Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Muren en vloeren isoleren

Om ervoor te zorgen dat zo weinig mogelijk warmte uit uw woning kan ontsnappen, is het van groot belang dat u een goede isolatie van muren en vloeren voorziet. Dit is niet alleen goed voor het milieu maar ook goed voor uw portemonnee! Bekijk hier ons uitgebreid advies en kom niet voor verrassingen te staan bij het isoleren van uw muren en vloeren. Geniet van een huis dat gezellig warm is in de winter en aangenaam koel in de zomer.

 • Muren en vloeren isoleren

  Download de PDF
 • Verhoog uw comfort en bespaar op uw energiefactuur

  Inleiding

  Tijdens de winter beperkt isolatie het warmteverlies en dat is rechtstreeks te zien op uw verwarmingsfactuur. Tijdens de zomer beschermt isolatie tegen de warmte en tegen zonnestralen. Een goede thermische isolatie van uw woning is cruciaal om te besparen op energie.

  Hoe isoleren?

  De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in het K-peil, dat bepaald wordt op basis van de volgende elementen:

  - plaats van de isolatie: dak, wanden, muren, vloeren…

  - de gebruikte materialen: bouwmaterialen + isolatiemateriaal.

  Hoe lager het K-peil, hoe beter de woning is geïsoleerd.

  Voor nieuwe woningen is het minimale K-peil vastgelegd op 55. Bij renovatie moet de K-waarde minstens 65 bedragen. Om een voorbeeld te geven, een huis uit de jaren 70 had een K-waarde van 180. Het verschil met de nieuwe isolatienormen is groot. Als u in een ouder huis woont, dan is het ongetwijfeld aan een isolatiekuur toe.

  Isolatie moet in het geheel worden bekeken.

  De warmteweerstand of thermische weerstand van een wand is de som van de warmteweerstand van alle elementen waaruit de wand bestaat. Alles moet dus geïsoleerd worden, rekening houdend met de verschillende materialen. Belangrijk is dat u een heus 'strijdplan' opmaakt om uw woning te gaan isoleren en dat u stap voor stap te werk gaat, te beginnen bij de grootste warmteverliesposten.

  Het beschermd volume bepalen

   

  Hoe ontstaat warmteverlies?

  Een goede isolatie moet altijd samengaan met een goede ventilatie. Als u het huis volledig afsluit door het grondig te isoleren dan mag u zeker niet vergeten alle oorzaken weg te nemen waardoor vocht kan ontstaan. Het kan gaan om natuurlijke of mechanische ventilatie, uw huis mag immers geen aquarium worden. Meer informatie vindt u in de bricofiches 'Ventilatie en luchtafvoer' en 'Ramen en deuren isoleren'. Een goed geïsoleerde woning veroudert minder snel en vereist minder onderhoudswerken. Isolatie in combinatie met een goede ventilatie neemt de mogelijke oorzaken van condensatie weg waardoor heel wat problemen, niet alleen aan het schilderwerk maar ook aan het houten schrijnwerk kunnen worden voorkomen.

  Wat u moet weten voor u isolatie aanbrengt

  Breng nooit isolatie aan op een wand die tekenen van vocht vertoont. Opteer telkens als dat mogelijk is voor isolatie langs de buitenkant.

  Zo beperkt u het risico op koudebruggen en verkleint de ruimte van de kamer niet. Het isolatieschild mag niet worden onderbroken. Dit om te vermijden dat koudebruggen ontstaan die al uw isolatie-inspanningen te niet zouden doen. Koudebruggen zijn warmtewisselaars die zich altijd bevinden op de aansluiting van de vloeren en de muur, rondom raam- of deuropeningen. Soms is het onmogelijk om de koudebruggen volledig weg te nemen maar u kunt het effect ervan verminderen door zoveel mogelijk barrières te plaatsen.

  Isolatie is mogelijk op alle constructiedelen van uw woning.

  De juiste dikte

  Buitenmuur: aanbevolen minimale dikte = 8 cm
  Binnenmuur/scheidingswand: aanbevolen minimale dikte = 5 cm
  Vloerplaat: aanbevolen dikte = 6 cm

  Er zijn verschillende manieren om te werk te gaan.
  Hoewel elke woning specifiek is, kunnen de volgende basisregels helpen om toch het merendeel van de isolatiewerkzaamheden uit te voeren.

  Soort isolatie

  We zullen het enkel hebben over werken die een doe-het-zelver kan uitvoeren. Veel isolatietechnieken kunnen alleen door een vakman worden uitgevoerd omdat ze specifiek materiaal en een perfecte beheersing van de techniek vereisen (bv. spouw- of inblaasisolatie).

  Isolatiematerialen en toepassingen

  Minerale wol, rotswol en glaswol bestaan in platen van 50 of 60 cm op 100 cm of op rollen van 35, 45 en 60 cm breed. Ze zijn bekleed met een dampremmende aluminiumfolie of met kraftpapier. Beide soorten kunnen gemakkelijk met de randen op de balken worden vastgeniet. Ze worden gebruikt voor scheidingswanden, voorzetwanden, gevelbekledingen, vloeren.

  Geëxpandeerd polystyreen in de vorm van platen van 60  cm x 125 of 250 cm, wordt gebruikt onder dekvloeren, bij gevelbekledingen maar ook voor muren.

  Geëxtrudeerd polystyreenschuim (of XPS), verkrijgbaar in de vorm van panelen van 60 cm x 125 of 250 cm, wordt gebruikt voor vloeren en muren.

  Cellenglas is vooral geschikt voor daken.

