Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Bad plaatsen - ligbad installeren

Een bad kiezen

Soorten baden

Fabrikanten bieden badkuipen aan in combinatie met de andere toestellen in uw badkamer of aparte modellen die een opvallende plaats in de badkamer kunnen innemen. Badkuipen zijn er in tal van verschillende modellen, materialen en kleuren.
Uw bad kan eventueel met een douche worden uitgerust. Er bestaan ook baden met hydromassage (bubbelbaden) voor een ontspannend of stimulerend bad. Sommige badkuipen hebben afmetingen die passen in de kleinste badkamers. De fabrikanten bieden verschillende modellen van badkuipen aan.
Ga altijd na wat de inhoud van het bad is. Van twee badkuipen met dezelfde buitenafmetingen kan de inhoud verschillen, afhankelijk van de vorm van het bad.

 • Een bad plaatsen

  PDF-formaat downloaden
 • Thuis bubbelen

  Bubbelbaden kunnen met tal van opties zijn uitgerust, zoals bediening met tiptoetsen, programmering van de massagecycli. Hoeveel zo'n bubbelbad kost, is niet alleen afhankelijk van het model, maar ook van het materiaal en de opties die u wenst.

  Massage of ontspanning

  Het systeem water + lucht zorgt voor een stimulerende massage van het lichaam. Het water wordt in het bad gepompt, met lucht vermengd en door de in de wanden van de badkuip ingebouwde jets geïnjecteerd. Het lichaam wordt plaatselijk grondig gemasseerd. Als u voor dit model kiest, dan moeten de jets richtbaar zijn en gemakkelijk te demonteren om ze te kunnen reinigen.

  Modellen en afmetingen

  Een standaardbad is rechthoekig. De afmetingen zijn 170 x 70 cm, 170 x 80 cm. Er bestaan ook hoekmodellen van 130 x 130 cm, 160 x 160 cm, 160 x 190 cm, 180 x 190 cm. Ook zijn er ovale, ronde of achthoekige modellen beschikbaar. Die moeten op een sokkel of in een hoek worden geïnstalleerd.

  Materialen

  Het materiaal waaruit het bad is vervaardigd, is bepalend voor de prijs. Het materiaal heeft ook invloed op het gebruiks- en onderhoudscomfort van het bad. Klassieke badkuipen zijn uit staal vervaardigd. Nieuwere modellen bestaan uit acryl of kunststof.

  Badkuipen in geëmailleerd staal:

  Dat zijn de goedkoopste modellen. De nadelen van dit materiaal zijn dat het bad vullen nogal luidruchtig is en dat het minder goed de temperatuur van het water behoudt. Het is een zwaar materiaal waardoor het moeilijk te hanteren is. Geëmailleerd staal is niet goed bestand tegen schokken.

  Badkuipen in acryl:

  Acryl badkuipen zijn lichter en zijn 4 tot 5 mm dik. De bodem en de randen zijn versterkt. Acryl is een glad materiaal, antislip en gemakkelijk te onderhouden. Het wordt als hygiënisch materiaal beschouwd omdat het niet poreus is. Bovendien behoudt acryl de temperatuur van het badwater. Acryl badkuipen kunnen alle vormen aannemen.

  Badkuipen in kunsthars:

  Badkuipen in kunsthars hebben het voordeel dat ze, net als acryl baden, alle vormen en kleuren kunnen aannemen. Een bad in kunsthars is niet bestand tegen harde schokken.

  Voorbeelden van inrichting

  Plaatsen van het bad

  Voor u begint

  Een bad plaatsen is relatief eenvoudig. Voor een perfecte installatie moeten evenwel enkele basisregels in acht worden genomen. Kies een badkuip met regelbare poten om de hoogte te regelen en het bad waterpas te kunnen zetten. Voor een bad dat tegen een muur wordt geplaatst, is isolatie nodig. Die isolatie gebeurt met een schuimrubber dichting die tussen de muur, de voorzetwand en het bad wordt geplaatst. Bij baden in acryl moet de badkuip worden ingebouwd of tegen op de muur bevestigde latten worden geplaatst waarop een strookje silicone werd aangebracht. De laatste voorzorgsmaatregel bestaat uit de afdichting en de afwerking. Het is absoluut noodzakelijk een schimmelwerende siliconenkit te gebruiken.

  Onder- en ombouw van het bad

  Soms is de voorzetwand te koop met het bad zelf. Als dat niet zo is, kunt u die ook zelf op maat maken. Hoekbaden worden afgewerkt met een voorzetwand in acryl. Als u de ombouw zelf maakt, dan kunt u hetzelfde materiaal gebruiken als voor de muur of de vloer. Vergeet niet om een uitsparing te maken voor een inspectieluikje om altijd bij de sifon te kunnen.

  Afvoersysteem

  Het afvoersysteem bestaat uit een afvoerplug met een klepje en staat in verbinding met overloop.

  Zo gaat u te werk

  1. Zet het bad voorlopig op zijn plaats, trek een lijn en controleer of het waterpas staat. Teken af waar de kranen moeten komen.

