Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Planten onder glas

België is een mooi land, maar voor de tuiniers onder ons laat het zure klimaat niet toe om het hele jaar door fuit en groenten te oogsten. Regelmatig zorgt het slechte weer zelfs voor zware verliezen. Om het koude regenweer tegen te gaan en groenten te telen zonder zorgen is er geen betere oplossing dan een serre. In glas of polycarbonaat, een serre laat toe om het hele jaar door te tuinieren. We hebben een aantal tips voor u verzameld zodat u zeker kan zijn van de beste oogst, onder alle omstandigheden.

 • Planten onder glas

  Download de PDF
 • Planten onder beschutting

  De groei van de planten hangt rechtstreeks samen met de temperatuur. Er bestaan verschillende technieken om een gunstig 'microklimaat' te creëren waardoor gewassen vroeger groeien en bloeien. Die verschillende technieken bieden ook een bescherming tegen allerlei aanvallen van buitenaf (rupsen, slakken, insecten… ).

  Natuurlijke beschutting

  Groentebed in border tegen muur

  Maak het groentebed tegen een muur die op het zuiden, het zuidoosten of het zuidwesten is gericht. Overdag geniet het groentebed van de warmte van de zon die op de muur weerkaatst en 's nachts van diezelfde warmte die door de muur wordt afgegeven. Laat de border ongeveer 15 tot 20 cm per meter afhellen zodat er nog meer zon op valt. Zwarte aarde en teelaarde zijn het best geschikt omdat ze de opname van calorieën in de bodem bevorderen. Span ijzerdraden op paaltjes waarover u elke avond een mat (rol bamboe of andere mat) kunt leggen en die zal voorkomen dat de grond afkoelt.

  Opgehoogd groentebed

  Als u geen muren beschikbaar hebt, zet een plank en laat het bed afhellen naar het zuiden.

  Platte bak

  De platte bak is een miniatuurserre die niet verwarmd is. De bak bestaat uit een geraamte in hout, pvc of aluminium met daarop een plat dak in glas of pvc. Een systeem met scharnieren is handiger in gebruik.

  Keuze van het materiaal

  Het geraamte:

  In hout of steen:

  is stevig en zwaarder en blijft op een vaste plaats.

  In pvc of aluminium:

  is lichter en dus gemakkelijker te verplaatsen zodat het zonlicht maximaal te benut kan worden volgens de seizoenen en de plaats van de gewassen. Minder duur maar gaat minder lang mee. Wordt ook gemonteerd verkocht.

  Het deksel of dak:

  In glas:

  is gevaarlijker. Het serre effect is aan 100%. Er is dus meer hitte en meer risico van brondwonden.

  In pvc:

  is minder duur maar veroorzaakt meer condensatie, vraagt meer aandacht om te vermijden dat de vochtigheidsgraad te hoog wordt.

  Door het verouderen wordt het pvc minder sterk en minder doorzichtig waardoor het serre-effect vermindert.

  Tips

  Als de temperaturen lager worden, bescherm de bak met een noppenfolie of met een jutedoek die u over de volledige structuur spant. Bij het begin van de lente, als de warmte te snel wordt opgeslagen, doet u er goed aan voor een ventilatiesysteem te zorgen met een schuifdeksel, een draaideksel of een deksel dat half open kan (luchtverversing zonder afkoeling). Om de grond tegen de kou te beschermen, kunt u hem met een zwarte afdekfolie bedekken. Maak er openingen in om er de jonge scheuten in te planten.

  Kweektunnels

  Kenmerken

  Een tunnel heeft verschillende voordelen: gemakkelijk te installeren, goedkoop en vooral gemakkelijk te verplaatsen en van jaar tot jaar herbruikbaar op verschillende plaatsen. Een tunnel overdekt de zaairijen.

  Kweektunnels bestaan in verschillende vormen, meestal in tentvorm of afgerond. U kunt ze kopen of zelf maken.
  In tuindraad en pvc: geschikt om over grote lengtes te worden gebruikt. De tuindraad wordt in een halve cirkel gebogen en overdekt met doorzichtige kunststof.
  Er bestaan ook geperforeerde folies die zorgen voor een permanente luchtcirculatie en te felle warmte door de zon voorkomen.

  Standplaats

  Als uw moestuin in de wind ligt, richt één van de uiteinden van de tunnel naar de meest voorkomende windrichting, om een zo klein mogelijk oppervlak aan de wind bloot te stellen.

  De tunnel plaatsen

  1. Leg een stuk in een halve cirkel gebogen tuindraad boven de planten. Steek op de uiteinden een stukje ijzerdraad of een plastic touwtje. De planten moeten in het midden onder de tunnel staan.
  2. Zet de stukken tuindraad tegen elkaar zodat ze de volledige rij beschermen. Maak ze aan elkaar vast met ijzerdraad of touw.
  3. Leg de doorzichtige kunststof folie over de draad.
   Let op dat u de folie niet scheurt. Knip de folie af en laat ongeveer 60 cm over aan elke kant.
  4. Leg langs beide zijden van de tunnel latten aan elkaar waarin u om de 30 cm een gat hebt geboord.
  5. Duw langs de ene kant haken in de gaten tot ze door de folie heen in de grond zitten.
  6. Aan de andere kant van de tunnel trekt u de folie strak en duwt u vervolgens ook de haken in de grond. Knip de overtollige folie af. Neem op het uiteinde van de tunnel de overtollige folie en bedek met aarde. Leg er een lat op en duw er haken in. Ga op dezelfde manier te werk aan het andere uiteinde.

