Hoe kies ik de beste sfeerverlichting

Wat je moet weten

Van date night tot een gezellige avond met vrienden of familie: met de juiste verlichtingselementen creëer je in een mum van tijd de juiste sfeer. We geven je graag enkele tips.

Van date night tot een gezellige avond met vrienden of familie: met de juiste verlichtingselementen creëer je in een mum van tijd de juiste sfeer. We geven je graag enkele tips.

Bekijk ons assortiment verlichting
Ga snel naar

Kies voor extra sfeerverlichting

Door sfeerverlichting toe te voegen aan je woon- of slaapkamer, zorg je meteen voor dat knusse effect. Denk aan een leuke wandlamp die een donker hoekje verlicht of een elegante tafel- of vloerlamp. Door verschillende modellen uit dezelfde lampenfamilie te combineren, zorg je voor dezelfde stijl in je interieur.

Tafellampen

Tafellampen

Tafellampen zijn niet alleen lichtbronnen; ze zijn sfeermakers in elke kamer. Met hun zacht licht creëren ze intieme hoekjes waar het heerlijk ontspannen is. Kies een lamp met een warme kleurtemperatuur om het extra gezellig te maken of ga voor een dimbare optie. Zo kan je zelf bepalen hoe veel licht je nodig hebt. Met een tafellamp wordt je huis een thuis vol ambiance!

0
Ontdek al onze tafellampen
Wandlampen

Wandlampen

Wandlampen zijn meesters in het scheppen van een sfeervolle ambiance. Hun indirecte licht baadt je kamer in een warme gloed, perfect voor een ontspannen avond of een gezellig diner. Door hun licht omhoog of omlaag te richten, kan je zachte schaduwen en een intieme atmosfeer creëren. Ze zijn de subtiele kunstenaars die elke ruimte omtoveren tot een plek vol sfeer en warmte.

0
Vloerlampen

Vloerlampen

Vloerlampen zijn essentieel om een sfeervolle ambiance te creëren. Ze bieden niet alleen functioneel licht maar dragen bij aan de gezelligheid in huis. Ideaal om een hoek van de kamer te accentueren of om als subtiele hoofdverlichting te gebruiken. Perfect voor knusse avonden en relaxte momenten.

0

Hoe maak je een verlichtingsplan?

Lichtplan template | Modèle de plan d’éclairage

Stap 1 | Schets de ruimte(s)

Een verlichtingsplan helpt je bij het bepalen welke verlichting het beste voor je werkt. Bij het maken van een verlichtingsplan is het belangrijk om rekening te houden met de natuurlijke lichtinval en wat je op bepaalde plekken in je huis wilt gaan doen. Download het lichtplan-template en maak een plattegrond van de ruimte(s) waarvoor je een lichtplan maakt.

Lichtplan, maak een plattegrond van je woning | Plan d’éclairage : réalisez un plan de votre habitation

Stap 2 | Geef activiteiten aan die in de ruimte plaatsvinden

Geef in je lichtplan aan waar in de ruimte welke activiteit(en) plaatsvindt. Zoals de zetel waar je steeds zit om TV te kijken, of je eettafel die je overdag gebruikt als bureau en 's avonds als gewone eettafel. Ook plekken die je graag extra wil uitlichten geef je aan op het plan. Dit geeft niet alleen inzicht in waar je licht nodig hebt, maar ook wat voor soort licht.

Lichtplan, bepaal waar de basisverlichting komt | Plan d’éclairage : déterminez où placer l’éclairage de base

Stap 3 | Bepaal waar de basisverlichting komt

Nu je weet waar de activiteiten plaatsvinden, kun je ook gaan bepalen welk soort verlichting er moet komen. Verlichting kan je in verschillende groepen verdelen. Te beginnen met de basisverlichting: het licht dat je aandoet wanneer je binnenkomt en waarmee je eigenlijk de hele ruimte verlicht. Denk bijvoorbeeld aan een plafonnière of indirecte vloerlampen.

Lichtplan, bepaal waar de accentverlichting & sfeerverlichting komen | Plan d’éclairage : déterminez l’emplacement de l’éclairage d’accentuation et de l’éclairage d’ambiance

Stap 4 | Kies plek voor accent- & sfeerverlichting

Accentverlichting: zoals spotjes op schilderijen of op een bouwkundig detail of verlichting in een koof. Het kan verlichting zijn boven de eettafel of boven het aanrecht in de keuken maar ook een leeslamp naast een fauteuil of bureaulamp.

Sfeerverlichting: dit soort verlichting brengt licht en sfeer op plekken die anders donker blijven.

Lichtplan geef aan waar stopcontacten zitten | Le plan d’éclairage indique où se trouvent les prises

Stap 5 | Geef aan waar stopcontacten en lichtschakelaar zijn

Geef in het plan aan waar alle stopcontacten en lichtschakelaars zijn. Zo kan je meteen zien of je er genoeg hebt om de verlichting te plaatsen.

Lichtplan kies je lichtbronnen | Plan d'éclairage choisissez vos sources lumineuses

Stap 6 | Kies je lichtbronnen

Kies heel zorgvuldig de kleur van de lamp, want die bepaald voor een groot gedeelte de sfeer. Wanneer je de juiste kleur hebt gevonden, pas die dan ook consequent toe. Dat maakt er een eenheid van. Er zijn verschillende soorten lichtbronnen. Op volgorde van zuinigheid:

  1. Led-lamp

  2. TL-verlichting

  3. Spaarlamp

  4. Halogeenlamp

  5. Gloeilamp

Dimbare verlichting maakt het makkelijker om naargelang het moment de juiste hoeveelheid licht te hebben.

Wij zijn er voor je!

Ontdek onze technische tips en adviezen. Want zelf gemaakt is slim bespaard!

Auto langs binnen schoonmaken

onderhoud

Auto langs binnen schoonmaken

2025-05-06T11:34:35.321Z

Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

Kies een taal

NaN
Menu
NaN
Taal / Langue

Zelf gemaakt. Slim bespaard.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +200.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Brico
© 2025 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten