Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Een dak isoleren

Of u nu van de zolder een extra kamer wil maken of gewoon het warmteverlies wil beperken in de winter, u doet er altijd goed aan om het dak van uw woning te isoleren. Leer in deze Bricofiche meer over de soorten isolatiematerialen en -technieken, en waar je zeker op moet letten bij het isoleren van je dak. Wat eerst een ingewikkelde opgave leek zal met het advies van onze professionals van een leien dakje gaan!

 • Een dak isoleren

  Download de PDF
 • Verhoog uw comfort en spaar energie

  Tijdens de winter beperkt isolatie het warmteverlies en dat is rechtstreeks te zien op uw verwarmingsfactuur. Tijdens de zomer beschermt isolatie tegen de warmte en tegen zonnestralen. Een goede thermische isolatie van uw woning is cruciaal om te besparen op energie.

  Hoe isoleren?

  De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in het K-peil, dat bepaald wordt op basis van de volgende elementen:

  • plaats van de isolatie: dak, wanden, muren, vloeren …
  • de gebruikte materialen: bouwmaterialen + isolatiemateriaal.

  Hoe lager het K-peil, hoe beter de woning is geïsoleerd.

  Voor nieuwe woningen is het minimale K-peil vastgelegd op 55. Bij renovatie moet de K-waarde minstens 65 bedragen.
  Om een voorbeeld te geven, een huis uit de jaren 70 had een K-waarde van 180. Het verschil met de nieuwe isolatienormen is groot. Als u in een ouder huis woont, dan is het ongetwijfeld aan een isolatiekuur toe.

  Isolatie moet in het geheel worden bekeken.

  De warmteweerstand of thermische weerstand van een wand is de som van de warmteweerstand van alle elementen waaruit de wand bestaat. Alles moet dus geïsoleerd worden, rekening houdend met de verschillende materialen. Belangrijk is dat u een heus 'strijdplan' opmaakt om uw woning te gaan isoleren en dat u stap voor stap te werk gaat, te beginnen bij de grootste warmteverliesposten.

  Hoe ontstaat warmteverlies?

  Een goede isolatie moet altijd samengaan met een goede ventilatie. Als u het huis volledig afsluit door het grondig te isoleren dan mag u zeker niet vergeten alle oorzaken weg te nemen waardoor vocht kan ontstaan. Het kan gaan om natuurlijke of mechanische ventilatie, uw huis mag immers geen aquarium worden. Meer informatie vindt u in de bricofiches 'Ventilatie en luchtafvoer' en 'Ramen en deuren isoleren'. Een goed geïsoleerde woning veroudert minder snel en vereist minder onderhoudswerken. Isolatie in combinatie met een goede ventilatie neemt de mogelijke oorzaken op condensatie weg, waardoor heel wat problemen aan schilderwerk en houtwerk kunnen worden voorkomen.

  Wat u moet weten voor u isolatie aanbrengt

  • Isolatiemateriaal mag nooit rechtstreeks op de dakbedekking noch op het onderdak worden aangebracht. Er moet altijd een ruimte van minstens 2 cm worden gelaten voor de ventilatie van het dakgebinte.

  • Het isolatieschild mag niet worden onderbroken. Dit om te vermijden dat koudebruggen ontstaan die al uw isolatie-inspanningen te niet zouden doen. Koudebruggen zijn warmtewisselaars die zich altijd bevinden op de aansluiting van de zoldervloer en het dak, rondom dakvensteropeningen. Soms is het niet mogelijk de koudebruggen te elimineren maar het effect ervan kan wel worden verminderd door een ononderbroken isolatieschild te plaatsen rond het te beschermen volume.

  Isolatie is mogelijk op alle constructiedelen van uw woning.

  De juiste dikte: aanbevolen minimale dikte = 8 cm
  Er zijn verschillende manieren om te werk te gaan. Hoewel elke woning specifiek is, kunnen de volgende basisregels helpen om toch het merendeel van de isolatiewerkzaamheden uit te voeren.

