Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Buitenverlichting plaatsen

Bij de keuze van buitenverlichting doet u er goed aan om het model van de lampen te selecteren in functie van het type verlichting dat u zoekt. Functioneel of eerder decoratief? Het antwoord hierop heeft betrekking tot het lamptype, de lichtintensiteit, de positionering en de aan- of afwezigheid van een sensor. Ontdek hier de kwaliteiten van verschillende soorten buitenverlichting en leer ze plaatsen rondom uw huis en tuin.

 • Buitenverlichting plaatsen

  PDF-formaat downloaden
 • Buitenverlichting is niet alleen een sfeerbrenger voor uw tuin. Ze geeft ook uitstraling aan uw woning en is een vorm van beveiliging.
  Een goede buitenverlichting moet niet alles verlichten, wel integendeel. Schaduwpartijen behouden is belangrijk om een evenwichtige omgeving te creëren die overeenstemt met de sfeer en de uitstraling die u aan uw woning wenst te geven.

  Alles draait om het doseren van contrasten en dus om lichtbronnen. Meestal gaat het om indirecte of om diffuse verlichting. Ze wordt om twee redenen geplaatst. De eerste reden is functioneel: zich gemakkelijk kunnen verplaatsen, valpartijen vermijden en dieven afschrikken. De tweede reden is decoratief: uw tuin, tuinpaden of terras meer uitstraling geven met lichtpunten.

  Wetgeving

  Op 23 maart 2009 is een Europese verordening van kracht geworden met betrekking tot de geleidelijke afschaffing van de meest energieverslindende niet-gerichte lampen voor huishoudelijk gebruik.

  Een andere stroombron is zonne-energie. Voor een systeem op zonne-energie is geen enkele elektrische installatie nodig en het is bovendien heel goedkoop. Overdag laadt de lamp op via fotovoltaïsche cellen en verspreidt het opgeslagen licht zodra het donker wordt. Net zoals ledverlichting geeft ook verlichting op zonne-energie niet zo veel licht en wordt ze vooral als decoratie- en oriëntatieverlichting gebruikt.

  Soort verlichting

  Functionele verlichting of sfeerverlichting?

  Voor alle buitenverlichting bestaan verschillende bedieningsmogelijkheden. De meest bekende is ongetwijfeld het automatisch inschakelen met een bewegingsmelder of een tijdschakelaar. Handig om de verlichtingsduur te beperken en serieus te besparen. U kunt ook opteren voor een schemerschakelaar die automatisch de verlichting inschakelt als het donker wordt.De modellen van de lampen zijn zeer gevarieerd en min of meer afgestemd op de plaats waarvoor ze bestemd zijn.

  In de grond ingewerkte verlichting is ideaal om een pad aan te geven of om het gazon of het terras beter te doen uitkomen.

  Verlichtingspaaltjes kunnen ook langs een pad of een wegje. Bovendien hebben ze als voordeel dat ze moduleerbaar zijn voor alle groottes van tuinen. Eén paaltje om de vier meter is voldoende voor een efficiënte verlichting. U kunt ze ook gebruiken om een border of een struik te verlichten.

  Lantaarns, vast aangesloten of verplaatsbaar, zijn vooral geschikt voor terrassen en tuinen. De lichtbundel heeft de vorm van een cirkel.

  Muurlampen en inbouw- muurlampen zijn eerder geschikt voor de buiten- gevels van de woning. Ze kunnen de ingang, het portaal, de muur of een garagepoort verlichten. Zwenkbare en draaibare spots kunnen met de spies in de grond worden gestoken of ingewerkt worden bij borders, struiken of bomen. Ze dienen meer als decoratie dan als verlichting.

  Zwenkbare en draaibare spots kunnen met de spies in de grond worden gestoken of ingewerkt worden bij borders, struiken of bomen. Ze dienen meer als decoratie dan als verlichting.

  Schijnwerpers verspreiden een heel sterk licht en worden gebruikt voor de oprit of op de gevel van de woning maar ook in de tuin om het gazon en de bomen te verlichten. Wel opletten dat het licht niet verblindend is als u de oprit met een schijnwerper verlicht.

  De installatieplan

  Vooraf een installatieplan tekenen is geen overbodige luxe. Op dat plan staat waar de stroomaansluiting moet komen, waar de lichtbronnen zich bevinden (spot, paaltje, halogeen enz.), het traject van de ingegraven kabels en de plaats van de aarding. Denk eraan dat voor de aansluitingen het kortste traject niet altijd het meest geschikte is. Spaar het gazon zoveel mogelijk.

  Plaatsing

  Tuinverlichting kan worden gevoed op laagspanning (12 V) of op netspanning (220 V). Laagspanning is ideaal voor sfeerverlichting maar voor functionele verlichting hebt u netspanning nodig.

  Kabels

  Kabels die over muren lopen zijn weinig esthetisch. Laat ze pas ter hoogte van het verlichtingstoestel uit de muur komen. Installeer de schakelaar bij voorkeur binnen. Als dat niet mogelijk is, kies dan voor waterdichte, dubbelpolige schakelaars die zowel de fasedraad als de nuldraad onderbreken.

