Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Buitenvloeren in natuursteen onderhouden

Misschien houdt u het bij één jaarlijks groot tuinonderhoud en besteedt u tussendoor wat minder aandacht aan uw terrasvloeren... Dat is niet zo'n goed idee. Zeker buitenvloeren in natuursteen kunnen door een regelmatig onderhoud veel beter beschermd worden tegen de aantasting door verschillende externe factoren. In dit artikel bekijken we hoe u de verschillende soorten natuursteen die regelmatig buiten gebruikt worden best onderhoudt. Het kan nog altijd dat u nu en dan bepaalde vlekken en vuil apart wil verwijderen. Hiervoor vindt u aan het eind van het artikel een tabel met de meest voorkomende soorten vlekken en het middel/product om ze te reinigen.

De bescherming van natuursteen is een delicatere kwestie die u beter aan vakmensen overlaat. Hun ervaring kan onaangename vergissingen voorkomen die fataal kunnen zijn voor het uitzicht van de vloer of erger nog, die de interne structuur van de steen kunnen aantasten. Bovendien worden hiervoor soms gevaarlijke of vervuilende producten gebruikt en heeft u duur materieel nodig. Niettemin stellen we u een brede waaier van technieken voor die u toelaten een idee terzake te vormen en desgevallend zelf de handen uit de mouwen te steken als u ervan overtuigd bent dat u het aankunt.

Meestal hebt u voor het onderhoud van natuursteen niet meer nodig dan een emmer, een borstel en een dweil! Kortom, het schoonmaakmaterieel van elke huisvrouw of -man. De verschillende onderhoudsproducten of specifieke materialen die gebruikt worden, bespreken we per rubriek.

Blauwe steen

Bescherming

De enige preventieve behandeling die u op blauwe steen (arduin) kunt toepassen, is een impregnering. U kan water- en olieafstotende producten kopen die u op het te behandelen oppervlak kunt gebruiken in de verhoudingen opgegeven door de fabrikant. Door deze beschermingstechnieken wordt de natuursteen niet donkerder en wijzigt de kleur ervan niet. Door deze producten wordt de erosie van de steen aanzienlijk vertraagd en hetzelfde geldt voor aantasting door luchtvervuiling, zure regen en uitwerpselen van vogels.


Onderhoud

Een terras in natuursteen reinigen kan op verschillende manieren gebeuren :

 1. Het eenvoudigst is reinigen met water en een goede schrobbeurt. Hierdoor wordt het vuil zacht en kan het afgespoten worden.
 2. De hogedrukreiniger is een tweede mogelijkheid. Het materieel is makkelijk te vinden of kan gehuurd worden. Indien geen additieven worden toegevoegd is deze techniek milieuvriendelijk en hij veroorzaakt geen stof. Let er echter op niet teveel druk op het water te zetten, anders zou u wel eens de voegen kunnen beschadigen. Een hogedrukreiniging brengt overigens de eerder vermelde waterafstotende behandeling niet in gevaar.
 3. Chemisch reinigen vergt de nodige aandacht naargelang de aard van het gebruikte product (waarheen met het water dat met chemische stoffen is vermengd?) en het reactievermogen van de natuursteen. Bij blauwe steen wordt dit slechts in welbepaalde gevallen toegepast. U kunt chemische reinigingsmiddelen ook gebruiken met een hogedrukreiniger. Als u de kans hebt enkele tests te doen op één of ander verborgen hoekje, doe dat dan. Het zal u in staat stellen eventuele bijwerkingen te bestuderen. Spoel hoe dan ook de stenen overvloedig af na deze toepassing. Hier volgen de bekendste chemische producten:
  • Zuren: bijtend voor kalksteen en dus in dit geval absoluut te mijden.
  • Oplosmiddelen: ze worden voornamelijk gebruikt om vetvlekken te verwijderen.
  • Alkalische middelen: natrium en kaliumcarbonaat (potas) vormen, in contact met oliën en vetten zeep. U moet eerst het oppervlak dat moet gereinigd worden, spoelen. Opgelet, want deze producten werken ook op de voegen in. U moet dus goed spoelen. Kies voor een pasta of absorberende poeders (kalk).
  • Enzymen en bacterieën: ze zijn aangewezen voor de aanpak van organisch vuil. Hun gebruik blijft echter vrij ingewikkeld.
 4. Mechanisch reinigen omvat voornamelijk het afschrobben van mossen. Dit gebeurt vooraleer de steen gewassen wordt. Vermits blauwe steen die als buitenvloerbedekking wordt gebruikt bewerkt is, zodat hij slipvrij is, heeft gladschuren hier geen enkele zin.
 5. Reinigen met geperste lucht, koolstofsneeuw of zandstralen zijn zeer efficiënte technieken die echter te ingewikkeld zijn voor de particulier.

