Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Je interieur schilderen

Wil je graag je interieur verven? Neem dan even de tijd om na te denken over de sfeer die je wenst te creëren. De kleuren en het soort verf hebben namelijk een grote invloed op de stijl en de originaliteit van uw interieur.  Laat niets aan het toeval over: van vloeren tot plafonds, en geef intussen ook een likje verf aan de radiatoren en de vensters. Volg onze voorbereidingstips en niets houd je nog tegen om van je thuis een waar kunstwerk te maken.

 • Uw interieur schilderen

  PDF-formaat downloaden
 • Keuze van de verf

  Volgens de ondergrond

  Omdat er zoveel verschillende soorten verf worden aangeboden van alle merken, is kiezen bepaald niet gemakkelijk. Kies je verf volgens de hierna volgende criteria:

  • de ondergrond: hout, pleisterwerk, beton, …
  • de bestemming van de kamer: slaapkamer, salon, keuken, …
  • het te schilderen deel: plafonds, muren, …
  • het uitzicht: afwerkingsverf, effectverf, …

   

  Acrylaatverf:

  heeft een goede weerstand en houdt zeer goed op cement. Ze zorgt voor een matte, zijdeglanzende of glanzende elastische laag. De borstels worden gereinigd met water. Acrylaatverf is gemakkelijk aan te brengen. Ze wordt gebruikt voor het plafond en de muren. Het schilderen gebeurt met de rol.

  Vinylverf:

  is mat, droogt snel en bijna geurloos en de borstels worden gereinigd met water. Vinylverf is gemakkelijk aan te brengen. Ze wordt vaak gebruikt voor het houtwerk en de meubels.

  Lakverf:

  lakverf moet langer drogen en geeft vaak een sterkere geur af. Er zijn lakverven:

  - Op basis van water: het zijn acryllakken die sneller drogen maar iets minder glanzen. Het materiaal moet in dit geval met water worden gereinigd.

  - Op basis van olie: deze verf moet langer drogen maar geeft een diepere glans. Het materiaal moet worden gereinigd met terpentijn of white spirit.

  Lakverven worden gebruikt voor deuren of als afwerkingsverf. Ze worden aangebracht met de rol of de kwast.

  Effectverf:

  deze verf treffen we steeds vaker aan. Ze is moeilijker aan te brengen maar geeft een resultaat met reliëf en structuur. De kleurkeuze is minder uitgebreid. Afhankelijk van het gewenste effect breng je de verf aan met de borstel of een spatel. Effectverf gaat langer mee als je een afwerkingslaag aanbrengt. Deze verven zijn ook duurder. Ze worden aangebracht op de muren.

  Volgens de kleuren

  De kleuren van je huis hebben een dagelijkse invloed op je humeur. Je hebt er dus alle belang bij om de juiste keuze te maken. In elke kamer kan een min of meer warme of koude, droevige of vrolijke, rustgevende of opwekkende sfeer hangen. Ook de kleurencombinatie heeft een rechtstreekse invloed op je dagelijkse leven. Je moet de kleuren ook kiezen volgens de ruimte in de kamer. Een donker plafond maakt de kamer lager en verkleint de ruimte. Twee over elkaar liggende muren in donkere kleuren creëren een tunneleffect. Pastelkleuren worden vervaardigd door kleuren te mengen met witte verf. Die maakt de kleuren lichter maar je verliest ook aan kleurintensiteit. De neutrale kleuren zijn zwart, wit en grijs. Wit vergroot de ruimte, zwart maakt ze somberder en kleiner.

  Geel

  Geel is de kleur die symbool staat voor de zon, het licht, de zomer. Het is een kleur die een intense en energieke warmte inhoudt. Het is een warme kleur die een zachte rust uitstraalt.

  Oranje

  Ook oranje is een kleur van de zon. Het is een kleur die aansluit bij 'cocooning' en die uw interieur een warme en gezellige uitstraling geeft. Oranje doet het goed in kamers waar u mensen ontvangt zoals de zitkamer. Ook voor slaapkamers is oranje erg gewild, in combinatie met donkere kleuren op basis van rood.

