Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Gordijnen

Een nieuw interieur is pas echt af als de gordijnen en de overgordijnen ophangen. Het sluitstuk van uw interieur moet dan ook goed passen bij de kleuren van de muren maar ook bij de meubelen. In onze afdeling decoratie vindt u alles wat u nodig hebt. Een zeer uitgebreid assortiment gordijnroeden en gordijnen in tal van kleurschakeringen zal zelfs de meest veeleisenden onder u niet teleurstellen.

 • Welke gordijnen kiezen?

  Materialen

  Weelderige stoffen zoals tafzijde en natuurlijke materialen zoals linnen zijn in. Hoewel er gordijnen in alle mogelijke kleuren bestaan, zijn klassieke kleuren een verstandige keuze want die zijn niet echt modegebonden. Ook de grote motieven van de jaren 60 zijn duidelijk in het modebeeld aanwezig. Ze worden gecombineerd met actuele meubelen van dezelfde stijl.

  Stijl

  De stijl moet aangepast zijn aan de stijl van uw woning of u kunt er ook helemaal tegen ingaan. Klassiek, gedurfd, trendy of uit de toon vallend: u kunt alle kanten uit. Wat u kiest moet alleen aan uw smaak beantwoorden.

  Plaats

  Allereerst moet de beschikbare ruimte worden gemeten en moet worden bepaald waar de steunen of de gordijnroedes zullen komen.

  Kleuren

  De kleuren in huis werken alle dagen in op uw humeur, maak dus liefst geen verkeerde keuze… De sfeer van een kamer kan warm of koud, somber of vrolijk, rustgevend of opwekkend zijn. Kleurencombinaties hebben een rechtstreekse impact op uw leven van alledag.

  Geel

  Geel is de kleur die symbool staat voor de zon, het licht, de zomer.
  Het is een kleur die een intense en energieke warmte inhoudt.
  Het is een warme kleur die een zachte rust uitstraalt.

  Oranje

  Ook oranje is een kleur van de zon. Het is een kleur die aansluit bij 'cocooning' en die uw interieur een warme en gezellige uitstraling geeft.
  Oranje doet het goed in kamers waar u mensen ontvangt zoals de zitkamer. Ook voor slaapkamers is oranje erg gewild, in combinatie met donkere kleuren op basis van rood.

  Rood

  Rood is een romantische kleur en symboliseert welbehagen. Rood is perfect geschikt voor de hal en de gangen maar, net als oranje ook voor de leefruimtes.

  Roze

  Roze is de perfecte kleur om een interieur te doen baden in een sfeer van vrouwelijkheid. Pastelroze, snoepjesroze of fuchsia, roze zorgt voor een geraffineerde sfeer in de slaapkamer.

  Paars

  Paars is de geschikte kleur voor ruimtes waar 'gecreëerd' wordt. Ook in de zitkamer voelt paars zich goed in combinatie met herfstkleuren of met donker hout.

  Groen

  Groen past goed in slaapkamers of in een 'Engelse' interieur.
  Mosgroen, olijfgroen, weidegroen of slagroen, alle toonvariaties zijn mogelijk: donkergroen voor een cosy uitstraling of citroen om een koelere sfeer te creëren.

  Grijs

  Grijs past bij alles. Het blijft de ideale kleur in combinatie met modern meubilair.

  Wit en zwart

  Twee uitgesproken kleuren om als aanvullend kleuraccent te gebruiken. Niet overdrijven want dan wordt het geheel te saai.

  Raamdecoratie kiezen

  Lengte van de gordijnroede

  De lengte van de gordijnroede bepaalt hoever de gordijnen open kunnen en zoveel mogelijk het raam vrij laten.

  1 gordijn per raam

  de lengte van de gordijnroede komt overeen met de breedte van het raam + 1/3.

  2 gordijnen per raam

  de lengte van de gordijnroede komt overeen met de breedte van het raam + 1/4 links en 1/4 rechts van het raam.

  De hoogte van de gordijnen berekenen

  Plaats de steunen voor de gordijnroede op een derde van de hoogte tussen de bovenkant van het raam en het plafond. Als de ruimte tussen de bovenkant van het raam en het plafond 30 cm is, bevestig de steunen op 10 cm boven de bovenkant van het raam. Dat geeft de indruk dat de gordijnroede zich in het midden van de ruimte tussen de bovenkant van het raam en het plafond bevindt.

  A: hoogte voor halve gordijnen
  B: hoogte gordijnroede - vensterbank
  C: hoogte gordijnroede - vloer

  De breedte van de gordijnen berekenen

  Zodra de gordijnroede ophangt kunt u de breedte van het gordijn bepalen. Reken twee tot drie keer de lengte van de gordijnroede. Hoe ruim de gordijnen vallen, hangt af van de dikte van de stof en van het gordijnophangsysteem. Neem veiligheidshalve altijd 10 cm meer dan wat u hebt berekend.

  D: breedte van de ruit
  E: totale breedte van het raam
  F: lengte van de gordijnroede

  Soorten gordijnen

  Met fronslint

  Bovenaan op het gordijn moet een fronslint worden genaaid dat voor smallere of bredere plooien in het gordijn zorgt naarmate de spankoordjes meer of minder worden aangetrokken. Het ophangen gebeurt met speciale haken.

  Met ringen

  Dat soort gordijnen is 'ophangklaar', de ringen zitten al in de stof verwerkt. U moet ze alleen nog op de gordijnroede schuiven.