  2. Maak de verticale sleuf voor de leidingen.

  3. Plaats de afvoerplug met de dichtingsring.

  4. Bevestig het roostertje op de bodem van het bad, schroef de afloop op de afvoerplug met de uitloop naar de afvoerbuis gericht.

  5. Plaats de overloop en de bedieningsknop.

  6. Schroef het roostertje in het bad vast. Controleer of de afvoerstop werkt.

  7. Monteer de afvoerbuis. Schroef de ring aan.

  8. Teken de plaats van de afvoerbuis af, de helling moet minimum twee centimeter per meter bedragen.

  9. Breng de afmetingen over op de pvc-buis, zaag ze af en schuur het uiteinde van de buis glad met een stukje schuurlinnen.

  10. Maak de binnenkant en de buitenkant van de buis schoon. Breng rondom lijm aan en zet de buizen onmiddellijk in elkaar.

  11. Monteer de bevestigingsbeugels op de muur. Bevestig de buis in de beugels.

  12. Zet het bad weer op zijn plaats. Zet het definitief vast door de poten op de grond te schroeven.

  13. Sluit nu de afvoer aan op de afvoerplug.

  14. Nadat de sleuven van de buizen zijn opgevuld en de definitieve afwerking is aangebracht, kunt u de koppelstukken aanbrengen op de aansluitpunten voor de kraan.

  15. Vul de openingen rond de buizen, breng de sierrozetten aan (tegen de muur).

  16. Breng de kraan aan. Schroef de koppelstukken met een sleutel vast en wees voorzichtig om geen krassen te maken op de kraan.

  Baddouche

  In kleine badkamers kan door eenvoudige installatie van een douchescherm het bad ook als douche worden gebruikt. Het douchescherm vermijdt dat het water overal in de badkamer rondspat et zorgt, afhankelijk van de doorzichtigheid, voor intimiteit. Een douchescherm bestaat uit licht kunststofglas of veiligheidsglas en is verkrijgbaar met een enkel vast of wegklapbaar paneel of met een vouwpaneel.

  Veiligheidsregels

  Volumes bepalen

  In sanitaire ruimtes moeten specifieke veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen omdat de weerstand van het menselijk lichaam kleiner is als de huid nat is. De norm bepaalt vier volumes (0, 1, 2 en 3) waarbinnen de elektrische installatie en de kenmerken van de te gebruiken elektrische apparatuur aan precieze regels moeten voldoen. De ruimte onder de badkuip maakt geen deel uit van de volumes 0, 1, 2 of 3 als ze is afgesloten en enkel bereikbaar is via een luikje dat alleen met een werktuig kan worden geopend. Als dat niet zo is, dan moet deze ruimte worden beschouwd als inbegrepen in volume 1.

  Buiten gereglementeerde volumes

  Elektrische aansluitingen

  Elektrische leidingen onder houten lijsten zijn verboden. Leidingen onder plastic lijsten zijn toegelaten op voorwaarde dat hun IP-waarde hoog genoeg is, zo niet moeten de leidingen door een kabel worden vervangen. De volgende regels zijn ook van toepassing voor in de muur ingewerkte buizen op maximum 5 cm diep. In volume 0 is geen enkele buizen toegelaten. In volume 1 en 2 moeten de buizen worden beperkt tot die welke noodzakelijk zijn voor de voeding van de toestellen die zich in die volumes bevinden.

  Keuze van het materiaal

  Alle elektrische circuits die de voorgenoemde volumes bedienen, moeten worden beveiligd met een differentieelschakelaar met grote gevoeligheid van 30mA.

  Elektrische boilers

  In volume 1 zijn alleen elektrische geisers toegelaten. Elektrische (voorraad) boilers mogen alleen in volume 2 worden geïnstalleerd. In beide gevallen is het verplicht de circuits te beveiligen met een differentieelschakelaar van 30mA.

  Verlichtingstoestellen

  Meubelen met elektrische apparatuur (toiletkasten, lichtbanden…) mogen in volume 2 worden geïnstalleerd op voorwaarde dat ze voldoen aan de regels van klasse 2 en dat het stopcontact wordt gevoed via een scheidingstransformator. Hanglampen en metalen lamphouders zijn verboden. Verlichtingstoestellen die zichtbare metalen onderdelen bevatten, mogen in volume 2 worden geïnstalleerd op voorwaarde dat ze: worden gevoed op zeer lage veiligheidsspanning 12V of via een scheidingstransformator, die buiten volume 1 en 2 geïnstalleerd moet zijn.

  Aansluitingen

  In volume 0, 1 en 2 moeten vaste toestellen rechtstreeks worden aangesloten en niet via een stopcontact. In volumes 0, 1 en 2 zijn geen verbindingsdozen toegelaten. In volumes 2 en 3 moeten de verbindingsdozen waarop de vaste verwarmingstoestellen zijn aangesloten bij voorkeur achter de toestellen worden geplaatst.

  Meer weten: elektrische installaties