Je hoort wel eens vaker: “Niet lezen in het donker, want dat is slecht voor je ogen.” Dat is niet helemaal waar. Je ogen worden niet slechter van lezen in het donker, maar ze raken er wel sneller door vermoeid. En die vermoeidheid veroorzaakt op haar beurt hoofdpijn of zelfs troebel zicht. Wat dus wél waar is, is dat je het best in een goed verlichte ruimte leest. Hallo, bureaulamp!

Waarop moet je letten als je een bureaulamp koopt?

Bij de keuze van een bureaulamp is vooral de lichtsterkte belangrijk. Een lichtsterkte van 1000 lux is perfect voor een tafellamp die je bureau moet verlichten. Zowel zwakkere als sterkere lichtsterktes zijn minder ideaal voor je ogen. Bovendien heeft de juiste lichtsterkte een positief effect op je concentratievermogen. Als de kinderen geen goede punten halen, wil je toch niet dat ze de schuld op de lamp kunnen steken?

Ook belangrijk: de frequentie van je bureaulamp

Lampen kunnen wel eens gaan knipperen. Door te kiezen voor een lamp met een hogere frequentie kun je gelukkig het knipperen voorkomen. De frequentie staat immers voor het aantal keren dat een lamp flikkert. Hoe hoger dat getal, hoe kleiner de kans dat je flikkeringen waarneemt: onze ogen kunnen maar een honderdtal beelden per seconde verwerken. Een frequentie vanaf 100 Hertz is dus een goeie keuze.

Een verstelbare lamp

Het is belangrijk dat je je volledige bureau verlicht en niet enkel het A4’tje dat voor je neus ligt. Kies daarom voor een verstelbare lamp, waarvan je de hoogte en de gradenbundel kunt aanpassen. Zo moeten je ogen niet steeds wisselen van het goed verlichte bureaublad naar de donkere ruimte errondom. Als het buiten donker wordt, doe je beter ook de algemene verlichting in de kamer aan. Laat je dus niet enkel je bureaulamp branden, dat verkleint het contrast tussen je bureau en de rest van de ruimte.

De juiste kleur voor de lamp op je bureau

We hebben het niet over de kleur van de sokkel of armatuur, maar over de lichtkleur. 6500 kelvin is de juiste kleur om je goed te kunnen concentreren: het is niet te blauw, maar ook niet te geel licht. Ook de lichtkleur heeft namelijk invloed op je concentratievermogen. En op de sfeer in huis, natuurlijk! Je kunt je bureaulamp evengoed gebruiken als sfeerverlichting door hem op een hoek in je kamer te richten.

Als je graag zelf de handen uit de mouwen steekt, kun je met deze instructievideo zelf een bureaulamp maken. Veel plezier! Zorg wel voor voldoende verlichting aan je werktafel!