  Met lussen

  Een lussengordijn kunt u, net als het model met ringen, gewoon over de gordijnroede schuiven.

  De zoom van het gordijn

  De zoom van het gordijn hangt van het ophangsysteem af. Voor een gordijn met ringen of lussen meet u vanaf de onderkant binnen in de ring of in de lus tot op de grond. Voor een rail: meet vanaf de bovenkant van de rail tot op de grond. Als het gordijn is gezoomd, mag het 1 cm van de grond hangen. Gordijnen mogen best ook tot op de grond vallen, dan lijkt het plafond hoger.

  Welk ophangsysteem voor welke stof?

  Er bestaan tal van mogelijkheden om gordijnen op een gordijnroede of rail te hangen: bandjes, linten, ringen en fronslinten… Maak het gordijn om de 10 tot 15 cm vast.

  Kant-en-klare gordijnen

  Kies voor kant-en-klare gordijnen: Ze bestaan in alle stijlen, prijzen en afmetingen. Vergeet niet bij het opmeten voldoende marge te nemen om de ramen volledig te bedekken en zelfs een deeltje van de muur te verbergen, dat vergroot de ruimte.

  Speciale gevallen

  Afwijkende ramen

  Met gordijnen kunt u moeilijke ramen, zoals ramen langs het plafond, in een hoek, hoge of smalle ramen, toch mooi aankleden.

  Te lage ramen

  Opteer voor gordijnen die in het midden openschuiven en met een gordijnkast erboven, de ramen zullen groter lijken.

  Ramen gescheiden door een smalle muur

  Plaats geen verschillende kleine gordijnroeden naast elkaar maar kies eerder voor één lange gordijnroede die de volledige breedte van de muur beslaat. Het gordijn verbergt de smalle muur tussen de twee ramen.

  Gordijnroedes

  Inleiding

  Gordijnroedes kunnen van hout of metaal zijn en bestaan in tal van uitvoeringen en kleuren zodat voor elk interieur wel een gepast model te vinden is.
  Met regelbare steunen plaatst u de gordijnroede verder van de muur af of dichterbij. Met zijsteunen kunt u de gordijnroede ook tussen twee muren plaatsen.

  Meten

  De afstand tussen de bovenkant van het raam en de gordijnroede moet minimaal 5 cm zijn. De ruimte tussen de gordijnroede en de muur rond het raam moet 10 tot 15 cm zijn.
  De afstand tussen de stijlen van het raam en de uiteinden van de gordijnroede moet 20 tot 30 cm zijn. Meet vanaf de grond of vanaf het plafond.

  Steunen

  Houd bij het bevestigen van de gordijnroede rekening met het gewicht van de gordijnen en met het soort muur. De steunen moeten stevig worden bevestigd.
  Plaats de steunen op ongeveer 10 cm van de uiteinden van de gordijnroede.
  Als de gordijnroede langer is dan 2,20 m is een derde steun in het midden noodzakelijk.

  Een gordijnroede plaatsen

  1. Meet de breedte van het raam. Zaag de gordijnroede op de juiste lengte af.
  2. Teken de plaats van de gordijnroede op de muur af.
  3. Duid ook aan waar de steunen komen aan weerszijden van de gordijnroede. Plaats de steunen loodrecht boven de zijkanten van het raam.
  4. Boor met een gepaste boor gaten met dezelfde diameter als de pluggen. Breng de pluggen aan. Bevestig de steunen van de gordijnroede.
  5. Zaag de gordijnroede op de lengte van de steunen +15 cm links en +15 cm rechts.

  1. Plaats de gordijnroede op de juiste hoogte en zorg ervoor dat ze horizontaal ligt.
  2. Steek de gordijnroede door een van de steunen. Schuif alle ringen behalve twee op de gordijnroede. Schuif de gordijnroede in de tweede steun.
  3. Bevestig de gordijnroede op de steunen.
  4. Breng nog een ring aan en bevestig het eindstuk.

  Aan het raam aangepaste steun

  Op de muur bevestigd

  Ronde stangen

  een stang een stang een stang + een rail twee stangen twee stangen

  Op het plafond

  Ronde stangen

  Tussen muren

  Ronde stangen

  Tussen muren

  Vierkante stangen

  Accessoires

  Treksysteem: een gordijntrekstang is een eenvoudige stang die aan de eerste haak is vastgemaakt. Met trekkoorden worden de gordijnen tegelijk open of dicht getrokken. U-rails zijn uitgerust met trekkoorden. De gordijnen gaan open en dicht door aan de koorden te trekken.

  Plaatsingsmogelijkheden

  Te gen de muur

  Dat is de meest voorkomende manier. De steunen worden boven het raam op de muur vastgemaakt (op de vorige bladzijden vindt u daar meer over).

  Tegen het plafond

  Dat is de meest geschikte methode als de afstand tussen de bovenkant van het raam en het plafond minder dan 5 cm bedraagt. Natuurlijk moet het type plafond zich lenen voor dat soort bevestiging.

  Teken het midden van het raam af.

  Teken ook de afstand en de afmetingen voor de steunen.

  Tussen twee muren

  Een gordijnroede tussen twee muren plaatsen is alleen mogelijk als de vensteropening hoog genoeg is zodat er voldoende ruimte is tussen de gordijnroede en het raam. Sommige uitschuifbare gordijnroedes kuunen zonder boren worden bevestigd.

  Geef de bovenkant van het raam aan.
  Breng die maat links en rechts over.

  Controleer met een waterpas en houd ook rekening met de steun waarop de gordijnroede zal worden bevestigd.