Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

NaN

Schilderen van deuren en kozijnen

  • stappen
    15

Stap 1

De meeste vakmensen raden aan om deuren in verticale stand te schilderen. Wij sluiten ons daarbij aan. Maar indien je over schragen beschikt, en het lijkt je makkelijker, kan je je deuren natuurlijk ook daarop leggen en in horizontale positie schilderen. Een splinternieuwe deur, die nog nooit geverfd is (veel verfdeuren hebben wel al een grondlaag gekregen), moet trouwens ook langs de onderkant geverfd worden. Zoniet kan de deur langs daar vocht opnemen waardoor ze kan scheeftrekken. Om de onderkant van een deur te verven kunnen schragen goed van pas komen, maar je kan ze natuurlijk ook een tijdje op een tafel of een ander stevig meubelstuk leggen.

Hoe dan ook moet eerst alle beslag (klinken, rozetten en scharnieren) verwijderd worden.

Zet de deur in halfopen stand stevig vast met behulp van een wig tussen de vloer en de deur.

Het is belangrijk om de juiste verf te nemen en te zorgen voor de geschikte benodigdheden.

Aandachtspunten

• Gebruik de juiste tape bij het afplakken en zorg voor een schone ondergrond.
• Reinig eventuele verfspatten direct met een vochtige doek of spons. Verfspatten op het glas verwijder je met een verfschraapmesje.
• Watergedragen verf kan snel drogen. Zorg bij het schilderen voor zo min mogelijk tocht en voorkom dat je in de felle zon staat te schilderen. Verdun in zo’n geval de lak minimaal met water.

In deze instructievideo wordt dit stap voor stap uitgelegd.

De benodigheden kan je bekijken op de foto hieronder of in het lijstje hiernaast.

 

Stap 2

Ontvetten

Voor je gaat schuren, ontvet (bijvoorbeeld met ammoniak) je eerst het oppervlak. Zo voorkom je dat je vet en vuil de ondergrond schuurt. Neem een ontvettingsmiddel dat met water verdund moet worden en gebruik een speciaal hiervoor bestemde schuurspons. Laat drogen en poets na met een schone spons en water.

Stap 3

Schuren

Neem voor grote beschadigingen een grof schuurpapier (korrelgrootte 60 of 80) en eindig met een fijner schuurpapier (korrelgrootte 240 of 360). Gebruik voor grote oppervlakten een schuurmachine.

Korrelgrootte: Hoe hoger het getal hoe fijner het papier.

Indien de deur niet voorgeschilderd is, breng je eerst een dunne laag grondverf aan. Als je daarbij wat putjes of andere beschadigingen vaststelt, moet je die eerst plamuren (met een specifiek of universeel vumiddel) vooraleer je verder gaat. Met sommige verven heb je geen grondverf nodig en kan je direct met de afwerking beginnen (meestal wel in twee lagen). Schuur ook in dit geval het deuroppervlak licht af met fijn schuurpapier.

Stap 4

Afplakken

Voor scherpe aansluitingen gebruik je afplaktape. Kies de juiste tape voor de juiste ondergrond en zorg dat deze stof- en vetvrij is. Verwijder na het schilderen meteen de afplaktape. Later gaat dat een stuk lastiger.

Stap 5

Gronden

(Op kleur gemengde grondverf geeft het geheel een betere dekking)
Roer de grondlak goed om met een roerhoutje en giet in een verfbakje. Voor kleine oppervlakken en hoekaansluitingen gebruik je een borstel. Neem voor grote oppervlakken een roller. Dip en rol een paar keer uit over het geribbelde gedeelte van je verfbakje. Breng de verf niet te schraal, maar zeker ook niet te dik aan en voorkom zoveel mogelijk aanzetten van de roller.

Stap 6

Reparaties & schuren

Als de grondverf droog is, zijn oneffenheden en beschadigingen goed zichtbaar. Deze repareer je met plamuur en een plamuurmes. Daarna goed laten drogen, schuren en desnoods opnieuw plamuren, en weer schuren. Neem af met een licht vochtige spons en laat even drogen. Afhankelijk van de dekking zul je eventueel een 2e grondlaag moeten aanbrengen.

Stap 7

Aflakken

Roer ook de verf goed om met een roerhoutje en giet in een verfbakje. Gebruik wederom een borstel voor kleine oppervlakken en hoeken, en voor grote oppervlakken een roller. Breng op dezelfde manier de verf op de juiste dikte aan. Doe je het te schraal, dan vloeit het niet goed. Doe je het te dik, dan ontstaan er druipers. Rol zoveel mogelijk in lange banen en voorkom aanzetten.