  Serres

  Een serre is de ideale beschutting in de tuinbouw. Ze biedt de planten het meest gunstige groeiklimaat, de planten krijgen er de zon en het licht dat ze nodig hebben en ze zijn beschermd tegen slecht weer en insecten.
  In een serre kan het hele jaar door worden getuinierd, ze biedt beschutting tegen weer en wind.

  Soorten serres

  Volgens vormen en materialen:

  Structuren in aluminium: lichten makkelijk in onderhoud.

  Structuren op aarde: zijn ideaal voor groenten die laag bij de grond worden gekweekt.

  Serres aangebouwd aan een bestaande muur: zijn beter geïsoleerd want ze zijn beschut tegen felle wind en hebben minder verwarming nodig. Voor een klein stuk grond is een muurserre het meest geschikte model.

  Verandaserres: zijn beter geïsoleerd en hebben dus minder verwarming nodig.

  Tunnelserres in pvc: zijn bijzonder goed geschikt voor groenteteelt.

  Volgens de inrichting:

  De koude serre: is niet verwarmd en heeft dezelfde functie als een tunnel of een platte bak maar is groter en kan niet worden verplaatst.

  De warme serre: is verwarmd en er kan dus het hele jaar in worden gekweekt. In de winter moet ook 's nachts een minimumtemperatuur worden aangehouden.

  Installatie

  Bij een geïsoleerde serre moet de nok op de as oosten-westen liggen. De serre moet uitgerust zijn met watervoorziening. Voorzie ook een systeem om regenwater op te vangen. Dat is altijd handig om water te besparen.

  In de serre

  Tafels om zaaibakken op te zetten.
  Plaats om te verpotten en uit te planten.
  Een minimum-maximumthermometer en een grondthermometer.

  Nuttige tips

  Om te voorkomen dat zaden en jonge plantjes rotten of ziek worden is het raadzaam om verse teelaarde te gebruiken, voor zaden teelaarde van goede kwaliteit, (minder dan een jaar geleden gekocht) en op een beschutte plaats bewaard. Maak bakken en miniserres met een warm zeepsopje schoon en spoel ze goed af. Als de vorige jaren een ziekte is opgetreden, gebruik een tuinontsmettingsmiddel en spoel na met kraantjeswater. Op die manier voorkomt u dat de zaden rotten. Als de ziekte zich toch voordoet, behandel met een schimmelwerend middel op basis van koper.

  Zaaien in bakjes

  1. Vul een zaaibakje met teelaarde tot aan de rand. Druk zachtjes aan met de hand. Het oppervlak moet zich 1 tot 2 cm onder de rand bevinden.
  2. Dompel het bakje in een met water gevulde bak tot het oppervlak van de aarde vochtig is. Laat uitlekken. U kunt hiervoor ook een gieter met een fijne sproeikop gebruiken.
  3. Voor fijne zaden neemt u wat zaad tussen de vingers dat u mooi over het bakje verdeelt. Grotere zaden legt u op het oppervlak neer en duwt u vervolgens een voor een in de teelaarde.
  4. Bedek de zaden met gezeefde teelaarde.
   Kleef etiketten op de potjes en bakjes waarop u de zaaidatum vermeld.

  Ventilatie

  Een serre moet meerdere openingen hebben: op het dak en ter hoogte van de bodem van de serre om luchtcirculatie te creëren. De openingen moeten een oppervlakte beslaan van 20% van het grondoppervlak. Gebruik in de winter, om een te snelle afkoeling die gevaarlijk is voor de planten te vermijden, kleine ventilatoren op de zijde tegenover de deur.

  Beschaduwing

  Er zijn verschillende mogelijkheden:

  Witte schaduwverf: wordt met rol of borstel aangebracht. U kunt ze met water wegwassen.

  Herpositioneerbare gaatjesfolie: kleeft op het glas door statische elektriciteit. Wordt op de binnenkant gekleefd.

  Buitenrolgordijnen: hebben een eenvoudige bediening. Als ze 's avonds worden uitgerold, isoleren ze het glas tegen de koude lucht en werken warmtesparend.

  Besproeiing

  Individueel:
  met druppelbevloeiing kan de hoeveeheid water aan de behoefte van de plant worden aangepast.

  Verneveling:
  is nuttig om de lucht in de serre te bevochtigen tijdens warme periodes.

  Het gebruik van een beregeningsautomaat kan hierbij handig zijn.

  Oogsten en bewaren

  Oogst uw groenten zodra ze rijp zijn.

  Plant hoeveelheden die zijn afgestemd op het verbruik van uw gezin.

  Als u teveel groenten hebt, vries ze in. Zo worden alle vitaminen en smaken bewaard. Bewaren van aardappelen: in een droge opslagruimte in het donker.
  Bewaren van uien, look, sjalotten: in trossen, droog en beschut en in het donker.