De functie van je buitenlamp

Voordat je buitenverlichting koopt, moet je eerst het doel van je verlichting kennen. Wil je het pad naar de voordeur goed verlichten, genoeg licht creëren boven je tuintafel of wil je je huis extra beveiligen? Dan ben je op zoek naar functionele verlichting. Als je buitenlamp dienstdoet als extra sfeerelement op je terras of je favoriete buitenelement moet uitlichten, dan is sfeerverlichting wat je zoekt.

Tip: Met een lichtplan maak je een overzichtelijk geheel van je noden en wensen voor je tuin.

Het type buitenlamp

Daarna kun je kijken welk lamptype het best in je buitenruimte past. Paalverlichting verlicht je oprit of trappen, terwijl snoerverlichting voor extra sfeer in je tuin of op je terras zorgt. Wandlampen worden meestal naast een deur bevestigd en zijn eerder functioneel, grondspots zijn dan weer heel dynamisch en prik je makkelijk waar je wil. Op zoek naar een duurzamere oplossing? Verlichting op zonne-energie slaat door de dag energie op zodat jij ’s avonds je buitenlamp kunt laten branden.

Check het lumen, de IP-waarde en lichtkleur

Bij heel wat buitenverlichting zijn de lampjes niet inbegrepen. In dat geval is het belangrijk om de juiste soort lampjes te kiezen. De tweedelige IP-waarde, bijvoorbeeld, geeft aan of je lamp stof- en waterbestendig is. Het eerste cijfer geeft aan in welke mate de lamp bestand is tegen stof, het tweede tegen water. Zo zit je in je woonkamer goed met een IP20, terwijl de IP-waarde van je buitenlamp hoger moet zijn, namelijk minimaal IP65.

Dient je buitenverlichting als praktische verlichting of sfeerverlichting? Afhankelijk van de functie, kies je voor een hoger of lager lumen of lichtsterkte. Ook de lichtkleur in kelvin kun je kiezen. Hoe hoger die waarde, hoe witter het licht. Ga voor een lamp met een waarde lager dan 3000 kelvin voor gezellig, sfeervol licht.

Brico en BricoPlanit helpen je graag  

Ben je op zoek naar meer tips voor de juiste verlichting voor je woning? Op onze blog vind je talloze nuttige artikels. Vraag ten slotte gerust advies aan de medewerkers in een van onze winkels!