Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Behandeling van water

Elke dag verbruiken we drinkwater zonder ons al te veel zorgen te maken over de herkomst ervan. Dat brengt meestal geen problemen met zich mee. Nochtans kan het gebeuren dat het water een onaangename geur, een slechte smaak of veel kalkbezinksel achterlaat. Daarom is het aangeraden om de waterhardheid te controleren en indien nodig te behandelen. Voor een efficiënte behandeling van drinkbaar water bestaan er veel soorten filters. In deze Bricofiche hebben we de juiste informatie voor u gefilterd!

 • Behandeling van water

  Download de PDF
 • Waarom moet water worden behandeld ?

  In bepaalde gevallen, water is niet volledig zuiver, het kan slecht ruiken (chloor)of kalk of onzuiverheden bevatten : nitraten, fosfaten, modder, roest en zelfs bacteriën. Door het water te behandelen worden al deze problemen, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, van de baan geruimd. Die omstandigheben maken het water onbruikbaar om zich mee te wassen of groenten in te koken, tenzij het vooraf wordt behandeld.

  Hoe kan u de hardheid van het water controleren ?

  Hij beschermt de weerstand van de machine tegen talk.

  Gebruik van analysekits

  Voor de hardheid van het water

  De hardheid wordt gemeten in graden TH. 1°TH is gelijk aan 10mg kalk per liter water. Vanaf 15°TH wordt water beschouwd als hard, vanaf 25° TH is een behandeling onvermijdelijk. Verschillende testers maken het mogelijk de hardheidsgraad de meten :

  Voor de PH-zuurtegraad, de TH-hardheid, het chloor- of nitraatgehalte van het water

  Vul het proefbuisje met water tot aan het aangeduide niveau, voeg er enkele druppels reagens aan toe (lees de gebruiksaanwijzing voor de hoeveelheid reagens voor de gewenste test) en vergelijk de kleur die het water nu aanneemt met de kleurstalen om de gewenste informatie te krijgen.

  Hoe moet water worden behandeld : oplossing voor drinkwater

  Waterfilters voor drinkwater

  Het filterpatroon met actieve kool en hars filtert de onzuiverheden, de slechte smaak en de kwalijke geur uit het water, absorbeert de chloor en voorkomt verkalking van waterkokers en koffiezetapparaten. Vergeet niet om het patroon te vervangen wanneer de manuele indicator hierom vraagt.

  Waterfilter voor kranen

  De filter is makkelijk en zonder gereedschap op de kranen te monteren. Kwalijke geurtjes en de slechte smaak worden uit het water gefilterd. De filter vermindert ook het gehalte aan herbiciden, pesticiden, lood en chloor. Vergeet niet om de slijtage van het patroon regelmatig te controleren.

  Hoe moet water worden behandeld : plaatselijke oplossing

  Onafhankelijk waterfiltersysteem

  Dit systeem elimineert afzettingen, kwalijke geurtjes en vieze smaakjes. Plaats de filter onder de gootsteen tussen de afsluitkraan en de gewone kraan

  Polyvalente filters

  De leidingen die van buiten komen zijn vaak verouderd en in slechte staat, dus moet u uw apparaten en buizen beschermen door een filter te installeren aan het beginpunt van uw installatie.

  Monofilter

  Op de monofilter passen verschillende soorten filterpatronen (ontkalkend, geurwerend en filterend).

  Duofilter

  Dit is een filtercombinatie waardoor twee behandelingen kunnen worden gecombineerd. Op de duofilter passen dezelfde soorten patronen als op de monofilter.

  Waterfilters voor niet drinkbaar water

  Ze dienen enkel om een toestel te beschermen.

  Ontkalkende microfilter voor de wasmachine

  De filter is makkelijk en zonder gereedschap te installeren en beschermt de verwarmingsweerstand van uw machine tegen de kalk (1,5 mm kalkaanslag kan leiden tot 10 van 20% meer energieverbruik). Ook uw wasgoed wordt beschermd tegen grijze kalkaanslag. Hil beschermt de weerstand van de machine tegen talk.

  Ontkalkende microfilter voor verwarmingsketels of heetwatertoestellen

  De filter is makkelijk en zonder gereedschap te installeren en beschermt tegen corrosie en kalkaanslag. Plaats de filter onder de invoer van het koude water.

  Hoe kan men de hardheid van het water meten?