  Rood

  Rood is een romantische kleur en symboliseert welbehagen. Rood is perfect geschikt voor de hal en de gangen maar, net als oranje ook voor de leefruimtes.

  Roze

  Roze is de perfecte kleur om een interieur te doen baden in een sfeer van vrouwelijkheid. Pastelroze, snoepjesroze of fuchsia, roze zorgt voor een geraffineerde sfeer in de slaapkamer.

  Paars

  Paars is de geschikte kleur voor ruimtes waar 'gecreëerd' wordt. Ook in de zitkamer voelt paars zich goed in combinatie met herfstkleuren of met donker hout.

  Blauw

  Blauw stimuleert de geest en bevordert de concentratie. Turquoise is heel geschikt voor werkruimtes zoals het bureau. Blauw blijft nog altijd een frisse kleur.

  Groen

  Groen past goed in slaapkamers of in een 'Engelse' interieur. Mosgroen, olijfgroen, weidegroen of slagroen, alle toonvariaties zijn mogelijk: donkergroen voor een cosy uitstraling of citroen om een koelere sfeer te creëren.

  Grijs

  Grijs past bij alles. Het blijft de ideale kleur in combinatie met modern meubilair.

  8850309873694.jpg

  Wit en zwart

  Twee uitgesproken kleuren om als aanvullend kleuraccent te gebruiken. Niet overdrijven want dan wordt het geheel te saai.

  Hoeveelheden

  Om de te schilderen oppervlakte te berekenen en dus uit te maken hoeveel verf je moet kopen, moet je de lengte van elke muur vermenigvuldigen met de hoogte. Tel de verkregen waarden bij elkaar op en trek de openingen eraf (deuren, ramen). Zo verkrijg je de hoeveelheid verf voor de eerste laag. De hoeveelheid verf voor de volgende lagen hangt af van het aantal lagen dat je moet schilderen en dus van het dekvermogen van de verf. Je vindt deze informatie op de verpakking van de verf.

  Tip
  Noteer het badnummer van je pot verf voor het geval je verf moet bijkopen.

  Voorbereiding van de muren en de plafonds

  Al geschilderde oppervlakken

   

  Aanbrengen van glans- of lakverf:

  De muur moet afgewassen zijn, de barsten opgevuld en kleine oneffenheden afgeschuurd. Het te schilderen oppervlak moet absoluut stofvrij zijn. Bedek vervolgens de muur met een dunne laag plamuur, laat die drogen en schuur af indien nodig.

  Op acrylaat- of vinylverf:

  Als de verf afbladdert, moet je de muur afbijten. Controleer of de verf goed houdt door er een stukje tape op te kleven. Schuur de muur lichtjes af met fijn of middelgrof schuurpapier en reinig hem ten slotte met water en zeeppoeder. Begin onderaan de muur op een hoogte van 50 cm, spoel af en laat drogen. Herhaal de bewerking op een tweede strook, spoel af en laat drogen. Doe zo verder met de rest van de muur.

  Op behangpapier

  Maak het behangpapier week met water met een beetje afwasmiddel erin en wat behanglijm. Met een plantensproeier gaat dit werk sneller. In de handel zijn producten verkrijgbaar die je aan het water kunt toevoegen om de lijm makkelijker te laten oplossen. Maak het behangpapier los met een plamuurmes. Als je wilt, kan je een behangafstomer huren in je Brico.

  Geschilderd behangpapier :

  Als de verflaag te dik is, gebruik dan een speciaal mes of een behangafstomer.

  Op glasvezel

  Bestrijk de glasvezel en laat hem gedurende minstens 24 uur drogen voordat je begint te schilderen.

  Op pleister of baksteen

  Borstel de muur af met zeepwater en laat hem goed drogen.

  Op keramiektegels

  Reinig de tegels en laat ze drogen. Gebruik een speciale verf.

  Op probleemoppervlakken

   

  Muuruitslag:

  Muuruitslag ziet eruit als een soort witachtig dons dat wordt gevormd door de chemische bestanddelen van de mortels en pleisters die naar de oppervlakte komen. Borstel de muur en bestrijk hem met een pleister of een speciaal fixeermiddel.

