleuren zijn ontstaan! Het goedkoopste behangpapier is tevens het minst dikke en meest fragiele. Het is uitsluitend geschikt voor gladde muren die vooraf goed zijn voorbereid. Dit behangpapier wordt alleen gebruikt in droge ruimten waar weinig doorgang is.


2. Vinyl behangpapier
Vinyl behangpapier wordt waterdicht gemaakt met twee verschillende technieken: ofwel via een fijne vinyllaag na bedrukking, ofwel via een rechtstreekse bedrukking op vinyl.
Het is dus bijzonder geschikt voor vochtige kamers zoals de badkamer en de keuken of ruimten waarvan de muren bestand moeten zijn tegen schoonmaakproducten zoals de gang of de kinderkamer. Even wrijven met de spons en het is zo goed als nieuw.


3. Polystyreen behangpapier
Een coating of volle inkt – van het behangpapier zorgen voor reliëf op de muren. Het voordeel hierbij is dat het de onvolkomenheden van het oppervlak verhult. Aanbevolen voor beschadigde en gebarsten muren.
In het geval van schuimvinyl kan u er zelfs op schilderen. Zo kan u van kleurrijke omgeving veranderen tegen een lage prijs! Dit behangpapier op basis van vinyl is geschikt voor iedere kamer in het huis.


4. Afneembaar vliesbehang
Het is dé vernieuwing van de laatste jaren om het behangen en afsnijden eenvoudiger te maken! Met dit ijzersterke papier brengt u de lijm onmiddellijk aan op de muur en niet langer op het papier zelf. U brengt de lijm aan en snijdt het papier af met de cutter. Zelfs de valse plooien en de luchtbellen verdwijnen langzaam aan. Het is een redmiddel voor beginnelingen en doorwinterde doe-het-zelvers, want u wint 30 % aan tijd. Het vliesbehang is afneembaar en dus geschikt voor alle kamers. Het droge papier is eenvoudig los te weken, indien u de « speciale lijm voor vliesbehang » hebt gebruikt.


5. « Speciaal » behangpapier
Dit behangpapier imiteert allerlei materialen: metaal, leder, kalk, een geschilderd doek, enz. Naar Japans voorbeeld kan het ook gewoven worden van natuurlijke vezels zoals stro, abaca of bamboe. Zo krijgt u een originele en persoonlijke decoratie.


Wist u dat?

Natuurlijk wordt dat papier niet langer beschilderd (papier peint), maar bedrukt!

Het heet gewoon zo omdat het vroeger wel degelijk werd beschilderd, toen men het nog importeerde vanuit China of India. Men gebruikte inkt om de omtrek van de motieven te tekenen, terwijl de kleuren met de hand werden geschilderd via sjablonen.


Knipoog

Denk ook aan de stickers!

U kan ze heel eenvoudig aanbrengen op eender welk oppervlak en opnieuw verwijderen zonder sporen na te laten! Voeg een vleugje fantasie toe aan een effen muur, een deur, een kleine kamer die geen motieven toelaat. Bloemen, bomen, katten, vogels, honden, gedichten, optische illusies, enz. Ze zijn des te creatiever en u kan ze op een originele manier aanbrengen.


Hoe een motief kiezen?

Voortaan amuseren we ons met behangpapier! Het is uit de mode geraakt om een kamer (en vooral een plafond) volledig te behangen met eenzelfde papier. Men gaat verschillende motieven gebruiken om een stijlenmix te creëren, net als bij de meubels, of af te wisselen tussen schilderen en behangen. Alle gewaagde ontwerpen zijn toegestaan zolang u maar een motief kiest dat geschikt is voor de kamer.


Zwart-wit
Het zijn vaak grote motieven of grote, gestileerde bloemen. Matte en glanzende effecten die soms door elkaar worden gebruikt, wat de nadruk legt op de enigszins «barokke» stijl. Deze motieven worden dan aangevuld met zwarte meubels, voorwerpen en accessoires.


Grafisch
De grafische motieven van net na de eeuwwisseling zijn een waar overblijfsel uit de jaren ’70 met lichte kleuren!
Natuurlijk

Het behangpapier met natuurlijke vezels of textielvezel – zoals vlas of wol – is ideaal voor een zeer modieuze, natuurlijke omgeving uit hout, pleisterwerk of rotan. U kunt het goed onderhouden, afwassen of stofzuigen (kokos, stro, Japans, enz.)Gestreept
Met mate gebruiken en uitsluitend in een grote kamer, anders werken ze benauwend. Een enkele muur is voldoende, eventueel in combinatie met een effen muur of een strak meubelstuk.


Zware motieven
Met mate gebruiken en uitsluitend in een grote kamer, anders werken ze benauwend. Een enkele muur is voldoende, eventueel in combinatie met een effen muur of een strak meubelstuk.


Bloemenmotief
Ja, dat is nog steeds in de mode! Een totale look met dezelfde stof als de meubels is wel een vernieuwing. Of kleine en grote bloemen van dezelfde soort door elkaar gebruiken! Zo krijgt u een modern meubi-lair met een klassieke uitstraling.


Friezen
Ze fleuren een effen behangpapier op aan het plafond, halverwege de muur of zelfs vlak boven de grond. Laat ze ook de vrije loop op de meubels!Creatief
Het gaat niet langer om behangpapier, maar om « onvolledig » papier: vul omlijstingen aan met foto’s, kleur de getekende motieven in of haal woorden door elkaar. Houd het in ge-dachten voor een tienerkamer!


Ruggesteun Plan-it

Hoeveel rollen?

Dat is de eeuwige vraag.

Eenvoudig te berekenen voor een kamer die niet hoger is dan 2,50 m.

Bereken de omtrek van uw kamer door de 2 lengten en 2 breedten op te tellen (zonder zelfs de deuren en ramen af te trekken).
Vermenigvuldig met 2. Zo krijgt u het aantal stroken of repen.
Deel door 4 voor een papier zonder verbinding en door 3 voor een papier met verbinding.
Bijvoorbeeld: (Voor een kamer van 2 x 3 m.)

Omtrek: 2 + 2 + 3 + 3 = 10 m.
Aantal banen­­­­­ : 20.
Aantal Rollen: 5 voor papier zonder verbinding, 7 voor papier met verbinding