  Tips

  Breng liever twee gekruiste lagen dun isolatiemateriaal aan dan één dikke laag.

  Het dampscherm moet altijd tegen de warmste kant liggen (dus naar de binnenkant van de woning of naar de verwarmde ruimtes gericht).

  Druk rotswol of glaswol niet samen want de lucht die zich in het materiaal bevindt, draagt bij tot het isolerend vermogen.

  Bij bestaande woningen (renovatie) zijn er twee mogelijkheden om te isoleren:

  - Isolatie langs de buitenkant.

  - Isolatie langs de binnenkant.

   

  Isolatie langs de buitenkant

  We kunnen stellen dat isolatie langs de buitenkant het best gebeurt tijdens het optrekken van de muur. Buitenisolatie is dus vooral van toepassing bij nieuwbouw of als u de gevelbedekking volledig vernieuwt. Laat dat werk over aan een vakman of aan een zeer ervaren doe-het-zelver.

   

  Voordelen:

  - geen vermindering van het bewoonbare volume

  - beschermt de muur tegen weersinvloeden

  - biedt een oplossing voor bijna alle koudebruggen

  Nadelen:

  Buitenisolatie is relatief duur door de bijkomende kosten voor de gevelvernieuwing.

  Er moet een aanvraag worden ingediend bij het kadaster van uw gemeente omdat het oorspronkelijke uitzicht van de woning wordt gewijzigd.

   

  Tips

  Bij gevelrenovatie (verf, pleister of andere) is het laten aanbrengen van degelijke isolatie een heel rendabele investering.

   

   

  Isolatie langs de binnenkant

  Dat is de meest interessante oplossing als de buitenmuur in perfecte staat is.

  Voordelen:

  - geen wijziging aan het uitzicht van de woning

  - minder duur

  Nadelen:

  - vermindering van het volume van de ruimtes

  - plaatsing bemoeilijkt door de raamen deuropeningen

  - verleggen van verwarmingsleidingen

   

  Isoleren met Delta-platen

  Delta-platen zijn diagonaal in twee gelijke driehoeken verdeeld waardoor de breedte volgens de tussenafstand van de balken kan worden aangepast. Elke halve plaat kan op een andere halve plaat worden geschoven om de vereiste breedte te bedekken. Alleen nog de punten afsnijden en de plaatsing is klaar. De afmetingen van Delta-platen zijn 80 cm x 50 cm.

  Isoleren met polystyreenplaten

  Snijd de platen op maat volgens de beschikbare breedte van de onderstructuur.

  Breng montagelijm op de platen aan en druk ze tegen de muur.

  Isoleer met isolatie op rol (rotswol of glaswol). Niet de isolatie vast op de onderstructuur, het dampscherm moet naar de binnenkant van de woning gericht zijn.

  Dek de naden tussen de verschillende delen van het isolatiemateriaal met plakband af.

  Binnenmuren isoleren

  Niet alleen de buitenmuren maar ook de wanden die de leefruimtes van de technische ruimtes (zoals bijvoorbeeld de garage) scheiden, moeten worden geïsoleerd. Het is belangrijk dat deze technische ruimtes vorstvrij zijn, zonder te worden verwarmd zoals de rest van de woning.

  Vloeren en zolderingen isoleren

  Isoleren betekent ook vloeren en zolderingen/plafonds isoleren. Het heeft inderdaad geen zin de zolder te verwarmen of de koude uit een kelder of een kruipruimte door de vloer te laten komen.

  De vloer isoleren

  Een isolatielaag van 6 tot 10 cm bestaande uit geëxtrudeerd polystyreen of polyurethaan is noodzakelijk. De isolatie wordt onder de betonvloer geplaatst.

  Plafonds en zolderingen isoleren

  Op welk type plafond of zoldering?

  - op niet-beloopbare vloerruimte (kleine zolder of verloren ruimte)

  - op beloopbare vloerruimte

  Isolatie op rol tussen de balken

  Rol de rol isolatie af tussen de balken, zonder ze samen te drukken of uit te rekken. Snijd het overtollige gedeelte af met een cutter. Doe de breedte van de rollen zo goed mogelijk passen tussen de balken en snijd het materiaal eventueel bij.

  Een tweede gekruist aangebrachte laag verbetert de isolatie. Het aanbrengen van een tweede laag is niet mogelijk als u van plan bent om de zolderruimte in te richten en een vloer te leggen.

  Isolatieplaten tussen de balken

  Snijd de platen op de breedte tussen de balken. Plaats de platen goed aansluitend tegen elkaar.

  Tips

  Tijdens het plaatsen van de isolatie tussen de balken en om te voorkomen dat u door het plafond zakt, is het aanbevolen om planken of spaanplaten van 18 mm tussen de balken te leggen.

  Een plafond isoleren

   

  Gebruik een rol van dezelfde breedte. Niet het isolatiemateriaal met het kraftpapier op de balken. Vergeet niet de bovenkant van de muren goed op te vullen.

  Isolatie in platen

   

  Meet de breedte tussen de balken.

  Breng een latwerk aan op de balken en houd rekening met de dikte die nodig is voor de isolatie zelf.

  Snijd de platen op maat.

  Breng ze op het latwerk aan.

  Financiële steun

  De gewesten bieden verschillende tegemoetkomingen aan. Kijk op de website van uw gewest voor meer informatie: www.energiesparen.be www.energie.wallonie.be " isoleren, verwarmen en ventileren van een woning ". Tel. 055073955.
  Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: www.ibgebim.be