Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Grasmaaiers met mulching

U heeft niet eens een grote tuin nodig om bij elke maaibeurt een flinke hoop maaisel over te houden. En ook al zijn de meeste machines uitgerust met een opvangzak of -bak (wat toch de moeite van het bijeenharken en oprapen bespaart), dan nog blijft het probleem hoe en waar zich ervan ontdoen.
Ervaren tuiniers gebruiken grasmaaisel voor de composthoop ... maar slechts in kleine hoeveelheden.
Anderen brengen het naar daartoe bestemde containers ... maar dat kost tijd en energie.
En dan zijn er nog de minder zorgzame onder ons die het maaisel op een hoop gooien in een vergeten hoekje van de tuin. Het zal daar na een tijdje zeker vergaan ... maar niet zonder eerst een vieze stank te verspreiden.

Toch bestaat er dus nu een oplossing : de "mulcher" is een grasmaaier die het maaisel meteen maalt en verpulvert tot kleine deeltjes die dan gewoon achterblijven op het gazon.

Wat zegt u ? Mulchen ?

Het principe achter deze grasmaaiers is vrij eenvoudig : het gras wordt afgesneden en meteen door een krachtige luchtstroom naar het hoger gelegen gedeelte van de carter gejaagd. Deze carter is overigens iets hoger en ronder dan bij de gewone grasmaaiers. Hij is uitgerust met een stel messen die het gras herhaalelijk vermalen om het vervolgens weer op het grasveld te deponeren. De minder bekende term "mulchen" komt uit het engels en verwijst isn feite naar het uitstrooien van een dikke laag organisch materiaal over de aarde rond planten of tegen boorden, waardoor onkruid letterlijk in de kiem gesmoord wordt. Deze laag zal vervolgens langzaam verteren en zich omzetten in meststof.
Een mulcher-grasmaaier werkt volgens vrijwel het zelfde principe, maar vanzelfsprekend niet met de bedoeling om het grasveld te verstikken, wel integendeel !
Het uiterst fijn gemalen en verpulverd maaisel vormt een natuurlijke meststof : het vergaat zeer snel en zorgt zo voor 20% van de jaarlijkse onmisbare behoefte aan stikstof.
Deze techniek zal de bodem echter snel verzuren. Het komt er dus op aan om het PH-evenwicht van de bodem in stand te houden door regelmatig kalk toe te voegen.


Meer maaibeurten

Mulching maakt dus komaf met het opruimen van grasmaaisel maar heeft een ander klein ongemak : u zult met een hogere frequentie moeten maaien. Eerste vereiste voor een doeltreffende mulching is immers dat het gars niet te hoog mag zijn (3 à 4 cm maximum).
In het groeiseizoen zult u dus minimum 1 maal per week het gras moeten afrijden.
Toch hoeven degenen die dikwijls afwezig zijn hier niet uit te besluiten dat deze grasmaaiers aan hen niet besteed zijn. Deze modellen zijn immers ook uitgerust met een opvangsysteem en kunnen dus ook als gewone grasmaaier gebruikt worden.

Hoewel dit mulchingsysteem vaker voorkomt in modellen met benzinemotor, verschijnen er sinds kort ook elektrische maaiers die ermee werden uitgerust : bvb. de elektrische grasmaaier "CPG 48 EM" van Central Park aan 171 euro.