Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Onderhoud van buitenvloeren

Vooraleer het beste middel te vinden om een vloer te onderhouden, moet je weten waaruit hij is samengesteld.

- Betonnen vloeren: betonnen plavuizen of klinkers worden gelegd op gestabiliseerd zand met voegen die worden gedicht met wit zand of rivierzand. De andere betontegels (andere dan stoeptegels) zijn fijnere en meer decoratieve producten, die courant gebruikt worden voor buitenafwerkingen. Ze zijn sterk en massief en vormen een bekleding die duurzaam is. Toch moet je ze regelmatig schoonmaken om mosvorming tegen te gaan. Zure regen vreet beton namelijk aan.

- Keramische vloeren: tegels in gebakken aarde - terra cotta - zijn dicht, glad en zeer goed bestand tegen weer en wind. Buiten een regelmatig simpele reiniging noodzaken ze slechts heel weinig onderhoud.

- Natuursteen: deze tijdloze steen vergt meer aandacht. Hij wordt gekenmerkt door poreusheid, wordt makkelijk vuil en vergt een jaarlijkse onderhoudsbeurt.

Schoonmaken en beschermen

 

Vermijd indien mogelijk het gebruik van agressieve producten die aanleiding kunnen geven tot alkalische reacties, evenals solventen en dooizouten. Naast het feit dat ze de bekleding zouden kunnen beschadigen, zijn ze ook niet bepaald ecologisch.

 

Betonvloeren

Het is mogelijk een sealer (deklaag) aan te brengen op een vloer van nieuwe klinkers. Betonsealers maken de klinkers beter bestand tegen slijtage, vervuiling en vocht. Toch zijn deze producten weinig ecologisch, want gemaakt op basis van solventen. Wil je je vloer een deklaag geven, dan wacht je beter een jaar. Op die manier kunnen uitbloeiingen vrij aan het oppervlak komen. Na deze periode kan je de sealer aanbrengen, uiteraard na de vloer zorgvuldig te hebben gereinigd op basis van een aangepast product volgens het soort vlekken dat intussen is opgedoemd. De meest natuurlijke oplossing bestaat er nochtans in regelmatig een harde borstel en veel water te hanteren.

Eén keer per jaar kunnen de betonklinkers tegen algen behandeld worden. Hiervoor volstaat het ze te schuren met water waaraan bleekwater is toegevoegd (1 l bleekwater voor 10 l water).

Betontegels kunnen met de hogedrukreiniger worden schoongemaakt, maar de straal moet op een minimaal vermogen staan om de voegen niet te beschadigen. Tegels die op natuursteen lijken, kunnen gedurende de eerste drie weken met wit en nat zand geschuurd worden. Van zodra ze schoon zijn, breng je er een oplossing van neutrale zeep zonder kleurstof noch lijnolie op aan. Spoel niet, zodat de zeep in de tegels kan dringen.

Sommige tegels zijn bedekt met een coating. Die kunnen gewoon met schoon water worden gereinigd.

Je kunt bovendien zelf een coating op betontegels aanbrengen. Hierdoor ontstaat een dunne laag die de kleur zal accentueren en de slijtageweerstand zal verhogen.

 

Keramische vloeren

Tegels in terra cotta worden op zeer hoge temperatuur gebakken. Dat maakt hen bijzonder hard en zeer weinig poreus (het water dringt er nauwelijks in door). Mos en algen kunnen er zich dus niet op afzetten.

Eén onderhoudsbeurt in de lente volstaat. Gebruik een niet-vette zeep.

Verschijnt er een dunne groene film op, dan is het mogelijk die met water en wat bleekwater of azijn te verwijderen.

 

Natuurstenen vloeren

Een eerste reiniging moet ongeveer een week na het opvoegen van de tegels plaatsvinden. Gebruik een aangepast reinigingsmiddel. Let er vooral op dat je geen product kiest dat zuren bevat.

Vervolgens is het onderhoud gemakkelijk. Gewoonlijk spoelt een goede regenbui de meeste vlekken op vloeren met geringe poreusheid weg. Voor de andere gebruik je een reinigingsmiddel dat de poriën van de steen niet vult, om zijn doorlaatbaarheid te bewaren.

Om het natuurlijk grijs-blauw aspect van de steen te behouden, mag je hem ook tweemaal per jaar schoonmaken met water waaraan natuurlijke zeep is toegevoegd (1 l zeep voor 10 l water). Niet spoelen, gewoon aftrekken.

 

Vlekken verwijderen

 

Meestal doen de zon en de regen vlekken verdwijnen. Toch bestaan er verschillende behandelingen om hardnekkige vlekken te lijf te gaan.

 

Betonvloeren

Vet-, olie- en teervlekken: een snelle behandeling met een specifiek product vergemakkelijkt de verwijdering van dit soort vlekken.

Uitbloeiingen: kalkafzettingen zijn een natuurlijk verschijnsel dat mettertijd afneemt. Wil je toch ingrijpen, dan bestaan er chemische reinigingsmiddelen, maar die kunnen de textuur en de kleur van de tegels enigszins wijzigen. Zonder te vergeten dat ze zeer toxisch zijn en dus met de nodige voorzorg moeten behandeld worden.

 

Keramische vloeren

Vet-, olie- en roestvlekken: deze kunnen verwijderd worden met speciaal aangepaste producten, maar dienen met voorzorg gebruikt te worden.

 

Natuurstenen vloeren

Roestvlekken: als het oppervlak glad is, kan je lichtjes met zo fijn mogelijk schuurpapier schuren. Wrijf vervolgens in met een mengsel van terpentijn en lijnolie in een verhouding 50/50.

Vetvlekken: vul een emmer met water waarin je twee soeplepels aceton of ammoniak toevoegt die je over de vlek giet. Goed spoelen. Je kunt eveneens een ontvlekker van het type K2r (spuitbus met poeder) gebruiken. Ecologischer is een oplossing op basis van natuurlijke zeep of biodetergent en... spierkracht.

Wijn-, koffie-, limonade- en bloedvlekken: wrijf in met een lauw zeepsopje en een spons.

Verf: gebruik een afbijtmiddel dat is aangepast aan het soort verf. Doe vooraf een test op een niet-zichtbaar deel van de steen. Zoals de naam het zegt, bijten deze producten heel fel af.

Dode bladeren en organisch afval: veeg de grootste hoop bijeen of spuit ze weg. Laat vervolgens een oplossing van water en neutrale zeep inwerken (1 l zeep voor 3 l water), spreid uit en schuur na 15 minuten. Ga er indien mogelijk met de hogedrukreiniger over (opgelet voor de voegen, pas de druk aan). Herbegin indien nodig. Indien het resultaat nog niet bevredigend is, behandelen met bleekwater of een moswerend product en desgevallend de operatie overdoen.

 

Voegen

 

Soepele cementvoegen kunnen mettertijd beschadigd geraken. Af en toe kan het gebeuren dat je er sommige van moet vervangen of herstellen.

Gebruik een cementspecie, van dezelfde kleur als de originele voegen. Gebruik voor de flexibele voegen een duurzaam product voor buiten van dezelfde kleur.

Let vooral op voor de voegen langs de muren van de woning. Het gebeurt soms dat het terras ietwat verzakt en dat er een lange spleet ontstaat langs waar het water het gebouw binnendringt. Dat kan insijpelingen in de muur of de kelder veroorzaken. Zorg dat je er op tijd bij bent en doe plaatselijke herstellingen met een waterbestendige elastische voeg.

Besluit