Het beitsen van de schutting geeft een eigen look. Door de samenstelling van de beits wordt de houtstructuur van de schutting diep doordrongen.


Stap 1: welk type houten schutting?

Bekijk eerst wat voor schutting je hebt:

  • Heb je een oude of behandelde schutting? Spuit deze dan grondig schoon met een hogedrukreiniger en laat de schutting daarna goed drogen (het liefst een paar dagen, als het weer dit toelaat). Schuur de schutting daarna goed op.
  • Heb je een schutting van nieuw (onbehandeld) hout? Dan kun je deze meteen glad schuren.
  • Heb je een (nieuwe) geïmpregneerde schutting? Schuur dan de zoutkristallen eerst helemaal weg, om het afbladderen van beits in de toekomst te voorkomen. Bij geïmpregneerde schuttingen die al wat ouder zijn, zijn de zoutkristallen in de meeste gevallen al verdwenen. Mocht je twijfelen, schuur de schutting dan voor de zekerheid nog een keer.

Stap 2: afstoffen

Eerst schuur je de houten schutting. Maar dat veroorzaakt stof op het hout. Mocht je direct beitsen, zou dat stof zich mengen met de beits. Dus eerst best het hout afstoffen. Doe dit met een (licht) vochtige doek.


Stap 3: ontvetten

In hout zitten natuurlijke vetten. Dit moet eerst verwijderd worden vooraleer je kan beitsen. Hardhouten schuttingen ontvet je met thinner, zachthouten schuttingen ontvet je met wasbenzine.


Stap 4: afplakken

Plak eerst alles af wat niet gebeitst hoeft te worden voordat je aan de slag gaat met beitsen. Afplakband is daar perfect voor. Het laat de beits niet door, maar het is makkelijker te verwijderen wanneer je klaar bent. Zo beschadig je de afgeplakte delen niet.


Stap 5: roeren en beitsen

Open de beits en roer deze goed voor gebruik. Vervolgens kan je de beits aanbrengen. Doe dit met een brede borstel. De beits is ongeveer na drie uur stofdroog. Als je de kleur van de beits wil versterken, kan je meerdere lagen aanbrengen. In dat geval wacht je best 24 uur tot de beits volledig in het hout getrokken is.

Voor het beste resultaat schuur je het hout nog eens op. Belangrijk is om met de nerven van het hout mee te schuren. Stof de houten schutting af en ontvet nog eens. Vervolgens kan je de extra laag beits aanbrengen.


Stap 6: tips en onderhoud

Als je twee lagen beits hebt aangebracht, hoeft de schutting slechts eens in de 5 jaar bijgewerkt te worden met 1 laag beits. Controleer het hout wel eens per jaar op beschadigingen en herstel waar nodig. Dit doe je eenvoudig door stap 3 tot en met 5 te herhalen op de beschadigde plek.

Omdat de houten schutting moet drogen, is het het best om dit te doen als er goed weer is voorspeld voor de komende dagen (vooral bij een oude of behandelde schutting, zie stap 1).

Breng de beits ook niet aan in de volle zon of bij een temperatuur onder de 10 graden.