Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Wandbetimmering plaatsen

De plaatsing van lambrisering geeft warmte aan uw woning. Het is te verkrijgen in verschillende types en kleuren. De manier waarop de latten geplaatst worden (verticaal, horizontaal of schuin, op de muren of de plafonds) heeft tevens invloed op de inrichting. Maak uw kamers moderner of creëer ruimte en helderheid.

 • Wandbetimmering plaatsen

  PDF-formaat downloaden
 • Voorbereiding

  Schroten zijn tegenwoordig in tal van kleuren en houtsoorten verkrijgbaar. Vergeet niet dat er ook beklede schroten en pvc-schroten bestaan, die bijzonder geschikt zijn voor vochtige ruimtes. Pvc-schroten bestaan in kleuren en houttekeningen die zo bij uw interieur passen. Ze hebben, in tegenstelling tot hout, geen gekleurde of onderhoudsafwerklaag meer nodig.

  Definitie:

  lambrisering is een geheel van schroten die met tand en groef in elkaar passen en een afgewerkt oppervlak vormen.

  Soorten houten lambrisering

  Noordse den:

  Noordse den kan gemakkelijk worden gevernist en gebeitst.
  Rode den heeft een dichtere structuur en is sterker.

  Den uit de Landes:

  Zacht en soepel hout met meer kwasten dan de andere houtsoorten.

  Rode ceder:

  Ceder heeft een roodbruine kleur, is heel duurzaam want rot niet.

  Eik:

  Eik is sterk, heeft een hoge dichtheid en is meestal blond of rossig van kleur. Eik krijgt een prachtige patina.

  Kastanje:

  Kastanje is een harde houtsoort, volledig immuun tegen spinnen, insecten en schimmel.

  Bekleed mdf is een andere esthetische oplossing, de bredere afmetingen en de vele onderhoudsvrije afwerkingen zijn belangrijke troeven. De schroten bestaan uit vezelplaat. De breedte varieert van 16 tot 26 cm.

  Verpakking:

  Houten schroten worden meestal in pakken van 10 stuks van dezelfde lengte verkocht. De totale oppervlakte die in het pak zit, staat op het etiket vermeld.
  De diktes variëren volgens de houtsoort en de kwaliteit. Ze gaan van 7 tot 14 mm afhankelijk van de houtsoort. Schroten bestaan in lengtes van 120 tot 320 cm.

  Tip:

  Verwijder de plastic verpakking van de schroten 48 u voor u met het plaatsen begint. Leg de schroten in de kamer waar de lambrisering moet komen.

  Een motief kiezen

  Hieronder ziet u enkele voorbeelden van lambrisering.

  Voor een diagonaal geplaatste lambrisering zijn 1/5 meer schroten nodig.

  Tips
  • Laat onderaan en bovenaan 8 tot 10 mm speling als uitzetvoeg en om gemakkelijker te werken. Achteraf kunt u de voeg met een plint en een decoratieve plafond- en hoeklat verbergen.
  • Als uw muur tekenen van vocht vertoont, behandel hem dan eerst met een product uit ons vochtweringsgamma. Behandel in dat geval ook vooraf het lattenrooster dat op de muur wordt bevestigd.

  Wat hebt u nodig?

  Om het lattenrooster op de muur te bevestigen

  • Pluggen en schroeven
  • Klopboormachine en aangepaste boor.

  Om de schroten aan te brengen

  • 20 clips per geplaatste m².
  • Plinten en hoekprofielen voor de afwerking.

  Ook de volgende werktuigen kunnen nuttig zijn:

  • een klokzaag om de gaten te boren voor stopcontacten en schakelaars,
  • een wipzaag voor moeilijk zaagwerk,
  • een waterpas voor horizontale of verticale plaatsing,
  • een hamer om de bevestigingsclips aan te brengen.
  O van de plug in mm O van de plug in mm O van de plug in mm
  4 4 van 2 tot 3
  5 5 van 2,5 tot 4
  6 6 van 3,5 tot 5
  8 8 van 4,5 tot 6
  10 10 van 6 tot 8

  Kies pluggen die voor uw muur geschikt zijn (holle muur, volle muur, cellenbeton, beton, baksteen, …)

  De lambrisering plaatsen

  De muur voorbereiden

  Maak het lattenrooster klaar dat op de muur moet worden bevestigd. Het lattenrooster bestaat uit latten in dennenhout van 27 x 40 mm of gelijkaardige afmetingen. Het lattenrooster moet haaks staan op de richting waarin u de lambrisering wenst aan te brengen.

  Respecteer de onderlinge afstand tussen de latten.

