In een levende tuin kun je de natuur zien, voelen, horen, ruiken en proeven. Hoe 'groener' je tuin, hoe gezonder je leefomgeving. Een levende tuin is goed voor jezelf, je kinderen en de dieren die leven in je tuin. Heb jij een levende tuin? Upload dan  een foto van jouw tuin in de comments van deze blog en laat ons zien waarom jij de mooiste levende tuin van België hebt!

Inspiratie nodig? Kijk eens naar deze fijne tuinplaatjes:

Zien

Wat is er heerlijker dan genieten van je bloeiende zomertuin met diverse bloemen en rondvliegende vlinders, libelles en lieveheersbeestjes? Je kijkt je ogen uit met al die vrolijke zomerkleuren! Een leuk idee is om zelf een insectenhotel te maken, zodat je je kinderen alles kunt leren over deze levende wezentjes. 

weza777.tumblr
ecoshieldpest.com
500px.com

Horen

Heb je een vijver in je tuin? Grote kans dat je 's ochtends vroeg wakker wordt van het vrolijke gekwaak van kikkers. Of van het getjilp van vogels. Maak zelf een grappig vogelhuisje, en het getjilp van die gevleugelde vrienden maakt het feest compleet.  

etsy.com
phoenixpermaculture.com
flickr.com/photos/polargrape/7740680492

Proeven

Fruit en groenten uit je eigen moestuin kweken is leuk, lekker gezond én biologisch ook. Heb jij een moestuintje? Smullen maar van die sappige aardbeien!

rinneallen.com
allwomanstalk.com
hummingbirdcottage

Voelen

Met je handen in de aarde wroeten is het ultieme gevoel van tuinieren! Grijp ze vast, die verse tomaten, en maak er een lekkere soep van. Verse peterselie uit je kruidentuin erbij, en klaar is kees. Kinderen gaan overigens ook graag op ontdekkingsreis de natuur (of gewoon je achtertuin) in. Laat ze lekker ravotten in een oude tuinbroek. Op blote voeten is dat superleuk voor ze! 

caresposa.com
coffelovinmum.com
theyearinfood.com

Ruiken

Dus zo ruikt de zomer! In juli en augustus geuren de lavendel, jasmijn, kamperfoelie en vlinderstruik overheerlijk. Heb je huisdieren? Grote kans dat zij al ruikend je tuin verkennen. Schattig, toch?

plus.google.com
resimge.com
beautynotseen.com

Wist je dat...

  • Als je alle tuinen in België bij elkaar optelt, het totaaloppervlakte 10 keer zo groot is als de Veluwe?
  • Twee derde van de Belgische bevolking in stedelijke gebieden woont? In 2030 zal dat meer dan driekwart zijn.
  • 55% van het regenwater rechtstreeks naar het riool loopt?
  • Meer groen om ons heen helpt om milieuthema’s te verbeteren?
  • In een levende tuin minstens 30 kilo leven te vinden is, zoals vogels, insecten en bodemleven.

(bron: de levende tuin)

Heb jij ook een levende tuin? Laat ons in de comments hieronder zien waarom jij de mooiste levende tuin van België hebt!