  Soort isolatie

  Isolatiematerialen en toepassingen

  • Minerale wol, rotswol en glaswol bestaan in platen van 50 of 60 cm op 100 cm of op rollen van 35, 45 en 60 cm breed. Ze zijn bekleed met een dampremmende aluminiumfolie of met kraftpapier. Beide soorten kunnen gemakkelijk met de randen op de zolderbalken worden vastgeniet. Sommige rollen zijn volledig ingepakt om de huid niet te irriteren.
  • Geëxpandeerd polystyreenschuim, verkrijgbaar in de vorm van panelen van 60 cm x 125 of 250 cm.
  • Geëxtrudeerd polystyreenschuim (of XPS), verkrijgbaar in de vorm van panelen van 60 cm x 125 of 250 cm.
  • Cellenglas, verkrijgbaar in panelen.
  Tips

  Breng liever twee gekruiste lagen dun isolatiemateriaal aan dan één dikke laag.
  Het dampscherm moet altijd tegen de warmste kant liggen (dus naar de binnenkant van de woning of naar de verwarmde ruimtes gericht).

  Druk rotswol of glaswol niet samen want de lucht die zich in het materiaal bevindt, draagt bij tot het isolerend vermogen.

  Dek de naden tussen de verschillende delen van het isolatiemateriaal met plakband af.

  Isolant en rouleau

  Meet de breedte tussen de balken.

  Gebruik een rol van dezelfde breedte. Niet het isolatiemateriaal met het kraftpapier op de balken.

  Snijd de rol op de juiste lengte af.

  Isolatie in rechthoekige platen

  Meet de breedte tussen de balken.

  Breng een latwerk aan op de balken en houd rekening met de dikte die nodig is voor de isolatie zelf.

  Snijd de platen op maat.

  Breng ze op het latwerk aan.

  Isolatie met Delta-platen

  Delta-platen zijn diagonaal in twee gelijke driehoeken verdeeld waardoor de breedte volgens de tussenafstand van de balken kan worden aangepast. Elke halve plaat kan op een andere halve plaat worden geschoven om de vereiste breedte te bedekken. Alleen nog de punten afsnijden en de plaatsing is klaar. De afmetingen van Delta-platen zijn 80 cm x 50 cm.

  Delta-platen

  Dubbele isolatie

  Breng de eerste laag isolatieplaten aan tussen de balken (zie hiervoor). Trek vervolgens lijnen voor het horizontale latwerk en laat een afstand van 60 cm tussen de latten.

  Spijker of schroef de latten vast op de afgetekende plaats.

  Niet de rollen horizontaal op de latten vast.

  Platen met bevestigingspennen

  U kunt isolatieplaten ook aanbrengen met bevestigingspennen die op de spanten worden vastgezet.
  De pennen zijn in de diepte regelbaar om de nodige ruimte vrij te laten voor ventilatie van het onderdak. De bevestigingspunten op de spanten zijn bepalend voor de ruimte die moet worden vrijgelaten.
  Nadien kunnen rechtstreeks gipsplaten op de isolatie worden aangebracht met behulp van speciale profielen.

  Breng de pennen op de spanten aan.

  Duw vervolgens de isolatieplaat op de pennen. Een soort vishaakje houdt de platen vast.

  Snijd de platen op de gewenste breedte af. Het systeem om gipsplaten op de pennen te bevestigen bestaat uit afstandsringen die op de pennen worden geklemd. Op het uitstekende gedeelte van de pennen kunt u vervolgens rechtstreeks de horizontale metaalprofielen voor gipsplaten aanbrengen.

  Financiële steun

  De gewesten bieden verschillende tegemoetkomingen aan.
  Kijk op de website van uw gewest voor meer informatie:
  www.energiesparen.be « isoleren, verwarmen en ventileren van een woning ». Tel. 055073955.
  Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: www.ibgebim.be