  Teer- of roestvlekken:

  Bedek de vlekken met een aluminiumverf zodat ze niet zichtbaar zijn onder de nieuwe verflaag.

  Vocht:

  Zoek de oorzaken op om ze te verhelpen en te voorkomen dat ook andere plaatsen vocht vertonen. Breng vervolgens een vochtwerend product aan op het getroffen deel.

  Onregelmatige gipsoppervlakken:

  Breng op de oneffenheden een pleisterlaag aan om het geheel te effenen. Schuur de pleister lichtjes af zodra hij droog is.

  Schimmel:

  Verwijder de schimmel of zwammen en laat het getroffen deel goed drogen. Breng vervolgens met een kwast een schimmelwerend product aan.

  Gaten en barsten:

  Maak met een plamuurmes de barst groter. Maak vervolgens de barst stofvrij. Doe het vulmiddel op het uiteinde van het plamuurmes. Breng het op de barst aan van boven naar beneden en laat het product indringen. Verwijder de overtollige pleister van het plamuurmes, haal het opnieuw over de barst en maak het oppervlak glad.

  Voor diepere barsten moet je meerdere lagen aanbrengen, te beginnen bij de randen. Wacht twee uur tussen elke laag. Als de pleister droog is, schuur hem dan af met middelgrof of fijn schuurpapier om een glad oppervlak te verkrijgen.

  Voor diepere gaten of rond leidingen moet je vulschuim gebruiken. Maak het gat stofvrij en bevochtig het.
  Spuit het schuim erop. Niet te veel want het zet zich nog uit. Verwijder na één tot twee uur het overtollige schuim met een zaag.

  Sommige plaatsen zoals de ruimte tussen de plinten, de muren en de deuren moeten flexibel zijn.
  Hier moet je silicone aanbrengen met behulp van een pistool.

  Voor de plafonds

  Bedek je hoofd, draag een beschermbril en kleding met lange mouwen. Werk op een platform.

  Voorbereiding van het houtwerk

  Voor een mooi strak oppervlak moet je vóór het schilderen eerst de gaatjes in het hout afschuren en opvullen. Wikkel een schuurblokje in schuurpapier en haal het over het hout in de richting van de vezels.

  Verwijder het stof met een borstel, in de richting van de vezels. Vul de gaatjes op met houtmastiek. Verwijder het overtollige product. Als de mastiek na 10 tot 30 minuten droog is, schuur je hem nogmaals af en verwijder je nogmaals het stof.

  Voorbereiding van radiators

  Schakel je radiator uit. Schuur zodra hij is afgekoeld de roestvlekken af met fijn schuurpapier voor metaal. Breng een grondlaag voor metaal aan. Reinig de radiator zodra de voorbereidingen voltooid zijn.

  Keuze van het gereedschap

   

  Borstels:

  Gebruik de borstels voor de hoeken tussen twee muren, tussen een muur en het plafond en tussen houtwerk en de muur. Goedkope borstels hebben minder haren en die zitten ook minder goed vast.
  Gebruik ze om het hout te behandelen of te ontstoffen na het afschuren.

  Radiatorborstels:

  Dankzij hun lange steel en de haren die een rechte hoek vormen, kan je de moeilijk bereikbare plaatsen achter de radiators schilderen.

  Borstels met synthetische haren:

  ze zijn gemakkelijk te reinigen en de haren zitten goed vast. Ze zijn geschikt voor verf op waterbasis. Gebruik voor hout de borstels van 50 mm, 25 mm en 12 mm. Voor de muren en plafonds gebruik je die van 100 mm en 150 mm.

  Ronde puntvormige borstels:

  Met zijn ronde punt is deze borstel bijzonder geschikt voor ramen. Jekunt immers dicht bij de ruit schilderen zonder ze vuil te maken.

