Houtskool en briketten

Met zowel houtskool als briketten kun je je barbecue aansteken en een heerlijk gerecht klaarmaken. Toch gebruik je niet zomaar houtskool voor eender welke barbecue.


Houtskool voor barbecues zonder deksel

De meeste houtskool die je in belgische barbecues vindt, is afkomstig van hardhout zoals beuk, es, berk of eik. Deze houtskool heeft een snelle ontbranding en bereikt heel snel zeer hoge temperaturen. Er zijn heel wat verschillende soorten houtskool met elk hun eigen grootte, kwaliteit en prijs. Gezuiverde houtskool is de meest gebruikte in haar soort. De vluchtige schadelijke stoffen zijn uit deze houtskool onttrokken. Dat zorgt er ook voor dat deze kolen minder snel rook zullen vormen. Ongezuiverde houtskool voldoet niet aan de Europese normen. Houtskool bestaat in heel wat gradaties. Restauranthoutskool bestaat uit grote, mooie, gelijke stukken. Door de hogere kwaliteit van de houtskool bereikt deze materie hogere temperaturen.

Als je een keramische barbecue hebt, gebruik je enkel houtskool. Aan geen enkel type houtskool worden chemicaliën toegevoegd. De binnenkant van je kermische barbecue blijft zo tijdens het grillen beschermd. Ook in een barbecue zonder deksel vertrouw je het best op houtskool. Een open barbecue verliest snel heel wat warmte. Het is dus heel belangrijk dat je snel een hoge temperatuur bereikt en dat kan met houtskool. 


Briketten voor barbecues met deksel

Briketten zijn stukjes samengeperste houtskool. Ze hebben een hogere concentratiegraad waardoor je er langer mee kunt grillen. In een barbecue met deksel gebruik je briketten. Ze worden niet zo warm als houtskool, maar de gesloten barbecue zorgt ervoor dat de warmte gevangen blijft. Briketten kosten meer, maar zijn gemakkelijker in gebruik. Ze branden langer en gelijkmatiger, maar laten ook meer as achter. Met briketten geniet je van beetgare gerechten en die authentieke rooksmaak.


Milieuvriendelijke kokosbriketten

Barbecueën met oog voor het milieu, dat kan ook. Cocosol-briketten, bijvoorbeeld, bestaan uit gebrande kokosnootschelpen en een plantaardig bindmiddel. Om dit product te maken werden er geen bomen gekapt. Daarnaast branden ze drie keer zo lang als gewone houtskool, wat hen tot een duurzaam alternatief maakt. 


Brico en BricoPlanit helpen je graag

Op zoek naar nog meer barbecuetips of handig advies bij het kiezen van je barbecue of barbecue-accessoires? Lees dan onze andere artikels op onze blog. Natuurlijk kun je ook steeds in een van onze winkels terecht voor advies op maat.