Hou de warmte buiten…

De meeste warmte in huis komt langs de ramen binnen. Heb je geen airco en wil je op hete zomerdagen je woning graag fris houden, dan spelen je gordijnen een belangrijke rol. Lichte gordijnen of gordijnen met een lichtgekleurde voering weerkaatsen het licht en zijn ideaal om in de zomer de warmte tegen te houden. Witte metalen jaloezieën, bijvoorbeeld, houden de zon goed buiten zonder haar warmte op te nemen. Maar ook gewone rolgordijnen houden het binnen fris. Ze sluiten het volledige raam goed af, zodat er zeker geen zonlicht binnen kan.

Tip: hoe dikker en lichter de stof, hoe beter een gordijn isoleert.

Hou de warmte binnen…

Wie houdt er in de winter niet van een knus binnenklimaat? Met de juiste gordijnen, hou je het binnen aangenaam warm. Overdag laat je de gordijnen open zodat er zoveel mogelijk warmte binnenkomt, en ’s avonds sluit je de gordijnen om de warmte binnen te houden. Overgordijnen bestaan meestal uit een dikkere stof die de warmte extra goed vasthoudt. Maar ook plisségordijnen, bijvoorbeeld, zijn van nature isolerend. Warme lucht blijft namelijk tussen de verschillende stoflagen zitten.

Isolerende gordijnen: voor de zomer en winter

Vooral in de woon- en slaapkamer, waar je het meeste tijd doorbrengt, komen isolerende of thermische gordijnen van pas. Hun isolerende voering houdt de warmte vast, zodat de temperatuur op warme dagen leefbaar blijft en je op koude dagen niet bevriest.

Wist je trouwens dat je met thermische gordijnen jaarlijks tot zes procent bespaart op airco- en verwarmingskosten?

Brico en BricoPlanit helpen je graag  

Ben je op zoek naar meer tips om je woning te verwarmen of verkoelen met de juiste gordijnen? Op onze blog vind je talloze nuttige artikels. Vraag ook gerust advies aan de medewerkers in een van onze winkels!