Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Kluskalender

Om uw huis en alles wat u erin hebt geïnvesteerd in perfecte staat te houden is het nuttig om alles regelmatig na te kijken zodat u de nodige onderhoudswerkzaamheden kunt uitvoeren. Een stuk gemakkelijker wordt het als u die taken kunt spreiden. Op die manier voorkomt u dat alles ineens op u afkomt en u de bomen door het bos niet meer ziet.

 • Kluskalender

  Download de PDF
 • Bovendien kunt u zo ook de uitgaven spreiden. Een onderhoudskalender per seizoen vermijdt niet alleen problemen maar ook de uitgaven die ermee gepaard gaan. Als de herfst in aantocht is, moet u eraan denken om uw woning voor te bereiden zodat ze klaar is om de ongemakken en de hinder als gevolg van de winter te weerstaan. Beter voorkomen dan genezen. Volg tijdens de wintermaanden stipt uw onderhoudskalender en observeer uw woning goed zodat potentiële problemen aan het licht komen en u ze zo snel mogelijk kunt oplossen om te vermijden dat de schade groter wordt. Evalueer, zodra de lente is aangebroken, de schade die de winter heeft aangericht. Begin met de reparatiewerkzaamheden en breng alles in gereedheid voor het zachtere weer dat op komst is. Profiteer van de zomer om klusjes uit te voeren die u niet kunt doen als het regent, als de temperatuur het niet toelaat omdat het te koud is of omdat sommige toestellen tijdens het koude seizoen in gebruik zijn. Dit zijn maar enkele voorbeelden: paden en trappen repareren, buiten schilderen, de schouw en de verwarmingsketel nakijken… Ongeacht of sommige werkzaamheden seizoensgebonden zijn, is een opvolging het hele jaar door een goede zaak.

  In de lente

  Dak

  Controleer bij het nakijken van het dak de voegen van de aansluiting met de schoorsteen. Aarzel niet om een vakman in te schakelen als de afwijkingen te groot zijn. Vergeet niet om de ventilatieroosters schoon te maken.

  Dakgoten en regenpijpen

  Dakgoten en regenpijpen moeten worden schoongemaakt om voor een vlotte waterafvoer te zorgen als het regent. Neem met de hand het opgehoopte vuil uit de goten en spuit alles schoon met een hogedrukreiniger. Vergeet ook niet te kijken of de regenpijpen nog stevig vasthangen en of ze niet losgekomen zijn.

  Ramen en deuren

  Na een strenge winter is het hard nodig dat ramen, ruiten en houtwerk worden schoongemaakt. Maak ook de vliegenramen schoon, laat ze weken in een zeepsopje en spoel ze vervolgens af. Het ideaal moment ook om uw gordijnen te reinigen. Controleer de dichtingsvoegen van ramen en deuren en maak van de gelegenheid gebruik om de isolatie te vervangen. Ga in laatste instantie na of de scharnieren, sloten en hengsels nog in goede staat zijn en breng gerust wat smeermiddel aan.

  Meer weten: Ramen en deuren isoleren

  De tuin aanleggen

  In de lente is de temperatuur ideaal voor het aanleggen van de tuin. Er heerst dan een gematigde temperatuur. Voer al uw projecten uit: een terras aanleggen, een regenton plaatsen, een fontein aanleggen, bloembakken plaatsen.

  Meer weten:

  Buitenaccessoires

  Doe het onderhoud van uw grasmaaier: controleer eerst het oliepeil en vervang de oliefilter.

  Maak het benzinereservoir leeg en vul het opnieuw met nieuwe benzine. Maak de bougies schoon, vervang ze indien nodig.

  Slijp de messen voor een goed maairesultaat en om uw gazon niet te beschadigen.

  Vergeet niet om na te gaan of de grastrimmer, de heggenschaar en andere tuinmachines naar behoren werken.

  Draai de buitenwaterkraan open en kijk of ze niet lekt en of de kraanaansluiting goed is.
  Haal uw tuinmeubelen en uw barbecue buiten en maak ze schoon.

  Meer weten: Het gazon

  Binnenstructuren

  De lente is het ideale seizoen, niet te warm en niet te vochtig, om uw interieur in een nieuw kleedje te steken. De zachte lentedagen zijn ideaal voor schilderwerken.

  Meer weten: Uw interieur schilderen

  Huishouden en opbergen

  Tijd voor een grondige schoonmaakbeurt van uw elektrische huishoudtoestellen. Was de buitenkant van de afzuigkap in de keuken af, laat de filter in een warm zeepsopje weken en spoel na. Controleer het lampje van het licht. De luchtuitlaat en de afvoerbuizen moeten vrij zijn, ga na of dat het geval is. Fris de muren, de plafonds en de kasten op, was ze af volgens de gebruiksvoorschriften van de verf.

