De garage is een praktische ruimte geworden die goed opgeruimd dient te zijn. Uw garage vraagt daarom om opbergmogelijkheden voor grote en/of buitenshuis te gebruiken voorwerpen. Tegenwoordig wordt er tuingereedschap bewaard, doe-het-zelf materiaal, materialen voor het huishouden of het doen van de was en zelfs vrijetijdsartikelen. En steeds vaker zijn er ook ijskasten, diepvriezers en een groot gedeelte van de levensmiddelenvoorraad te vinden.

Het is zaak dat u er alles goed kwijt kunt, het weer terug kunt vinden en dat u overal goed bij kunt. Bovendien dient de garage zo schoon en hygiënisch mogelijk gehouden te worden. En dat alles in een perfect geïsoleerde omgeving om stijging van uw energieverbruik te voorkomen.


Onmisbaar


Opbergruimte

Indelingsmogelijkheden
Voor optimaal gebruik van de garage kunt u, afhankelijk van het oppervlak van de ruimte, kiezen uit verschillende mogelijkheden.


Langs de muur:
Als u een brede garage heeft, minimaal 3,7 m., dan kunt u kiezen voor een oplossing in de lengte langs de muur. Op die manier blijft er genoeg plaats over voor uw auto en het openen van de autodeuren. Bovendien houdt u nog 70 cm. over voor uw stellingkasten.


Achterin:
Als u een langwerpige garage heeft en u minimaal 1,85 m. diepte overhoudt, kunt u een "opbergruimte" creëren. Installeer de stellingkasten of andere kant-en-klaar op te bouwen elementen op zodanige wijze dat u 70 cm. overhoudt voor de doorgang. U kunt een opstelling maken in twee of drie rijen (in H-vorm).Aan het plafond:
Deze opstelling is uit te voeren op elke door u gewenste wijze. U kunt zo bovendien gebruik maken van de ruimte tussen het plafond en uw auto. Lange en liefst platte voorwerpen, bijvoorbeeld ski’s, surfplank en kano, kunt u boven het dak van de auto bevestigen. Kortere en meer plaats innemende voorwerpen rangschikt u op een systeem van U-balken en planken boven de motorkap. Breng verder vanaf het plafond tot op manshoogte muurplanken aan, zodat er geen ruimte op vloerniveau in beslag genomen wordt.

Let op als u van auto verandert... ?!
Een MPV is hoger dan een klassiek model vierdeursauto


Indeling van de diverse soorten op te bergen voorwerpen


Het is raadzaam voor alle verschillende soorten materialen aangepaste bergruimte te creëren. Op die manier vermijdt u ongelukken en beschadiging van de voorwerpen. Het meest overzichtelijke en slimme is een indeling van vuil naar schoon.

Aan te passen stellingkasten met stevige haken zijn aan te bevelen voor tuinmateriaal. Dit soort materiaal neemt vaak veel plaats in beslag en is erg smerig. Denk daarbij aan grasmaaier, oplosmiddelen, blikken verf, laarzen, blower, hark, schop, afval, enz.
Om die reden dient het tuingedeelte in de lengte en het dichtst bij de op de tuin uitkomende deur van de garage geplaatst te worden. Zorg voor stevige bevestiging van uw in beschermhoezen opgeborgen snijgereedschap. Zet eventueel gevaarlijke producten, zoals bemestingsmiddelen, bij elkaar op een hoge plaats.
Er zijn opbergsystemen verkrijgbaar voor een gewicht tot rond 290 kilo. Een dergelijk systeem moet wel door een vakman geïnstalleerd worden.
Voor het doe-het-zelf gedeelte combineert u muurkasten met laden, werkblad, opbergkist of gereedschapskist en ophanghaken.
Laden zijn onmisbaar voor het opbergen van uw schroeven, pluggen en andere ijzerwaren, klein gereedschap en beschermingsmiddelen zoals uw bril, handschoenen, enz. Plaats de doe-het-zelf artikelen naast de tuinartikelen. Houdt in dit deel van de garage rekening met stopcontacten, liefst hoog geplaatst en gehomologeerd, voor het aansluiten van het zwaarste gereedschap.

