Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Zonwerende gordijnen en optrekstores plaatsen

Raamdecoratie heeft een groot aandeel in de totale uitstraling van elke ruimte in huis. Moderne raamdecoratie is meestal licht en fijn afgewerkt. Hier wordt het mooie aan het nuttige gekoppeld. De grote hoeveelheid ramen kan van deze ruimte een echte oven maken als de zon erop schijnt. Daarom werden er hier zonwerende, maar lichtdoorlatende gordijnen en optrekstores geplaatst. Alles is maatwerk in warmtewerende stof.

De juiste keuze

Ga met je ideeën, plannen of foto’s van het raam waar je wat wil aan doen naar de speciaalzaak. Daar zal men je alle mogelijke systemen voor jouw situatie kunnen voorstellen. Je zal zien dat er meer bestaat dan je had gedacht! Op die manier kom je te weten wat de beste oplossing is voor jouw probleem. Je vindt er tal van soorten stoffen, in allerlei kleuren. In die zaak krijg je professioneel advies, dat je kan helpen bij de keuze van een bepaalde stof. Misschien ben je wel van plan om kleuren te combineren. Dan kan de hulp van iemand met kennis van zaken best welkom zijn.

Opmeten

In de winkel werd je verteld welke maten je moet nemen en hoe je die moet opmeten. Dat kan je zelf doen, maar je kan ook een vertegenwoordiger bij jou thuis laten komen. Dan bestel je en worden jouw gordijnen op maat gemaakt. Na enkele eken worden die thuis geleverd. Je kan ze volledig gemonteerd en afgeregeld laten brengen en zelfs laten plaatsen. Of je gaat zelf aan de slag. Wie daarvoor kiest, zal beslist wat aanwijzingen vinden verder in deze report

Rail afkorten

Zaag de geleidingsrail voor de gordijnen 1 cm korter af dan de ruimte waartussen je hem moet plaatsen. Dat kan met een elektrische zaag of decoupeerzaag met metaalzaagblad. Een gewone ijzerzaag kan hier natuurlijk ook dienst doen. Verwijder de bramen op het einde.

Geleiders

Plaats een stop op het ene uiteinde van de rail (vastzetten met 1 kwartdraai) en schuif er het nodige aantal geleiders in. Dat hangt af van het aantal lussen dat in je gordijn voorzien is. Schuif er gerust een paar geleiders extra in als reserve. Op het einde plaats je weer een stop.

Vastschroeven

In de geleidingsrail zijn er al gaten voorzien om de schroeven door te steken. Hier is het echter niet om het even waar er geschroefd wordt. Er zijn enkel bevestigingen mogelijk telkens op de onderkant van de balken aan de schuine ramen erboven. Die bevestigingen volstaan om het geheel te dragen.

Inhaken

Hang de gordijnen eenvoudigweg volgens het klassieke systeem met de haken in de geleiders. Het zijn dubbele metalen haken. Tip: schuif slechts 1 van de 2 pinnen in de geleiders. Zo zit die met de andere ertegen vastgeklemd. Je kan de pinnen er gemakkelijk weer uittrekken wanneer de gordijnen aan een wasbeurt toe zijn.

Klittenbandrails

De stores worden gedragen door rails waar klittenband op voorzien is. Schroef de houders waar de rail inklikt tegen het raamkader. Aan elk van de schuine ramen komt er een aparte store, die door de helling ook zijgeleidingen nodig hebben. Meet voor elk raam apart en kort de klittenbandrails op maat af.

Buisjes afkorten

Horizontaal in de stores komt er op regelmatige hoogte telkens een aluminium buisje in de stof, waar de geleiders in moeten die in de zijgeleidingen lopen. Kleef verschillende stukken samen met wat tape, zodat je ze allemaal in één keer kan afkorten. Vergeet niet ze daarna wat te ontbramen.

Samenstellen

Leg de stof open op een vlak oppervlak. Als je de vloer gebruikt, leg er dan een proper stuk plastic onder. Leg de klittenbandrail omgekeerd wat verder op de stof. Plooi de stof erover en druk de hoek vast. Span de stof op om ze verder op de rail te drukken. Zo zal ze mooi strak hangen. Schuif de aluminium buisjes in de gestikte lussen en schuif telkens de geleiders met lange pinnen in de uiteinden van de buisjes. Schuif de koordgeleiders op de klittenbandrail, tot ze net boven de ringen in de stof zitten. Zet ze daar vast met het ingebouwde schroefje.

Koorden knopen

Knoop een koord vast in elke ring onderaan de stores. Hoe breder de store, hoe meer koorden er in zullen zitten. Leid elke koord door de ringen naar boven en dan door de koordgeleiders tot buiten de rail. Daar schuif je er de ene helft van de verbinder (metalen bolletje) over en knoop je de touwen samen.

Hang de geleider dan eens voorlopig op om de touwtjes bij te regelen, zodat je aan allemaal gelijkmatig trekt en de store recht omhoog gaat.

Steek een dikkere koord door de andere helft van de verbinder, leg er een knoop in en schroef de verbinder dicht. Zo heb je 1 koord om de store open en dicht te doen.

Ophangen

Begin met de geleiders in het onderste aluminium buisje in de zijgeleidingen te schuiven, die je tegen het zijkader van de ramen hebt vastgeschroefd, met wat open ruimte bovenaan. Schuif zo alle geleiders erin. Dan klik je de klittenbandrail in de houders vast en zet je stops bovenaan in de zijgeleidingen.

Haspels

Bij stores voor een verticaal raam plaats je naast de koordgeleiders ook een koordrem op de rail. Als je de koord dan schuin trekt, ontgrendel je die en kan je de store open of dicht doen. Als de store schuin hangt, zoals hier, is een rem niet mogelijk. Dan moet je met een haspel werken. Schroef die voor elke store binnen handbereik tegen het raamkader. Als je de koord er 1 keer rond draait, is ze al geblokkeerd. Je kan de stores nu vlot optrekken en neerlaten, tot op de gewenste hoogte.