Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

De tuin besproeien

Er zijn een aantal activiteiten waar een tuinier niet omheen kan : grasmaaien, omspitten, bemesten, snoeien ... om er maar enkele te noemen. Even belangrijk is evenwel het begieten want aarde en planten hebben voldoende water nodig om goed te gedijen.
Tuinslangen en accessoires voor besproeiing bestaan er van verschillende merken maar de systemen om ze op elkaar aan te sluiten zijn zéér gelijkaardig.

Tuinslangen bestaan in gewone en gewapende uitvoering. Bij de gewapende soorten gaat het om een gevlochten omhulling van 3 tot soms wel 6 lagen die de slang verstevigen. De slangen zijn verkrijgbaar in verschillende diameters en lengtes. Houdt daar rekening mee bij het kiezen van de slang die voor uw noden het beste uitkomt. Zorg ervoor dat u tot achter in de tuin uitkomt.

Slanghaspels bestaan ook in verschillende uitvoeringen. Er zijn er om tegen de muur te bevestigen en er zijn er verplaatsbare, al dan niet op wielen. De keuze hangt hier vooral af van de lengte en de diameter van uw tuinslang. Niet alle tuinhaspels kunnen bijvoorbeeld een slang van 40 m bevatten. Vaak is het eenvoudigste om een set te kopen van slang en wagentje.
De nieuwe generatie tuinhaspels bevatten een systeem waardoor de slang soepel op- en uitgerold kan worden zonder dat deze plooit of in de knoop raakt.

Klassieke hulpmiddelen voor het gazon zijn de zwenksproeiers. Belangrijk hierbij is te weten hoe groot de oppervlakte van uw gazon is en een model te kiezen dat de hele grasmat kan besproeien. Verder kan u een keuze maken uit een modellen die waaiervormig en zwenkend zijn of ronddraaiend. Sommige modellen kunnen ook werken op lage druk. Belangrijk als u niet over kraantjeswater beschikt.

De elektronische sproeimachine is hét apparaat om u het leven zal vergemakkelijken. U sluit het aan tussen de kraan en uw tuinslang die op zijn beurt op een zwenkspoeier is aangesloten. U stelt de tijden in waarop u wenst dat het gazon besproeit wordt en het apparaat doet de rest. Ideaal om uw gazon toch van het nodige water te voorzien wanneer u van huis bent.

De nieuwe generatie spuitpistolen beschikt over vele troeven. De meeste modellen hebben meerdere functies en het instellen van de waterstraal gaat dan ook heel eenvoudig door een druk op de knop.

Goed om weten :
Wanneer je in de zomer je bloemen en planten in de tuin water geeft, doe dat dan bij voorkeur 's morgens vroeg of 's avonds. In de volle zon zullen de waterdruppels, die op de bladeren en de bloemen terechtkomen, immers gaan werken als een vergrootglas en loop je het risico dat je planten zouden verbranden en zo onherstelbaar beschadigd raken. Het water verdampt ook te snel in de blakende zon, zodat de planten de tijd niet krijgen om het op te nemen.