De eerste vraag die zich stelt bij de keuze van het geschikte model van ladder :

Waar zal het voornamelijk voor gebruikt worden?

In een appartement:

Dit is het domein van de kleinere klussen. Het plafond is (meestal) maximum 2.5 m hoog. Een goede huishoudladder volstaat voor de meeste karweitjes en laat zich gemakkelijk verplaatsen en opbergen.

In een eengezinswoning:

Een vrijstaande woning is doorgaans wat groter en heeft mogelijk een verdieping. De lamp in de traphal vervangen, het plafond van de tussenverdieping schilderen… Een ladder is hier dus op z'n plaats. En u beschikt waarschijnlijk over een geschikte bergruimte.

Buitenshuis:

Dit is geen domein voor huishoudladdertjes. Enkel ladders en stellingen komen hier in aanmerking. Bij de meeste vrijstaande woningen moet u rekenen op een 6-tal meter om de dakrand te kunnen bereiken.

Welk materiaal

Momenteel is aluminium duidelijk het meest gebruikte materiaal, omdat het zo praktisch is: licht, wendbaar en zo goed als onderhoudsvrij. Alleen professionele gebruikers die blootstaan aan een reëel gevaar voor elektrocutie zijn eerder geneigd om polyester te kiezen. Toch heeft aluminium ook een vervelend trekje: uw handen kunnen er zwart van worden. Wie dit ongemak wil voorkomen, moet kiezen voor een model dat bekleed is met een verflaag of met een plastic coating.

Vanop de huishoudladder

Schoonmaken, behangen, schilderen, gordijnen ophangen.. Wie zich beperkt tot deze huishoudelijke karweien en tot licht knutselwerk, heeft niet meer nodig dan een huishoudladder. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, van twee tot acht treden. Met de grootste modellen zijn de meeste plafonds gemakkelijk bereikbaar.

Waar moet u op letten als u zo'n ladder aanschaft?

- De stevigheid van de scharnieren en de bevestiging van de treden aan de stijlen (gesoldeerde verbindingen bieden een hogere waarborg inzake stevigheid).
- De grootte van het platform.
- De doelmatigheid van het vergrendelmechanisme. Dit zou bij voorkeur automatisch moeten zijn.

De enkele ladder

Deze ladder bestaat uit één stuk. De maximale lengte bedraagt 6 meter, maar een ladder van die lengte is moeilijk hanteerbaar. De vouwladder heeft uiteraard voordelen: dankzij een veersysteem kan ze verschillende gedaantes aannemen: als enkele ladder, omvormbaar tot huishoudladder en tot steiger. Opgeplooid neemt ze bovendien weinig plaats in.

De schuifladder

Deze bestaan uit twee of drie delen die langs elkaar schuiven en op die manier de totale ladderhoogte vergroten. De uitgeschoven elementen klemmen met haken vast in de onderste. Het valt niet mee om op z'n eentje een schuifladder zonder ophaalkoord uit te schuiven. Tenzij men de ladder eerst horzontaal legt, maar in dat geval blijft het een probleem om de ladder terug rechtop te zetten. Bij de grotere ladders is het koordsysteem onmisbaar. En de driedelige aluminiumladder van 6,8 meter weegt al gauw een twintigtal kilo.

De omvormbare ladder

Tweedelig:

Deze ladder werkt als een schuifladder en kan daarbij ook worden omgetoverd tot huishoudladder.

Driedelig:

De driedelige omvormbare ladder heeft de bijzondere eigenschap dat het derde element vanuit de huishoudladder-stand verder kan worden uitgeschoven en zo de functie krijgt van leuning of houvast. Men mag zich echter in geen geval op dit uitgeschoven deel wagen!

Sommige modellen zijn uitgerust met een scharniersysteem dat de elementen vergrendelt in een positie die aangepast is aan het terrein. Deze modellen zijn uitstekend geschikt voor gebruik op een trap of op een hellend terrein.

De ineengeschoven driedelige ladder is korter dan een tweedelige. Kies - zeker bij ladders met grote afmetingen - bij voorkeur voor een model waarvan de stijlen aan de basis breed uitlopen om de stabiliteit te verhogen.

Een stelling. Allen voor pro's?

Voor omvangrijke gevelwerkzaamheden is er slecht één oplossing : een steiger of stelling met buiselementen. Normaal gezien gebruikt men een dergelijke installatie slechts in uitzonderlijke gevallen. Huren is dus de boodschap. De opbouw verloopt vlot en snel.

De aanschaf van een kleinere stelling is echter in vele gevallen wel verdedigbaar. Vooral fervente schilderliefhebbers zullen genieten van het comfort en van de mogelijkheden.

De grootte van het werkplatform:

Een typisch voordeel van een stelling in vergelijking met een ladder. Karweien waarvoor men anders de ladder meerdere malen moet verzetten, worden nu in één keer afgewerkt.

De hoogte:

Deze moet uiteraard regelbaar zijn! Kies voor een zo polyvalent mogelijk type, zoals een model dat omvormbaar is tot ladder. Controleer of het model van uw keuze over de nodige elementen beschikt:

- Een reling
- Een vloerplank
- Een valluik

Brede steunpunten die in de hoogte verstelbaar zijn om de constructie te kunnen stabiliseren en aan te passen aan alle oneffenheden van het terrein.

Een stootrand van een paar centimeters is nuttig om te voorkomen dat gereedschap van de stelling afrolt.

Verder nog interessant : wielen om het geheel te kunnen verplaatsen (nooit vergeten de wielen te blokkeren tijdens de werkzaamheden).

Als men slechts zeer uitzonderlijk een rudimetaire stelling nodig heeft kan men die ook bouwen door twee huishoudladders met een plank of planken te verbinden.