  In de zomer

  Reparatie en onderhoud van het buitenhoutwerk

  Voor alle houtoppervlakken: deuren raamlijsten, terras, bloembakken en andere voorwerpen, borstel ze af met een staalborstel. Schuur ze als dat nodig is af en breng vervolgens een verf of een beits van goede kwaliteit aan. Na het drogen van de eerste laag, kunt u het hout afwerken met een of twee eindlagen.

  Meer weten: Houtbescherming

  Reparatie en onderhoud van het terras

  Als de omheining van het terras in hout is, zet de minder stevige palen vast of vervang ze indien nodig.

  Voor wat de planken betreft: kijk na of alle planken nog goed vastliggen, vervang beschadigde planken en breng ten slotte een laag verf of beits aan.

  Controleer bij omheiningen met tuindraad of de draad goed strak zit, span hem indien nodig aan.

  Meer weten:

  Verbeteringen buiten

  De lange zomeravonden komen eraan… Breng decoratieve verlichting aan om maximaal van uw tuin te genieten: in de borders, langs de paden, langs het pad dat naar het huis loopt.

  Voor een mooi en aangenaam kader: een tuin vol bloemen, een prachtig groen gazon en een rijkelijke moestuin, een automatisch sproeisysteem zorgt voor een perfecte bewatering van uw grond. Bij Brico vindt u allerlei gemakkelijk te installeren modellen.
  Bij een aangenaam kader hoort ook een tuinhuisje om alles mooi op te bergen. Neem voldoende tijd om een plan te maken, alles goed te bekijken om het aangename aan het nuttige te koppelen en voor een toegevoegde waarde te zorgen.

  Denk ook aan de garage: richt ze in volgens uw nieuwe behoeften en gebruik ze optimaal. Met rekken en haken kunt u heel wat plaats besparen.

  Meer weten: De Bloementuin

  Maak het zwembad klaar

  Haal, zodra het buiten warmer is dan 20°, het afdekzeil van het zwembad af. Behandel het water volgens de voorschriften van de fabrikant. Aarzel niet om raad te vragen aan een zwembadspecialist.

  Houd dieven buiten

  Installeer een alarmsysteem om uw woning tegen dieven te beschermen. Een alarmsysteem heeft een afschrikeffect: 95% van de dieven zetten het op een lopen als de sirene afgaat. Een bewegingsmelder buiten is een goed en goedkoop middel dat ook een afschrikeffect heeft.
  Controleer alle sloten en vervang ze waar nodig door aan uw woning aangepaste veiligheidssloten.
  Bescherm uw ramen met luiken of metalen staven. Vermijd ongewenste inkijk door gordijnen of stores voor de ramen te hangen.

  Installeer tijdschakelaars op uw lampen in verschillende kamers, dat geeft de indruk dat er altijd iemand thuis is, zelfs al bent u afwezig.

  Meer weten:

  Binnen controleren

  Niet alleen de zomer is terug maar ook de insecten! Bescherm uw woning tegen insecten. Controleer de plankenvloeren en vooral de omgeving van de buitendeuren. Er bestaan tal van producten om insecten binnen of buiten te bestrijden (in de Bricofiche 'Behandeling van planten' vindt u alle nodige informatie om de juiste behandeling te kiezen).

  Als u van plan bent om een nieuwe plankenvloer of parket te leggen of als uw houtwerk moet worden geschuurd of gevernist, dan is het tijd om aan de slag te gaan.

  Meer weten: Parket of plankenvloer plaatsen

  U kunt niet goed tegen de warmte? Waarom niet overwegen om een airco te plaatsen, zo kunt u altijd genieten van een heerlijk comfortabele temperatuur.

  Meer weten: Airco installen

  In de herfst

  Dak, schoorsteen en dakgoten

  Controleer het dak en voer de nodige reparaties of vervangingen uit. Bekijk alle goten en controleer of ze in goede staat zijn en goed vasthangen. Laat water in de goten lopen om te zien of ze goed werken. Let vooral goed op lekken en inspecteer zorgvuldig de hoeken van de regenpijpen. Verwijder opeengehoopt vuil en bladeren uit de goten.
  U veegt de schoorsteen het best een tot drie keer per jaar, afhankelijk van hoe vaak u de haard gebruikt. Dat is noodzakelijk voor het goed trekken van de schoorsteen en vermijdt het risico op brand.

  Buitenstructuren

  Ga na of de buitenmuren in goede staat zijn: als u barsten of scheuren ontdekt, vul ze op en als u vochtvlekken ziet, behandel ze met een geschikt product.

  Buitenaccessoires

  Zorg ervoor dat de tuinslangen leeg zijn voor u ze opbergt. Bewaar ze in huis of in het berghok. Als u een automatisch sproeisysteem hebt, spuit de slangen door met perslucht. Sluit de watertoevoer van de buitenleidingen af om te vermijden dat ze door de vorst stukspringen.
  Maak de tuinmeubelen schoon en berg ze op een droge plaats op.
  Maak de grasmaaier volledig schoon en voer het onderhoud uit; vergeet niet het reservoir te ledigen.
  Maak de barbecue leeg en maak hem schoon. Als het een barbecue met brandstof is, haal de brandstof weg. Bescherm het metaal tegen roest.
  Controleer of de bladblazer nog naar behoren werkt, vervang eventueel de bougie en de benzinefilter. Als u de machine niet meer kunt starten, ga ermee naar een vakman.