  Rollen:

  Rollen worden gebruikt voor de muren en de plafonds. Je kunt er gemakkelijk acryaatverf mee uitstrijken over grote oppervlakken. Ze worden gebruikt op gladde of licht gestructureerde oppervlakken. Rollen met lange haren worden aanbevolen voor het schilderen van onregelmatige en niet-perfecte oppervlakken.
  Voor verven op basis van water gebruikt u best een rol met synthetische vezels. Rollen met natuurlijke vezels absorberen de verf namelijk te hard. Ze bestaan ook met een reliëf om een decoratieve pleisterlaag aan te brengen op een glad oppervlak of om effecten te creëren.

  Schuimrubberen rollen:

  Dat soort rollen wordt gebruikt op gladde oppervlakken. Ze zorgen voor een perfecte afwerking.

  Vachtrollen:

  Zij worden gebruikt voor acrylaatverf op grote vlakke of onregelmatige oppervlakken.

  Rollen in mohair:

  De haren van deze rollen staan heel dicht bij elkaar en zorgen voor een mooie afwerking. Ze worden gebruikt voor zijdeglanzende en lakverf.

  Radiatorrollen:

  Ze zijn klein en hebben een lange steel zodat ze moeilijk toegankelijke plaatsen, bijvoorbeeld achter radiators, gemakkelijk bereiken. Met een uittrekbare steel kan je makkelijker hoge muren en plafonds schilderen. Pas de lengte van je rol aan het te schilderen oppervlak aan.

  Verfroosters:

  Doe een beetje verf op het rooster. Zo kan jij je rol gemakkelijker rollen en overtollige verf verwijderen door hem over het gestructureerde deel te rollen. Op die manier vermijd je ook dat er te veel verf op de rol zit en dat je vlekken maakt. Als je een bak met ingewerkt rooster koopt, let dan op de grootte ten opzichte van uw rol.

  Het afplakken:

  Hiervoor gebruik je kleefband of tape. Om twee kleuren af te bakenen zonder de bestaande kleur te beschadigen, gebruik je enkel tape.

  Onderhoud

   

  Acrylaatverf of verf op waterbasis:

  Gebruik water en zeep voor het onderhoud van de borstels, kwasten, rollen en roosters. Houd het materiaal rechtstreeks onder stromend water en verwijder de verf met je vingers. Verwijder bij de rollen eerst het handvat. Aarzel niet om het water te laten stromen tot het helder wordt. Laat het materiaal nooit weken in water. Was het af, laat het buiten uitlekken en laat het drogen op een schone plaats. Als je even pauzeert (1 of 2 uur), leg je het materiaal in een plastic zak. Sluit die luchtdicht af zodat de verf niet kan uitdrogen.

  Alkydverf:

  Gebruik white spirit of een speciaal reinigingsproduct. Tijdens de pauzes kan je het materiaal laten weken in de white spirit.

  Technieken

  Rollen

  Met de rol kan je sneller werken maar moet u soms meerdere lagen aanbrengen.

  Meng de verf, behalve als het dikke verf is of gel. Doe de verf in de bak met rooster maar vul die niet tot aan de rand. Doop de rol in de verf en rol hem over het rooster om de verf goed te verdelen.

  Haal de rol heen en weer over het te schilderen oppervlak. Schilder horizontale en verticale lagen kruiselings over elkaar. Werk met stroken van 60 tot 80 cm. Breng dunne lagen aan en werk niet te snel om spatten te vermijden. Als je het werk moet onderbreken voordat je een muurpand hebt afgewerkt, eindig dan niet met een strakke streep maar vervaag de kleur door ze uit te strijken met je rol.

  Rond ramen en deuren, in de hoeken tussen twee muren en de hoek tussen het plafond en de muren gebruik je een kwast of een borstel.

  Effectverf

  In je Brico vind je een uitgebreid assortiment gebruiksklare effectverven. Ze vergen een speciale grondlaag en vaak ook speciaal materiaal. In je Brico vindt u kleurstalen en tips voor de verwerking.

  Je kunt ook zelf effecten creëren. Schilder twee lagen boven elkaar: de eerste vrij licht met de rol, de tweede in dezelfde tint maar dan donkerder of meer uitgesproken. Creëer effecten in de tweede laag door ze aan te brengen met een spons, een effectenrol of een spatel of harde borstel.

