Kies de goede grassoort


Gazon bestaat gewoonlijk uit een mengeling van verschillende grassoorten met uiteenlopende specifieke eigenschappen.

De mengeling moet bestand zijn tegen het belopen, tegen ontwortelen, moet zich kunnen herstellen na beschadiging, moet dicht groeien, bestand zijn tegen droogte, een aantal uren schaduw kunnen verdragen, snel groeien...

Er zijn diverse mengelingen met hun eigen karakteristieken te koop. Het komt er in de eerste plaats op aan te bepalen welk type van gazon u wilt: een sportgazon, een speelgazon of een siergazon.


Sportgazon

Als uw grasperk dient als speelzone voor de kinderen, maar ook als plaats om te rusten en te zonnen en enkele keren per jaar om een barbecue in te richten, moet het goed bestand zijn tegen beloping en ontworteling. U kiest dan best voor een of ander sportgras. Ondanks dit etiket doet u er toch goed aan de samenstelling te controleren. Kies een mengsel dat ten minste 60% loopbestendige soorten bevat, zoals Engels raaigras, zwenkgras en beemdgras.

Speelgazon

Een speelgazon wordt door het hele gezin gebruikt tijdens weekends en vakanties. Dit soort gazon mag niet teveel zorgen vergen maar het moet toch ook mooi zijn. Kies hiervoor een mengsel met tenminste 30 à 40% Engels raaigras, dat u normaal onder het label gazon voor recreatieve doeleinden terugvindt. De nieuwe variëteiten Engels raaigras groeien minder snel, wat toelaat één op drie of vier maaibeurten uit te sparen. De aankoopprijs is wel iets duurder, zowat 13%.

Voor een nog beperkter onderhoud mogen twee andere soorten in het mengsel worden opgenomen: rood zwenkgras en Cynodon dactylon.


Siergazon

Als het gazon vooral als visueel kader voor de woning moet dienen, moet het fijn en dicht zijn. Ook hier is de samenstelling van het mengsel belangrijk. Soorten met fijn en dicht blad zoals rood zwenkgras, veldbeemdgras en struisgras zijn erg geschikt. Zij zijn wel niet goed bestand tegen belopen, dus zijn raaigrasvariëteiten erbij toch altijd wenselijk. In de handel is dit mengsel meestal te verkrijgen onder de benaming Fijn gazon.

Wenst u een echt prestigegazon, dan zal het onderhoud bijzonder verzorgd moeten zijn: korte maaibeurten, regelmatig bemesten, wieden, besproeien en zo weinig mogelijk belopen.

In de schaduw?

Er bestaan vandaag de dag speciale mengsels voor schaduwrijke gronden. Engels raaigras verdraagt lichte schaduw maar vooral rood zwenkgras komt in aanmerking als er een tekort is aan zon. Opgelet: een gazon in de schaduw is wel steeds gevoeliger.


Lees meer informatie over hoe jouw gazon aanleggen of onderhouden.