  De verwarming

  Zorg ervoor dat uw verwarming perfect in orde staat. Maak de binnenkant van de haard schoon en controleer of de deurafdichting nog intact is.
  Als u een verwarmingsketel hebt, laat die een keer per jaar controleren door een verwarmingsspecialist en ontlucht de radiatoren.
  Kijk na of al uw deuren correct open en dicht gaan en geen koude doorlaten.
  Installeer een koolmonoxidemelder om vergiftigingsgevaar te voorkomen.
  Controleer of de rookmelder werkt, vervang eventueel de batterijen.

  Dek het zwembad af

  Zodra de temperaturen beginnen te dalen en het zwemplezier voorbij is, kunt u het zwembad leegmaken.
  Als u een opblaasbaar zwembad hebt, laat het goed drogen voor u het opplooit en opbergt. Andere zwembaden kunt u afdekken met een zeil om te verhinderen dat dode bladeren en ander vuil in het water terechtkomen. Denk als u kinderen of dieren hebt eventueel aan platen om het zwembad af te dekken om ongevallen te vermijden.

  Ventilatie en isolatie

  Het is het moment om na te gaan of de warmtewisselaar van de mechanische ventilatie goed werkt. Neem eerst al het stof weg. Ook de motor, de verwarmingselementen en de ventilator moeten worden gecontroleerd. Neem het stof weg en reinig de luchtmonden. Stof de elektrische plinten af, maak de leidingen van het ventilatiesysteem en van de verwarming schoon.
  Vergeet niet de filter van de keukenventilator, de badkamerventilator en de bevochtigers schoon te maken.
  Bekijk de isolatie rond alle deuren en ramen en vervang ze indien nodig.
  De isolatie nakijken moet overal in het huis gebeuren. U kunt Bricofiches over isolatie vinden die u daarbij kunnen helpen, met voor elk geval de geschikte producten.

  Meer weten:

  In de winter

  Isolatie

  Breng nieuwe isolatie aan langs de buitenranden van de ramen en de deur. Gordijnen zijn een goed middel om de kou tegen te houden. Het overwegen waard als u er nog geen hebt. Vergeet niet ook de onderkant van de deur te isoleren.

  Isoleer de warmwaterleidingen met buisisolatie, een besparing op uw energiefactuur!

  Meer weten:

  Verwarming

  De gewenste temperaturen verschillen volgens het moment van de dag. 's Nachts kan de verwarming lager en ook als men afwezig is. Met een programmeerbare thermostaat is dat gemakkelijk te regelen. Een thermostaat drukt uw verwarmingskosten en zorgt voor een gelijke temperatuur overal in huis.

  Meer weten: Ventilatie en luchtafvoer

  Vochtigheid

  Maak gebruik van een hygrometer om de vochtigheidsgraad in uw huis te meten. De vochtigheid moet tussen 30% en 50% liggen. Minder dan 30% kan uitdroging van de huid en de keel veroorzaken en huidallergieën opwekken. Gebruik een luchtbevochtiger of een ontvochtiger om de gewenste vochtigheidsgraad te behouden.
  Wees op uw hoede met schimmelvlekken, breng onmiddellijk een schimmelbestrijdend product aan want schimmels zijn de oorzaak van gezondheidsproblemen.
  Kijk alle voegen na in de badkamer, rond het bad, de douche en de wastafel. Verwijder waar nodig de bestaande voeg, reinig het oppervlak en laat het drogen. Breng vervolgens een nieuwe voeg aan.

  Meer weten: Ventilatie en luchtafvoer

  Rookmelders

  Als u nog geen rookmelders hebt, installeer er dan. Als u er al hebt, test de batterijen door op het daartoe bestemde knopje te drukken. Test de rookmelder door een kaars uit te blazen in de nabijheid van de rookmelder. Vervang de rookmelders als ze niet meer correct werken.

  Kranen

  Kijk alle kranen na, controleer de dichtingen en vervang ze indien nodig.
  Maak de roostertjes los in de douche, het bad, de wastafel en de gootsteen en maak ze schoon. Schroef de uiteinden van de kranen af en leg ze in azijn.

  Kerstversiering

  Controleer begin december de lichtslingers, vervang de verbrande lampjes.
  Kijk ook na of het snoer nog in goede staat is.
  Gebruik voor kerstverlichting buiten alleen verlengsnoeren bestemd voor buitengebruik.

  Realiseer uw projecten het jaar rond

  Sommige projecten of werken zijn niet bepaald seizoensgebonden. Toch is het goed om ze te plannen zodat u de nodige tijd kunt uittrekken om ze uit te voeren en ook op voorhand uw budget kunt vastleggen.

  De volgende Bricofiches kunnen u helpen bij het uitvoeren van uw projecten: