Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

NaN

Gipsplaten monteren

  • stappen
    4

Stap 1

Gipsplaten heb je in verschillende diktes van oa 9,5mm en 12,5mm. Er zit natuurlijk verschil in prijs en stevigheid. Maar een ander belangrijk punt is dat bij de 12,5mm plaat je het regelwerk waar je de platen tegenaan schroeft ongeveer 60cm is en bij de 9,5mm platen is dat 40cm.

Wat misschien ook nog wel van invloed kan zijn op de keuze is dat de dikkere platen minder geluid doorlaten. Maar je kan daarvoor ook twee lagen gipsplaat aanbrengen. Verder heb je ook gipsplaten voor vochtige ruimten zoals de badkamer, wc en keuken. Die platen zijn meestal groen van kleur.

Het eerste wat je dus moet doen is het maken van het regelwerk waartegen je de platen aan kan monteren. Afhankelijk van de dikte moet je de regels 40 of 60cm uit elkaar maken.

Stap 2

De platen zijn in verschillende afmetingen te krijgen en in breedtes van 60cm of 1,2 meter. Het voordeel van brede platen is dat je wand of plafond sneller dicht is en je minder naden hoeft af te werken. Maar grote platen zijn ook weer moeilijker alleen te verwerken en misschien ook lastiger om te vervoeren en boven op trappen te krijgen.

Neem de maat op en teken dit af op de gipsplaat. De platen zijn makkelijk op maat te maken door ze aan een kant in te snijden met een stanleymes langs bijvoorbeeld een lange waterpas. Dan kan je ze voorzichtig breken over de ingesneden lijn, door er bijvoorbeeld een latje onder te leggen. De plaat is dan gebroken en zit nog vast met het karton aan de andere kant. Die kan je dan doorsnijden en dan heb je de plaat doormidden. Zorg ervoor dat je aan de randen een kleine ruimte van een cm overlaat zodat het nog een beetje de ruimte heeft om te kunnen werken.

Stap 3

De op maat gemaakte platen kun je nu tegen het regelwerk schroeven. Gebruik hiervoor gipsplaatschroeven. De schroeven aandraaien tot dat de kop van de schroef net iets in de plaat is gedraaid. Op die manier kun je de schroeven goed afwerken met bijvoorbeeld plamuur.

Zorg er verder ook altijd voor dat alle verticale naden nooit doorlopen van de ene plaat in de andere. Dus eigenlijk moet je de platen als een bakstenen muur monteren. Lopen de naden wel verticaal door dan loop je het risico dat het stukwerk of de plamuur gaat scheuren en dat zal je door de verf blijven zien.

Stap 4

Voor het verwerken van de platen tegen het plafond is het raadzaam om het regelwerk zeker niet meer dan 40cm uitelkaar te maken. Zit het regelwerk te ver uit elkaar dan kan het plafond tussen de regels gaan hangen.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +45.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2023 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten