Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Hout behandelen tegen insecten en schimmels

Het onderhoud van hout verschilt naargelang de houtsoort en de ouderdom. Voor timmerwerk wordt in ons land dikwijls grenen of dennen gebruikt. Dit is voldoende stevig, middelmatig hard en redelijk van prijs (een plank van 2,70 m in 24 x 96 mm kost iets van een 3 euro). Eik is heel wat steviger en harder, de prijs ook aanzienlijk hoger (een plank van 2,35 m in 22 x 95 mm kost...25 euro!). Eik heeft wel maar een minimale bescherming nodig.

Nieuw hout

 

Meestal vindt u bij de handelaar 3 kwaliteiten hout:

- Niet behandeld en niet geschaafd
- Niet behandeld, wel geschaafd
- Geschaafd en behandeld.

De basisbehandeling in de fabriek bestaat gewoonlijk enkel uit een oppervlakkige bescherming tegen vocht. Aarzel niet om een extra-laag aan te brengen.

 

Ruw hout schaven

 

Gebruik een schaaf waarvan het mes scherp en goed geregeld is. Klem het stuk hout dat u moet schaven goed vast. Hou de schaaf stevig met beide handen vast.
Schaaf zo mogelijk in de richting van de houtvezels. De schaaf zal beter glijden wanneer u een regelmatige en niet te harde druk uitoefent. Schaaf liever vele fijne houtkrullen dan één dikke.

 

Geschaafd hout

 

  1. Eerst moet u eventuele sporen van hars verwijderen die op het houtoppervlak aanwezig kunnen zijn. Dat kan door deze af te schrapen met een voorverwarmd mes. Laat u de hars op het hout, dan zal deze reageren op het beschermingsproduct en bestaat het gevaar dat ze uitloopt.
  2. Ontvet het hout, zodat de verf, vernis of beits erop kan ¿pakken¹. Gebruik een synthetisch oplosmiddel zoals white spirit.
  3. Als u verf wil gebruiken, breng dan eerst een primer aan. Kies dezelfde kleur als diegene, die u later wil aanbrengen. Deze laag moet met een borstel worden aangebracht, zodat de primer goed in het oppervlak dringt.
  4. Ook voor vernis en beits bestaan primers. Deze zijn meestal transparant. Er bestaan reeds gekleurde soorten maar let daar mee op, want ze laten de houtvezels uitkomen. Wil u ze gebruiken, test ze dan eerst even uit op een klein stuk hout van dezelfde soort. Ook deze laag wordt met de borstel aangebracht.
  5. Vervolgens gaat u met schuurpapier over het oppervlak. Een fijne korrel volstaat (220-280). Gladschuren is noodzakelijk. Door de primerlaag gaan de houtvezels zich lichtjes oprichten. Schuur in de richting van deze vezels. Ontstof vervolgens met een vod doordrenkt met white spirit.
  6. Nu kan u schilderen, vernissen of beitsen. Volg de richtlijnen van de fabrikant.
 

Behandeling van aangetast hout

 

Hout kan aangetast worden door schimmels (zoals houtzwam) en insecten. Over het algemeen worden toxische stoffen in het hout gebracht om deze organismen te doden. Voor sommige insecten volstaat het gewoon de kamertemperatuur te verhogen.

 

Uitgebreide analyse

 

De eerste fase van de behandeling is de analyse. U dient u ervan te vergewissen dat de ziekte van het hout de stabiliteit van de balk en het gebouw niet in het gedrang brengt. Deze fase is zeer belangrijk en mag niet licht worden opgevat. Aarzel niet een architect of een ingenieur te raadplegen als er stabiliteitsproblemen dreigen en doe een beroep op een specialist om de aard van de aantasting te bepalen. Wanneer de stabiliteit in het gedrang komt, zult u de balk moeten vervangen.

 

De belangrijkste houtbedreigende insecten

 

- De boktor, die het vooral gemunt heeft op timmerhout en op planken in grenenhout;
- De kleine boorkever, die men zowel in loof- als naaldbomen terugvindt en zowel in timmerhout als in sierhout;
- De spinthoutkever, die schade toebrengt aan meubelen en schrijnwerk.Maar het zijn vooral de larven van deze insecten die het hout aantasten.

Het vernietigende werk van de boktorlarven wordt soms slechts na een aantal jaren ontdekt. De schade is dan ook meestal aanzienlijk. Tekenen van aantasting zijn ovale gaatjes in het hout, van zo¹n 6 à 10 mm doorsnede. Test de weerstand van het hout door er een scherp voorwerp in te steken. Bij vermolmd hout gaat u er probleemloos door.

De larven van de kleine boorkever doen zich uitsluitend aan spinthout tegoed. De boorgaten van het insect zijn rond en hebben een diameter van 1 tot 3 mm. Aantasting door boorkeverlarven is minder erg dan door boktorlarven, al kan een opeenvolging van generaties fataal zijn.
 

Specifieke behandeling

 

De behandeling die moet worden toegepast hangt af van het insect dat moet bestreden worden. In elk geval moet u de beschadigde delen behandelen en voorkomen dat de aantasting verdergaat.

Voor de kleine boorkever brengt u een insectenverdelgende oplossing aan met behulp van een borstel of door verneveling onder lage druk. U dient alle voorzorgsmaatregelen te nemen die bij zulke behandeling gelden: een beschermende bril, handschoenen, een goede ventilatie, niet roken of eten tijdens het werk.

 

Schimmels

 

Van alle schimmels is de houtzwam de meest gekende en gevreesde. Het is de meest vraatzuchtige, de taaiste en diegene die zich het best aanpast aan de omstandigheden die in onze huizen heersen. Houtzwam ontwikkelt zich op hout waarvan de vochtigheidsgraad 30 à 40% bedraagt. Hij kan ook via de muren verder woekeren. Om zich te ontwikkelen moet aan drie voorwaarden voldaan worden :

- Aanwezigheid van sporen, jammer genoeg zijn die overal aanwezig...
- Aanwezigheid van hout en traditionele bouwmaterialen
- Aanwezigheid van een abnormale bron van vocht in de woning. Aan deze laatste voorwaarde kan wat gedaan worden.

Voor de identificatie en de behandeling van houtzwam, doet men best een beroep op een specialist. Zelf kan u in ieder geval reeds zorgen voor een goede ventilatie van de kamers en proberen de oorzaak van de vochtigheid te vinden.

Andere schimmels brengen niet zo snel de stabiliteit van het hout in het gedrang als de houtzwam, maar kunnen aanleiding geven tot het opdoemen van andere zwammen. De hinder is eerder van esthetische of allergische aard (sommige werken op de ademhaling).

Schimmels hebben dikwijls een donsachtig, zwart, bruin of groen, soms geel of roze aspect. De hoofdvoorwaarde voor het overleven van schimmels is vocht en ook hier begint de bestrijding met een goede ventilatie. Het komt er natuurlijk op aan de oorzaak van de vochtigheid op te sporen en uit te schakelen. Verwijder de schimmels met een vochtig doek of de stofzuiger. Gebruik zonodig een schimmelwerend middel dat de oppervlakken zal beschermen tot de normale hygiënische voorwaarden weer hersteld zijn.

 

Wat hebt u nodig

 

- Penselen en borstels
- Bak en lekrooster
- Pleistermes
- Schaar
- Schaaf
- Masker, bril en handschoenen