  Plaatsingswijze

  1. Boor gaten in de latten, plaats ze tegen de muur en geef de boorgaten op de muur aan. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat het werk loodrecht of pas is.
  2. Breng de pluggen aan.
   Boor de gaten in de muur met een klopboormachine waarop een aan de pluggen aangepaste boor zit (zie tabel op de vorige pagina).
  3. Bevestig het lattenrooster op de muur.

  Er zijn twee manieren om de schroten aan elkaar te zetten, ongeacht in welke richting ze worden geplaatst, horizontaal, verticaal of diagonaal: in Engels verband ('coupe perdue') of in steenverband.

  Voor lambrisering op oneffen muren zijn houten wiggen nodig om het diepteverschil te compenseren.

  Met een schietlood en een lat kunt u controleren of de latten pas liggen.

  Schroten geplaatst in Engels verband

  Begin met een volledige schroot (nr. 1), sluit er een tweede (nr. 2) of een derde op aan (afhankelijk van de lengte of de hoogte van de muur). Eindig de rij met een schroot die op de juiste lengte wordt afgezaagd. Het stuk dat overblijft dient om de volgende rij te beginnen, en zo steeds verder.
  Met deze plaatsingswijze liggen de naden niet op dezelfde lijn maar er is geen verlies, alle overblijvende stukken worden gebruikt. Wel moet u schroten kiezen met tand en groef op de breedte.

  Ongeacht in welke richting de schroten worden geplaatst, controleer altijd eerst of ze perfect loodrecht liggen. Er bestaan tegenwoordig lasers die zowel verticaal als horizontaal kunnen worden afgesteld, of beide samen.

  Schroten geplaatst in steenverband

  Alle naden liggen, één rij op twee, op dezelfde lijn. Er is veel verlies. De schroten worden één rij op twee in elkaar geschoven langs weerszijden van de middellijn (schroten nr. 1 en nr. 2) op de juiste lengte. Op de volgende rij komt een volledige schroot in het midden. De stukken 4A en 4B worden van een volledige schroot gezaagd en links en rechts op schroot 3 geschoven. Voor de volgende rijen gaat men op dezelfde manier te werk. Bij deze plaatsingswijze is er veel verlies, afhankelijk van de grootte van uw muur.

  Andere plaatsingswijze

  Afhankelijk van de breedte van uw muur of plafond kunt u de schroten ook in één lengte plaatsen. Dat is alleen mogelijk als er schroten beschikbaar zijn in de lengte die u nodig hebt.

  een handzaag een wipzaag een cirkelzaag

  Gebruik nooit een klassieke cirkelzaag, die is niet bedoeld voor het verzagen van schroten. Te gevaarlijk, vooral voor het zagen in de lengte.

  De schroten bevestigen

  Zet de schroten in elkaar met behulp van een rubberen hamer en een blokje hout. U kunt de schroten op twee verschillende manieren bevestigen:

  1. Vernagelen
  Klop de nagels zonder kop schuin in de groef van de schroot. Met deze techniek kan de volgende schroot in de groef worden geschoven en zijn de nagels onzichtbaar. Gebruik een lichte, smalle hamer om de randen van het hout niet te beschadigen.

  2. Met clips
  Clips zijn een stuk gemakkelijker: de schroten kunnen direct worden geplaatst, zonder nagels. Schuif het achterste van de clip goed tot op de achterste lip van de groef.
  De clips kunnen vastgeniet of vastgespijkerd worden.

  Hoeken en plinten afwerken

  Voor een perfecte afwerking kunt u kwartronde of hoekprofielen gebruiken die u vindt in de houtafdeling.

  De hoeken moeten als volgt worden afgewerkt:

  Inspringende hoeken

  Zaag de tand van een van de twee schroten weg om ze mooi tegen elkaar te doen aansluiten.

  Uitspringende hoeken

  Begin met een schroot die u vastspijkert op de laatste schroot van de vorige zijde. Werk de hoek af met een hoeklatje.

  Voor een perfect resultaat
  Zaag de lijsten in verstek met de hand of met een elektrische verstekzaag.

  Lijsten kunnen ook worden gelijmd. Zo zijn geen spijkers te zien. Montagelijmen zijn verkrijgbaar in onze afdeling lijmen en siliconen.

  Stopcontacten en schakelaars

  Gaten voor stopcontacten en schakelaars worden uitgeboord met een klokzaag voordat de schroten worden bevestigd. Teken de plaats van het stopcontact nauwkeurig af, boor het gat. Het stopcontact wordt vervolgens met bevestigingsclips op de lambrisering vastgezet.