Vlekken

 • Roestvlekken: als het oppervlak effen is, kunt u deze met zo fijn mogelijk schuurpapier lichtjes afschuren. Vervolgens wrijft u over de plek een mengsel van terpentijn en lijnolie in een verhouding 50/50. Siliconenvlekken verdwijnen met dezelfde methode. Verwijder eerst de resten met een cutter als het om vaste siliconen gaat, of verdun met een thinner.
 • Vetvlekken: vul een emmer water waarin u twee soeplepels aceton of ammoniak hebt gemengd en giet uit over de vlek.
 • Vlekken van koffie, wijn, limonade, bloed of urine: deze verdwijnen door erover te wrijven met een lauw zeepsopje en een spons. Voor urine kunt u vervolgens de eerste oplossing toepassen.
 • Verf: kan worden verwijderd met een afbijtmiddel dat aan het soort verf is aangepast. Doe vooraf een test op een niet zichtbaar deel van de steen, want deze producten zijn zeer agressief.
 • Koperoxyde of kopergroenvlekken: maak een papje bestaande uit anderhalf deel ammoniak, één deel ammoniumchloride en vier delen absorberend poeder (kalk, gips of bloem). Laat trekken vooraleer te spoelen.

Andere kalkstenen (marmer, comblanchien, granito, travertijn...)


Wanneer de vloerbedekking net is gelegd, kunnen mortelresten of gipsvlekken verwijderd worden met een geschikt schoonmaakproduct. Vooraleer de vloer droog is, spoelt u hem af met helder water waarna u hem behandelt met alcohol van 95°. Gebruik echter geen zoutzuur, dat dikwijls wordt gebruikt om dit soort vlekken te verwijderen: het tast kalksteen aan! Wanneer het grootste vuil is verwijderd, geldt hetzelfde als voor blauwe
steen: u moet de steen beschermen door er een waterwerende laag op aan te brengen. Reinigen kan vervolgens met zeepsop. U kunt neutrale synthetische zepen gebruiken die de vloer zuiveren maar niet voeden. Spoel goed met zuiver water. Die zepen werken langdurig en kunnen de voegen aantasten. Of u gebruikt natuurlijke zepen, type Marseillezeep. Deze voeden de steen maar laten een laagje na dat u eveneens kunt verwijderen door de vloer met schoon water te spoelen. Vermijd het gebruik van terpentijn of white spirit. Deze vloeistoffen laten kringen na.

 

Vlekken

 

 • Roestvlekken: gebruik een aangelengde oplossing van oxaalzuur dat in brandalcohol is opgelost. Spoel daarna overvloedig.
 • Vlekken koperoxyde en kopergroen: breng een papje aan dat bestaat uit anderhalf deel ammoniak, één deel ammoniumchloride en vier delen absorberend poeder (gips of bloem).
 • Olievlekken, dierlijke vetten en limonade: breng een papje aan bestaande uit één deel natriumfosfaat, één deel natriumperboraat en drie delen absorberend poeder, dat alles aangelengd in warm zeepsop.
 • Vlekken van olie en plantenvetten: breng een pap aan bestaande uit één deel oplosmiddel (aceton of perchlorethyleen) en drie delen absorberend poeder. Was vervolgens met zeepsop.
 • Olieverf- en vernisvlekken: bewerk met een afbijtmiddel en was met warm afwaswater.
 • Koffievlekken: bleek met waterstofperoxyde aangelengd in water.
 • Wijnvlekken: breng een papje aan van bleekwater.
 • Urinevlekken: gebruik een oplossing van potassiumhypobromiet. Opgelet! Dit product is zeer gevaarlijk. Laat het door een specialist aanbrengen!
 • Bloedvlekken en vlekken van exotisch hout: gebruik een oplossing van 10% oxaalzuur (100 gr zuur per liter koud water). Wrijf de vlek in en spoel met helder water. Gebruik geen metalen kom en maak het mengsel op het moment dat u het gebruikt. Bij het drogen kan de plaats van de vlek klaarder zijn. Dit kleurverschil zal mettertijd vervagen. U kunt op de plaats van de vlek weer zeep aanbrengen of heel het oppervlak een nieuwe behandeling geven. De vermelde producten klinken weinig alledaags maar zouden probleemloos verkrijgbaar moeten zijn bij drogisterijen en doe-het-zelfzaken.

 

Besluit


Natuursteen is wel hard, maar toch een delicaat materiaal, dat u met de nodige voorzichtigheid moet behandelen. Als u kans hebt om vooraf een test te doen, dan is dat altijd aangewezen. Aarzel bij twijfel niet beroep te doen op een specialist.