  Waterverzachtings systeem met groot debiet

  Dit systeem elimineert de witte waas over uw vaat, geeft een aangenaam gevoel aan uw wasgoed en laat u genieten van het welzijn van zacht water bij uw dagelijkse verzorging. Het systeem werd ontwikkeld voor een druk van minimum 1,5 bar en maximum 8 bar. Als de druk hoger is dan 6 bar moet u een reduceer- ventiel plaatsen net achter het afsluitventiel dat bij de teller staat.

  Ingebruikname

  Gebruikt materiaal

  Voorbereiding

  Sluit de algemene watertoevoer op de teller af. Open een kraan om de installatie te laten leeglopen. Als er onderaan een ontluchtingskraan staat, opent u die om de watertoevoer volledig te ontluchten.

  Tips

  Om een ronde koperen leiding te plooien zonder ze te buigen of plat te drukken gebruikt u een buigveer. Draai de veer in de leiding (die moet overeenkomen met het model van de leiding) alsof u aan het schroevenbent. Plooi de leiding met uw handen over uw knie. Buig de leiding iets verder dan nodig is en laat hem dan de gewenste hoek aannemen. Draai de veer er weer uit.

  Voor biconische verbindingen blokkeert u de centrale bout met een platte sleut- el met overeenkomstige openings wijdte en draai vast met een schroefsleutel.

  Onafhankelijk waterfiltersysteem

  Plaats dit systeem onder de gootsteen in de keuken, tussen de stopkraan van de koudwatertoevoer en de kraan. Sluit de leiding van de koudwatertoevoer af. Ontbraam de snijkanten. Plaats een verbinding en een stopkraan aan het uiteinde van de watertoevoer.

  Verbind de filter met de leiding van de watertoevoer en met de stopkraan.

  Verbind de uitgang van de filter met een buigzame verbinding en vergeet hierbij niet om enkele keren met teflon te omwikkelen.

  Verbind het geheel met de gootsteen van de keuken.

  Polyvalente filter

  Bevestig de filter aan de muur.

  Bevestig de filter aan de steun.

  Verbind de filter met de verbindingen en de stopkranen. Met de stopkranen kan het water worden afgesloten wanneer de patronen moeten worden verwisseld.

  Verbind de leidingen door ze aan elke kant 5 mm in de binnenkant van de verbinding van de by-pass te duwen. Draai de verbindingen vast.

  Filter voor niet drinkbaar water voor de warmwaterketel of heetwatertoestellen

  Bevestig de filter aan de muur.

  Bevestig de filter aan de steun.

  Verbind de filter met de buigzame leidingen van roestvrij staal. Draai de verbindingen vast met een schroefsleutel, vergeet niet om ze waterdicht te maken.

  Sluit de leiding van de koudwatertoevoer af. Ontbraam de snijkanten. Plaats de verbinding en de stopkraan aan het uiteinde van de leiding.

  Verbind met het heetwatertoestel.

  Ontkalkende microfilter voor de wasmachine

  Schroef de filter op de stopkraan, verbind de leiding voor de watertoevoer van de wasmachine met de filter.

  Waterverzachtingssysteem met groot debiet

  De installatie van het waterverzachtingssysteem vereist een beetje inzicht in loodgieterij. De ingebruikname en het vullen met zout (de eerste keer) wordt gratis gedaan door een technicus, vraag hem om uw installatie na te kijken. U kan ook beroep doen op onze plaatsingsdienst om ter plaatse te komen.

  Verbinding van de waterleiding met het water- verzachtingssysteem

  Plaats de afvoerslang op de waterverzachter. Maak vast met een leidingklem. Verbind de toe- en afvoer van koud water met de waterverzachter.

  Wanneer het circuit met de waterverzachter werkt, zijn de kranen 2 en 3 gesloten. Ze worden enkel gebruikt voor het onderhoud of als het circuit van de waterverzachter defect is, de kranen 1 en 4 zijn dan gesloten.

  Onderhoud

  Controleer het zoutgehalte om de 6 maanden en wanneer u van vakantie terugkomt. Analyseer de hardheid van het water. Controleer de staat van het filterpatroon op onzuiverheden. Start een volledige reiniging van de machine wanneer u van vakantie terugkomt.

  Het zout

  Zuiverheidscriteria

  Er mogen geen inerte, niet-oplosbare stoffen in zitten. Het enige toegelaten bestanddeel van het zout is natriumchloride. Het zout moet vrij zijn van alle ziektekiemen.

  Eigenschappen van de korrels

  De zoutkorrels moeten dik genoeg en regelmatig van vorm zijn. De korrels moeten extreem hard zijn.

  Zoutoplossing

  Dit is een met zout verzadigde wateroplossing (310 g zout per liter water) die nodig is voor de goede reiniging van de harsen tijdens elke regeneratie.