Barbecueën is een vak apart. Om koning(in) van de barbecue te worden, moet je met een aantal dingen rekening houden. Zo is het belangrijk om de juiste brandstof te kiezen, moet je veel geduld hebben bij het aansteken van de barbecue en weten wanneer je eten klaar is. Deze 7 tips zijn daarom onmisbaar voor de perfecte barbecue-avond! Heb je al een buitenkeuken? Zelfs die kan je zelf maken!

Nog op zoek naar de juiste barbecue? Lees dan zeker het artikel: "Een barbecue op gas of houtskool, wat kies jij?"  


1. Kies de juiste brandstof

Voordat je begint met barbecueën doe je er verstandig aan om goed te overwegen welke brandstof je kiest. Je kunt gaan voor briketten of voor houtskool. Briketten branden regelmatiger dan houtskool en houden de temperatuur langer vast, maar het aansteken kan lastig zijn voor een beginnende barbecueër. Is barbecueën nog nieuw voor je? Kies dan voor houtskool! Ben je een pro? Dan zijn briketten perfect.

2. Leg je blokjes diep neer

Als je de brandstof hebt gekozen, is het tijd om je barbecue aan te steken. Hiervoor gebruik je aanmaakblokjes. Tip: leg de blokjes diep tussen de kooltjes, zodat ook de onderste kooltjes goed warm worden. Nu ben je klaar om de aanmaakblokjes aan te steken. Zorg ervoor dat het vuur goed brandt. Hierdoor zal je barbecue minder roken.

3. Geduld

Na het aansteken van de blokjes, is het afwachten geblazen. Het duurt namelijk ongeveer een uur voordat de barbecue op temperatuur is. Gebruik nooit spiritus of benzine om dit proces te versnellen! Geduld, geduld, geduld is de beste tip die we hier kunnen geven.

countryliving.com

4. Ga voor de minst hete kant

Als je barbecue goed warm is, is het tijd om je eten te grillen. Leg hierbij je vlees of vis nooit direct boven de hete kolen, maar juist aan de minst hete kant van de barbecue. Zo krijgt je gerecht voldoende tijd om de juiste garing te krijgen, zonder te verbranden. Trek je vlees of vis nooit los van de grill. Als je een paar minuten wacht, laat het vanzelf los! Let er ook op dat je geen vork gebruikt om je vlees te draaien. Dit zorgt er namelijk voor dat het sap eruit loopt. Een vleestang is hiervoor een betere keuze.

braadmaarraak.nl

5. Weg met die beestjes!

Niets vervelender dan een zwerm muggen of vliegen rond je maaltijd. Om je gasten extra op hun gemak te stellen, hebben wij een handig trucje gevonden om de beestjes mee te verjagen. Wat heb je nodig: een paar (jam)potten, tien druppels citroen- of lavendelolie, plakjes citroen, rozemarijn en drijvende theelichtjes. Niet alleen handig, het ziet er ook nog eens gezellig uit!

aha.radio2.be

6. Keep it cool

Een barbecue gaat natuurlijk niet zonder een lekker drankje. Maar hoe houd je die drankjes koud in die zomerse temperaturen? Ga je voor praktisch, dan kies je voor een kruiwagen gevuld met ijs. Wil je indruk maken op je gasten dan maak je deze feestelijke flessenkoelers.

exquisiteweddingsmagazine.com
jamieoliver.com

7. Maak je barbecue schoon

Niet de leukste klus, maar wel erg belangrijk! Want op een vieze barbecue brandt je vlees of vis de volgende keer gegarandeerd aan. Maak het jezelf wat gemakkelijker door de grillplaat van tevoren al in te smeren met een plantaardige olie en tussendoor met een halve citroen. Op deze manier voorkom je het aanplakken van etensresten op het rooster. Dit maakt het schoonmaken achteraf een stuk gemakkelijker. Handig is om de plaat meteen na het barbecueën schoon te maken. De vetten zijn dan nog vloeibaar en gemakkelijk te verwijderen met een sopje en een spons.

Waar wacht je nog op? Maak je eigen buitenkeuken, kies de barbecue die helemaal bij jou past en organiseer een heerlijke barbecue avond met vrienden of familie.

Heb jij nog meer tips om je barbecue-avond tot een groot succes te maken?