  Elektrische aansluitingen

  Voor buitenverlichting is een elektrisch netwerk nodig (behalve voor zonne-energie, wat uiteraard een voordeel is). Er moeten dus bepaalde normen en veiligheidscriteria worden nageleefd.
  Zo moeten alle kabels ingegraven zijn en moeten alle verlichtingstoestellen voldoen aan de geldende Europese normen. Dat is een garantie dat ze waterdicht zijn. Op de buitenverlichting moet ook een beschermingsgraad vermeld staan, de IP-klasse genoemd. Voor buiten is de IP-klasse minstens 23.
  Het eerste cijfer geeft aan hoe goed de lamp beschermd is tegen indringing van vreemde voorwerpen en het tweede wijst op de waterdichtheid. Als u deze criteria niet in acht neemt, dan kan uw verzekeringsmaatschappij weigeren om u te verzekeren.Een elektrische installatie buiten moet verplicht worden aangesloten op een differentieelschakelaar van 30 mA die alleen dit circuit bedient.

  Een verlichting op 220v plaatsen

  De lengte van de kabel berekenen

  Breng de tuinlampen naar de plaats waar u ze wil installeren en bereken hoeveel meter kabel u nodig hebt.

  Kabels ingraven

  Tuinverlichting op 230v installeren is iets minder eenvoudig. Om te beginnen moeten de kabels al 60 cm diep liggen. Als het een plaats is waar regelmatig een voertuig over rijdt, dan moet dat minstens 80 cm zijn.

  Isoleren en beschermen

  Het stroomcircuit moet verplicht worden uitgevoerd met speciale kabel voor onderaardse installaties (VVB). De kabel moet beschermd zijn met een isolatiebuis. Bedek de kabel met een laag aarde en een waarschuwingsnet. Het waarschuwingsnet dient om te vermijden dat de kabels beschadigd raken als de geul weer wordt opengegraven. Voor de veiligheid moet u ook een differentieelschakelaar van 30 mA plaatsen. Waarschijnlijk kunt dat soort werk beter aan een erkend elektricien overlaten. Zelf kunt u de meer eenvoudige klusjes opknappen. Zorg er altijd voor dat de stroom is uitgeschakeld en dat niemand die weer kan inschakelen terwijl u aan het werk bent.
  Voor sommige buitenverlichting is een speciale bekabeling nodig om een correcte aansluiting (waterdicht bijvoorbeeld) te garanderen. Volg altijd nauwgezet de montage-instructies.

  De lampen plaatsen

  Of u nu een kabel op een aftakdoos, een schakelaar, een lamp of een stopcontact wilt aansluiten, de werkwijze is altijd dezelfde.

  Strip de kabel om de geleiders vrij te maken. Doe dat met de nodige zorg zodat de kabel intact blijft tot waar hij in de doos komt. Gebruik bij voorkeur een striptang.

  Steek de kabel in de doos met de pakkingbus en de rubber sluitring om te vermijden dat er water in de doos komt.

  Sluit de draden van dezelfde kleur op elkaar aan.

  Maak de condensatie- openingen onderaan in de doos open met een scherp voorwerp. Zo kan eventueel condenswater dat in de doos binnendringt, worden afgevoerd.

  Om lampen in serie te schakelen, bijvoorbeeld om een pad te verlichten, moet de aansluiting gebeuren aan elke fitting, tenminste als dat mogelijk is bij het type lamp. In het andere geval moet een aftakdoos worden bevestigd waar de ondergrondse kabel vertrekt naar elk lichtpunt.

  Een verlichting op laagspanning (12v) plaatsen

  Om een optimale veiligheid te garanderen zet een transformator de netspanning om van 230v in 12v.
  Kies bij voorkeur voor verlichtingstoestellen met ingebouwde transformator. U loopt geen enkel risico, ook niet als u per ongeluk in een kabel snijdt. In de winkel vindt u praktische sets met tuinlampen die gemonteerd zijn op een grondspies. U kunt ze gewoon in de grond duwen. De lampen kunnen ook gemakkelijk worden verplaatst en eventueel in de winter naar binnen worden gehaald. De sets bevatten een transformator, een aangepaste kabel om de verlichtingstoestellen op aan te sluiten en het juiste aantal lampen.

  De lengte van de kabel berekenen

  Breng de tuinlampen naar de plaats waar u ze wilt installeren en bereken hoeveel meter kabel u nodig hebt. Probeer de afstand tussen de transformator en de tuinlampen zo klein mogelijk te houden. Hoe langer de kabel, hoe minder sterk de verlichting zal zijn.

  Kabels ingraven

  Maak een geul van ongeveer 20 cm diep om de kabels onder de grond te leggen. Om te vermijden dat de kabel beschadigd raakt, legt u hem in een plastic of metalen buis. Leg ook een speciale kabelbescherming en/of een waarschuwingsnet boven de kabel voor u de geul weer opvult.

  De lampen plaatsen

  Sluit de lampen aan.Schroef de kabel op de aansluitklemmen en verberg de overtollige kabel en de eventuele aftakdozen in de voet van de lampen.

  Plaats de transformator in de onmiddellijke nabijheid van een stopcontact. Afhankelijk van het type kan de transformator binnen of buiten worden geïnstalleerd (lees de montage-instructies op de verpakking).

  Detectoren

  Een verlichtingstoestel met een bewegingsmelder is een efficiënte en goedkope bescherming tegen ongewenst bezoek. De lamp wordt ingeschakeld als de infrarooddetector een beweging detecteert. Kies voor een foto-elektrische detector om te vermijden dat de lamp ook overdag brandt.
  Met een tijdschakelaar kan de verlichtingsduur worden ingesteld

  Tip

  Test uit waar de meest geschikte plaats voor de lichtbron is voor u het elektrisch netwerk (kabels en diverse lichtbronnen) installeert. Richt de lichtbron op het te verlichten voorwerp en probeer verschillende posities uit tot wanneer het gewenste effect is bereikt. Pas dan kunt u aan de slag met schop en spade.