Uw gereedschap dient, net als de tuinartikelen, opgeborgen te zijn in de daarvoor bestemde hoezen of kisten.
In de afdeling vrije tijd bevinden zich over het algemeen weinig gevaarlijke en niet smerige, maar wel veel plaats innemende artikelen. Ballen, rolschaatsen, vliegers, tuintafel en -stoelen, enz. De kleinere artikelen kunnen worden opgeborgen in een stellingkast. Bevestig grote en veel plaats innemende voorwerpen zoals ski’s, surfplank, snowboard, kano en dergelijke aan het plafond. Voor deze grote maar lichte artikelen is dat nog de handigste plaats.
En er is geen enkele reden waarom u niet ook opvouwbaar tuinmeubilair in de hoogte zou bewaren. Gaat dat niet, probeer dan gebruik te maken van de ruimte onder uw werktafel. Voor het opbergen van kussens, zwembanden, zandschep en -emmer zijn er hoezen en koffers verkrijgbaar die u er zo onder kunt schuiven.
De levensmiddelenvoorraad bestaat uit verpakkingen met water, melk, vruchtensap, conserven, enz. En vaak staat er ook nog een diepvriezer en grote vrieskast naar Amerikaans model. Plaats de pakken op de grond en de conserven in goed gesloten kasten. Op die manier zijn uw levensmiddelen beschermd tegen stof en licht en wordt contact vermeden met niet voor consumptie geschikte artikelen, zoals compost, verf, oplosmiddelen, enz.
Het schoonste gedeelte is de bijkeuken. Hier plaatst u op vloerstopcontacten aan te sluiten elektrische huishoudelijke apparaten, schoonmaakmiddelen, manden voor schone en vuile was en in sommige gevallen ook een kleine gootsteen. Het is aan te bevelen uw schoonmaakhoek achter een wand te installeren. Of, wat meer esthetisch is, in een kast met schuifdeur. Deze hoek is opgebouwd uit vloermodules voor de apparatuur en de gootsteen. Voor schoonmaakmiddelen en wasgoed zijn er stellingkasten tot aan het plafond.


Materialen

De garage wordt een nuttige en smaakvol ingerichte ruimte. Het is dus zaak gebruik te maken van stevige materialen in de huidige modekleuren. Maar er moet ook rekening gehouden worden met steeds hogere eisen aan isolatie en hygiëne. Plaats gerust systemen met eventueel te schilderen isolatiepanelen of gekleurde schuifdeuren om de stellingkasten te "verbergen" en de garage op te vrolijken.


 • De vloer en de muren
  De garagevloer is vaak van beton. Als u er geen bekleding wilt leggen, brengt u om stofophopingen te voorkomen "geplastificeerde" verf aan.
  Er zijn allerlei soorten vloerbekleding voor de garage verkrijgbaar. Zo is er harsbekleding te koop die zowel slijtage- en schokbestendig is, als antistatisch en waterafstotend. Maar dit soort bekleding is vaak vrij duur. Steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van redelijk geprijsde vloertegels. Tegels zijn uitermate onderhoudsvriendelijk, bijzonder hygiënisch en hebben een ongeëvenaard lange levensduur.
  Tip. Kiest u voor betegeling, neem dan grove keramische gres of matte geglazuurde gres, klasse 4.
  Zie fiche Hoe kiest u een tegelvloer?

  Voor de muren is onbewerkte terracotta baksteen een goede basis. In het ideale geval voorziet u de steen van een laag verf of grof pleisterwerk. Voor isolatie kunt u gebruik maken van glaswol, isolerende panelen (beide mogelijk in aanmerking komend voor belastingaftrek) of eenvoudig te plaatsen en afwasbare PVC lambrizering. Eenvoudige witte 15x15 muurtegels maken dat uw muren gemakkelijk te onderhouden en gegarandeerd hygiënisch zijn. Een andere mogelijkheid is het plaatsen van hoogresistente vinylpanelen die op hun beurt eveneens goed afwasbaar zijn. Een raster om uw apparatuur aan haken op te kunnen hangen, vergroot de opslagmogelijkheden van uw bergruimte.
 • Kasten/stellingkasten

  Kasten en stellingkasten zijn verkrijgbaar in gegalvaniseerd staal, hars, aluminium en hout. Om u te verzekeren van een lange levensduur van de kasten, beschildert u ze met elektrostatische verf.

  Reken voor de stellingkasten op een minimale dikte van 3 cm. voor de houtpanelen. Om ervoor te zorgen dat de kast bestand is tegen een flink gewicht, verstevigt u een en ander door plaatsing van bevestigingshoeken of een solide verticale stijl. Gebruik voor de kasten schuifdeuren van gekleurd plastic. De kasten zien er op die manier meer esthetisch uit en zijn zo niet al te duur. Handigheidje voor de laden: gebruik hier een slipvrij afwerkingsmateriaal.

 • De oprit

  De toegang tot de garage is het gedeelte dat van buiten af zichtbaar is en dient tegen weer en wind bestand te zijn. U kunt kiezen voor tegels of blokken van beton, tegels van cement of natuursteen, of een slipvrije buitenbetegeling met betonnen deklaag.

  Zie fiche Plaatsen van een tegelvloer of stenen

  Zie fiche Een poort tussen 2 pilaren plaatsen

  Zie fiche Dosering van mortel en beton

Tip
De garagedeur en een eventueel raam

Vergeet in geen geval de isolatie van uw garagedeur.
Er zijn vandaag de dag speciaal voor garagedeuren bedoelde isolerende panelen of rollen met isolatiemateriaal verkrijgbaar.
Een raam in de garage is erg praktisch voor ventilatiedoeleinden. Het dient echter of voorzien te zijn van dubbele beglazing, of moet tijdens koude periodes afgedekt worden met een isolatiepaneel of ander isolerend materiaal.