  Zo ga je te werk

  Tips: voorbereiding van de verf

  Schud de pot voordat u hem opent. Draai hem enkele keren om zodat de massa onderin goed wordt vermengd met de rest van de vloeistof. Roer als de pot open is de verf verder met een stokje of een schroefmenger bevestigd op een boormachine. In een goed gemengde verf zitten geen klonters. Gebruik indien nodig een kous om te filteren.

  Als je niet de juiste kleur vindt bij de gebruiksklare potten verf of tussen de tinten die in je Brico kunnen worden gemengd en je een lichtere of donkerdere kleur wenst, test de kleur dan op een klein oppervlak.
  Wacht tot de verf goed droog is voordat je oordeelt of de kleur je bevalt. Hiervoor zijn kleine tubes beschikbaar.

  Als je een pot verf niet helemaal opgebruikt, sluit hem dan goed om te voorkomen dat de solventen verdampen en de pigmenten op de pot kleven. Plaats het deksel op de pot, leg er een plank op en sla met een hamer op de plank om te voorkomen dat je het deksel vervormt. Controleer of de pot goed gesloten is door hem om te draaien. Bewaar de pot vervolgens ondersteboven. Zo voorkom je dat er lucht indringt, zelfs als je de verf lange tijd bewaart.

  Droogrollen

  Aflopers, druppels en spatten worden vaak veroorzaakt doordat er te veel verf op de borstels, rollen en kwasten zit.

  Voor de borstels:

  Doop de borstel maar in de verf tot aan de metalen ring die de haren vasthoudt. Duw hem over de rand zodat de kleur naar binnen loopt. Bevestig een dikke ijzerdraad over de pot, ter hoogte van de bevestigingen van het handvat. Zo verkrijg je een handige drager voor het droogrollen.

  Voor de rollen :

  Als jij een eenvoudige vierkante bak gebruikt, rol de rol dan droog over een geperforeerd rooster dat je er schuin over plaatst. Als je een bak met ingewerkt rooster gebruikt, bevat dit het nodige reliëf voor het droogrollen.

  Schilderen zonder vlekken

  Zet de meubels zoveel mogelijk in het midden van de kamer en dek ze af. Dek ook de vloer af. Verwijder nadat je de stroom hebt uitgeschakeld de afdekplaatjes van de stopcontacten en schakelaars of kleef er tape (crêpepapier) of kleefband over. Dek ook het houtwerk af. Houd altijd een vochtige doek bij de hand zodat je spatten onmiddellijk kunt verwijderen als je met watergedragen verf werkt. Voor alkydverf heb je een doek en de goed afgesloten fles white spirit nodig.

  Grondlaag

  De grondlaag of primer vermijdt dat je heel wat lagen verf verspilt. Nieuwe ondergronden die nooit eerder werden geschilderd worden door de grondlaag gevoed en minder poreus gemaakt. Breng indien nodig een tweede laag primer aan. De grondlaag is heel handig om onmiddellijk de juiste tint te verkrijgen, vooral als een donkere kleur wordt overschilderd met een lichte.

  Werk steeds bij daglicht. In kunstlicht loop je immers het risico dat je kleine zones vergeet, sommige zones dikker schildert of de verf slecht uitstrijkt.

  Plafonds verven

  Begin met het plafond. Zo maak je geen vlekken op de muren en andere oppervlakken die al geschilderd zijn. Dek de vloer af met een zeil om het schoonmaken te vergemakkelijken. Schakel de stroom in de te schilderen kamers uit. Demonteer de lampen en berg ze op een veilige plaats op. Gebruik voor de veiligheid een ladder met een platform of een plank die je op twee schragen of twee keukentrapjes legt. Zorg ervoor dat de bovenkant van uw hoofd niet minder dan ongeveer 7, 5 cm van het plafond verwijderd is. Werk je niet graag in de hoogte, gebruik dan een uittrekbare steel. Schilder kroonlijsten pas nadat je het plafond hebt geschilderd.