Stap 8

Deuren aflakken

Verwijder indien mogelijk al het sluitwerk en breng met een borstel de verf rond de scharnieren aan. Pak dan de roller. Begin rechtsboven en rol ongeveer 40cm naar beneden. Rol de volgende baan net zolang tot de roller bijna alle verf heeft afgegeven. Doop weer in de verf en rol verder met op- en neergaande bewegingen. Herhaal dit totdat de deur over de hele breedte geverfd is. Rol dan van links naar rechts in 1 gecontroleerde beweging. Begin bovenaan en werk zo naar beneden, totdat de eerste 40cm van de deur geverfd is. Als je het goed gedaan hebt, zie je de verf al vloeien en een glad resultaat ontstaan. Doe op dezelfde manier de volgende 40cm en zorg ervoor dat de verf mooi in elkaar overvloeit. Laat de roller het werk doen, druk er vooral niet te hard op. Als de deur geverfd is, laat hem dan rusten en drogen.

Met een verfrol?

Wil je een roller gebruiken, verdeel de deur dan in gedachten eveneens in vier vlakken, trek eerst met de kwast een aantal verticale verfstrepen en rol zo snel mogelijk horizontaal na. Hoe minder tijd de verf krijgt om op te stijven, hoe beter ze gerold kan worden en hoe fraaier het resultaat.

Als de hele deur geschilderd is, rol je de aangebrachte verf nog eens uit in verticale richting. Doe dat van onderen naar boven. Op die manier vermijd je aflopers.

Uiteraard is een roller alleen maar interessant voor volledig vlakke deuren.

Paneeldeuren

Bij een paneeldeur begin je met de profielen of boorden rond de panelen te schilderen en daarna de panelen zelf. Vervolgens verf je het verticale middenstuk tussen de panelen en de horizontale delen boven en onder de panelen. Verf dan de verticale delen links en rechts van de panelen, de rand van de deur en tot slot het deurkozijn.

Om een sfeer van diepte te creëren, werden de panelen vroeger in een andere tint geschilderd dan de rest van de deur. Waarom zou je dat niet eens opnieuw proberen? De panelen worden dan het donkerst gemaakt, de delen daaromheen krijgen de lichtste kleur en de lijsten schilder je in een kleur daartussenin.

Imitatiepanelen op een vlakke deur?

Vlakke deuren kunnen soms saai lijken. Schilder er imitatiepanelen op, en je creëert een driedimensionele illusie.

Begin met de deur op te meten. Op basis daarvan bepaal je het aantal panelen dat je wil en de grootte ervan, evenals de afmetingen van de imitatieprofielen en stijlen. Teken de maat van de panelen met een potlood op de deur.

Meng twee nuances van de gekozen verf, de een lichter dan de ander, en schilder de panelen in de donkerste tint.

Laat drogen en verf de rest van de deur in de lichtere kleur, te beginnen met de middenstijlen, dan de profielen en vervolgens de buitenstijlen.

Als de deur goed droog is, geef je ze diepte door aan de zijkant van de panelen ‘schaduw’ te schilderen. Daarvoor meng je een nog donkerder en een lichtere tint van de oorspronkelijke kleur.

Kijk vanaf welke kant het licht de deur beschijnt. De bovenrand langs de panelen en de zijranden het dichtst bij het licht moeten de donkerste tint krijgen, de onderrand en de andere zijranden de lichtste.

Een geverfde deur opnieuw schilderen

Een oude verflaag die nog in goede staat verkeert, hoef je niet te verwijderen. Hoe meer lagen verf, hoe beter hout beschermd is. Het is normaal gezien voldoende dat je de deur ontvet en opschuurt. Daarna schilder je ze zoals hierboven beschreven. De verflaag mag natuurlijk niet zó dik worden dat ze het goed functioneren van de deur verhindert.

Alleen indien de verflaag in heel slechte staat is, moet je die verwijderen. Dat kan je met een krabber, met speciale afbijtproducten of – wat we zouden aanraden – met een verfstripper (verfafbrander). In het eerste geval moet je je handen en ogen goed beschermen, in het tweede alleen je handen. Zorg er in beide gevallen wel voor dat je het hout niet beschadigt.
Ook hier is het aan te raden de deur uit de scharnieren te lichten, al het beslag te verwijderen en het werkje buiten uit te voeren.
Hierna moet je het hout ook nog schuren. Soms kan je er beter eerst met wat staalwol of een staalborstel overgaan om de laatste verfresten te verwijderen.

Enkele schuurtips

Voor grote vlakke oppervlakken kan je een vlakschuurmachine gebruiken. Beweeg ze met een lichte, maar gelijkmatige druk. Houd de schuurzool goed vlak tegen het hout, en blijf niet op één plaats stilstaan.

Gebruik geen schuurschijf in een boormachine, want dan krijg je lelijke, kringvormige krassen. Een vlakschuurmachine vibreert met veel kleinere bewegingen en krast dus niet.