  Schilder eerst de aansluiting tussen et plafond en de muur met een borstel of een kwast. Als je alleen jouw plafond schildert, bescherm je muur dan door tape aan te brengen in de hoeken.

  Breng na de aansluitlaag ter hoogte van de werkstrook (werk in stroken van 80 tot 100 cm breedte en 100 cm lengte) de kleur aan met de rol, door horizontale en verticale stroken met elkaar te kruisen. Als je aan een volgende strook begint, zorg dan voor een overlapping met de vorige.

  Controleer om zeker te zijn van het resultaat of wat je al geschilderd hebt mooi gelijkmatig is. Bekijk daarvoor het al geschilderde vlakke deel van opzij en niet van onder. Laat de verf drogen gedurende de droogtijd die is aangegeven op de pot.

  Muren verven

  Controleer voordat je begint te schilderen of al het houtwerk goed is afgeplakt met tape. Als het plafond een andere kleur heeft dan de muren, baken de oppervlakken dan af met tape. Vergeet ook de plinten niet.

  Begin met het schilderen van de hoeken tussen de muur en het plafond en de hoeken aan de aansluitingen tussen de muren. Gebruik een ronde borstel en doe er niet te veel verf op. Schilder van boven naar beneden zonder te hard te drukken. Het kan geen kwaad dat er verf terechtkomt op nog te schilderen muren.

  Schilder vervolgens de binnenkant van de hoeken et de rol, ook hier met dezelfde beweging van boven naar beneden. Werk met kleine oppervlakken. Schilder de rest van de muren met kruiselingse verticale en horizontale stroken. Als er geen verf meer op uw rol zit, doop hem dan in de bak met verf en rol hem goed droog. Begin ruim onder het al geschilderde deel en werk naar boven toe. Werk met kleine oppervlakken.

  Schilder de hele kamer en schilder verticale stroken rond de hoeken en het deurpaneel. Respecteer de droogtijd. Veeg de kamer niet terwijl de verf droogt. Stop niet met schilderen in het midden van een muur maar werk door tot aan een hoek, een raam of een deur. Verwijder onmiddellijk alle eventuele vlekken op het houtwerk.

  Deuren en kozijnen

  Begin met de deur en eindig met de kozijnen. Haal je deur uit de hengsels en leg ze op twee schragen. Demonteer alle accessoires (knoppen, sloten, hengsels…). Verzamel alles en noteer bij welke deur ze horen. Was je deur af met water en droog ze af. Het oppervlak moet glad en stofvrij zijn. Als de deuren verschillende panelen hebben met verschillende korrelgroottes, moet je ze apart schilderen om een mooie afwerking te verkrijgen.

  Vlakke deuren (zonder reliëf):

  Hiervoor kan je de rol gebruiken. Schilder in delen, met verticale bewegingen, te beginnen bij een hoek. Kruis de lagen horizontaal en vlak de aansluitingen tussen de stroken af. Druk niet te hard met de rol, werk in stroken van boven naar beneden. Laat de deur drogen, schuur ze lichtjes af, maak ze stofvrij en breng op dezelfde manier de tweede laag aan.

  Paneeldeuren:

  Begin met de profielen, schilder ze met een ronde puntvormige borstel. Schilder de profielen zonder te veel verf op je kwast te doen. Zo vermijdt u aflopers. Effen ze van hoek naar hoek. Schilder vervolgens de vlakke delen aan de binnenkant van de profielen, kruis de stroken en effen ze. De derde stap: de vlakke delen van de panelen schilderen. Eindig met de smalle zijden van de deur. Schuur de oppervlakken lichtjes af en maak ze stofvrij voordat je de tweede laag aanbrengt.

  Glazen deuren:

  Plak eerst de ruit af met tape. Schilder de profielen, vervolgens de horizontale vlakke delen en eindig met de verticale vlakke delen.

  De ramen

  Bescherm de ruiten met kleefband langs de te schilderen delen en met krantenpapier in het midden.

  Begin met de hoge dwarslijst van het kozijn. Schilder de ramen met brede horizontale bewegingen, strijk aflopers lichtjes met de kwast weg. Kruis de horizontale en verticale stroken zonder te dik te verven. Effen ze altijd in horizontale richting.

  Schilder vervolgens de onderste dwarslijst van het kozijn en eindig met de kleine houten delen. Gebruik voor deze laatste een ronde puntvormige kwast. Zorg ervoor dat de verf goed tussen het hout en het glas dringt. Schilder nu de stijlen van het kozijn met lange verticale stroken, kruis ze horizontaal en effen ze. Schilder voor het vaste kozijn het steunstuk en eindig met de stijlen. Het ijzerbeslag wordt samen met de stijlen en de dwarsregels geschilderd. Gebruik niet te veel verf.

   

  Profielen

  Plinten:

  Bescherm de vloer. Verwijder vast tapijt zodat je ook daaronder bescherming kunt aanbrengen en dek het af. Stofzuig en verwijder het stof uit de ruimte tussen de vloer en de plint. Schilder de plinten in de lengte. Gebruik hiervoor een borstel.

  Kroonlijsten:

  Breng twee of drie dunne lagen aan met een borstel van 25 mm en laat de verf tussen de verschillende lagen goed drogen. Eindig met kleine borstelstreken.

  Radiatoren en buizen

  Kies een hittebestendige verf die menie bevat tegen het roesten.

  Buizen

  Maak de buizen stofvrij en bijt de oude verf af. Breng een laag afbijtmiddel aan en laat het 5 minuten inwerken. Verwijder brokstukken met een plamuurmes. Schroef de bevestigingsringen los. Spoel en herhaal indien nodig. Schuur de buizen af met een fijn schuurpapier. Maak ze stofvrij met een vochtige spons.

  Schilder ze met een ronde puntvormige borstel.

  Gebruik voor de meest delicate delen een zeer dunne kwast. Vermijd de delen in inox of koper. Schuur de buizen zodra de verf goed droog is lichtjes af en maak ze stofvrij. Breng vervolgens op dezelfde manier de tweede laag aan.

  Radiatoren

  Schakel je radiator uit. Hij moet koud zijn voordat hij wordt geschilderd. Plak de kranen af met tape en bescherm de muren met krantenpapier of en plastic dat je met tape bevestigt. Dek ook de vloer en de plinten af. Bijt de radiator af indien nodig. Breng hiervoor een laag afbijtmiddel aan, aat 5 tot 10 minuten inwerken en spoel af. Maak ze stofvrij met een harde borstel en vervolgens een vochtige spons. Gebruik een verf die menie bevat. Schilder eerst de slecht bereikbare plaatsen met een platte kwast of de speciale radiatorborstel.

  Lakverf

  De voorbereiding van de ondergrond is heel belangrijk. Het oppervlak moet perfect glad zijn. Sluit eerst alle ramen. Stofzuig de kamers die u met lakverf gaat schilderen. Lakverf droogt traag en als er stof is kan dit in de verf kleven. Maak de muren stofvrij met een vochtige spons. Strijk met uw handpalm over de muren om te controleren of de oppervlakken goed glad en stofvrij zijn.

  Breng een onderlaag aan (van hetzelfde merk als de lakverf). Schilder eerst de hoeken met de kwast en vervolgens de muren met de rol.

  Schuur de muren af met fijn schuurpapier, stofzuig de kamer om al het stof te verwijderen en maak de muur stofvrij met een vochtige spons.

  Begin met de hoeken. Doe slechts weinig verf op uw borstel, steeds dezelfde hoeveelheid. Schilder met regelmatige bewegingen van rechts naar links en terug.

  Laat de verf 24 uur drogen.

  Schilder vervolgens de kleine oppervlakken met de schuimrubberen rol. Behandel al geschilderde oppervlakken niet opnieuw.

  Breng de tweede laag aan zonder de lak te verdunnen. Ga op dezelfde manier tewerk als voor de eerste laag. Wacht een week voordat u tegen de verf leunt. Als het spiegeleffect onvoldoende is, breng dan minstens 48 uur later nog een derde laag aan. Vergeet niet de muren af te schuren, te stofzuigen en stofvrij te maken met een vochtige spons.