Voor kleinere vlakken, en om de met de machine geschuurde vlakken na te schuren, heb je een schuurblokje (van rubber, kurk of hout) nodig waaromheen fijnkorrelig schuurpapier wordt gevouwen. Pak het blokje stevig vast, houd het papier goed op zijn plaats en schuur met de nerf van het hout mee.

In hoekjes of moeilijk bereikbare randjes kan je met een schuurblokje niet komen. Vouw daarvoor een stukje schuurpapier van ongeveer 15 x 15 cm in vieren en druk de vouw scherp aan. Houd het opgevouwen papier met de dubbele vouw van je af, leg de vouw in of tegen de plaats die moet worden geschuurd, en beweeg het papier rustig heen en weer. Als de vouw versleten is, vouw je het papier om op een andere plaats.

Na elke schuurbehandeling moet het oppervlak stofvrij gemaakt worden.

Schuurpapier mag je niet knippen of snijden. Schaar en mes worden daarvan bot. Je doet er beter aan het papier een aantal keren goed heen en weer te plooien en het daarna te scheuren.

Droog schuurpapier dat ‘verzadigd’ is met stof, kan je ofwel uitkloppen ofwel schoonborstelen met bijvoorbeeld een oude afwasborstel.

Waterproof schuurpapier moet je natmaken vooraleer je begint te schuren. Zo geeft het geen stof. Waterproof schuurpapier dat verzadigd is, kan je weken in (lauw) water en daarna schoonmaken met een oude afwasborstel.

Of je nu manueel schuurt, of met een machine, bescherm altijd goed je luchtwegen met een stofmasker.

Verfprobleempjes oplossen

Soms kunnen deuren klemmen als gevolg van een te dikke verflaag tegen de smalle zijde van de deur en/of op het deurkader. Wat wel eens helpt, is de kanten gewoon invetten met een kaars. Als de deur blijft klemmen, zal je de verf moeten decaperen. Daarna droog je het hout met een verfstripper of een haardroger. Schuur het hout mooi glad en controleer of de deur nu gemakkelijk dichtgaat. Vervolgens steek je het lemmet van een keukenmes tussen de gesloten deur en het deurkader. Zo zie je of er wel voldoende speling is. Het lemmet moet overal gemakkelijk tussengaan. Op de plaatsen waar het mes knelt, zal je een beetje moeten afschaven. Schuur mooi glad, breng een nieuwe grondlaag aan en herschilder. Wacht tot de verf goed droog is vooraleer je de deur weer dichtdoet.

Als een deur onderaan knelt, is dat meestal te wijten aan een niet-geschilderde onderkant die vocht opslorpt. Licht de deur uit haar scharnieren, maak de onderkant van de deur goed droog en schuur met een vel grof schuurpapier (als de deur ernstig verwrongen is, kan je beter een vakman raadplegen). Bescherm met een grondverf en herschilder.

Klemt de deur aan de bovenkant, dan moet daar wat verf of misschien zelfs hout worden verwijderd. Zoek welk gedeelte uitsteekt. Werk je vanop een stevige trapladder en kan je de deur goed blokkeren, dan hoef je voor dit werkje de deur niet af te haken.

Violette Goethals

Tips

Als je de twee kanten van een deur elk in een ander kleurtje steekt, geldt de volgende regel: gaat de deur naar binnen toe open, dan krijgt de smalle zijkant met de slotplaat dezelfde kleur als de kamer. Gaat ze naar buiten toe open, dan krijgt ze de kleur van de andere ruimte.

Maak altijd eerst het onderste scharnier los. Anders kan de deur naar voren vallen en met zijn hele gewicht op het onderste scharnier hangen, dat daardoor verwringt.

Een deur kan je schilderen met matte, halfmatte (satin of satijn) of hoogglansverf. Maar voor grote vlakke deuren is die laatste variant niet aan te raden. Er kunnen hinderlijke lichtreflecties optreden. Bij deuren met een groot glasoppervlak kan hoogglans zonder probleem. Hoogglanzende verven zijn sterker en trekken minder stof aan.

Voor hoogglanzende verf is een verfrol niet zo geschikt. Vooral een mohairrol heeft de vervelende eigenschap tijdens het rollen statisch te worden opgeladen. Daardoor kunnen op de verf nogal eens wat stofdeeltjes achterblijven.

Een van de geheimen van lakken is niet te veel verf op de kwast te nemen. Daarom doe je er goed aan de haren slechts ongeveer 2,5 cm in de verf te dopen. Strijk ze daarna tegen de binnenkant van het blik om overtollige verf te verwijderen.

Opgelet voor loodverf

In oudere huizen (van voor de jaren 1960) kan de verf die voor de deuren gebruikt werd soms lood bevatten. Gebruik nooit een brander of schuurpapier om dergelijke verf te verwijderen, een afbijtmiddel is in dit geval aan te raden. En uiteraard doe je die klus buiten en breng je de afval naar het containerpark.

Zelf gemaakt. Slim bespaard.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +45.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten