Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Verlaagd plafond plaatsen

Vooraf

In het interieur dat we onder handen namen, zijn we aanbeland aan het plaatsen van het verlaagd plafond. Met dergelijk plafond kun je een ruimte gezelliger maken en kan je een vuil plafond verbergen. Een vals plafond biedt bovendien het voordeel dat alle elektriciteitskabels proper weggewerkt zitten. In een vorig magazine zag je al hoe we een verlaagd plafond plaatsten met gipskartonplaten. Dergelijk plafond zal je echter nog moeten afwerken. Het voordeel van het plafond met panelen dat we hier gebruiken, is dat het plafond onmiddellijk gebruiksklaar is.

1. Houten lattenwerk

Om de pvc-panelen van dit verlaagd plafond gemakkelijk te kunnen plaatsen, begin je altijd met een houten lattenwerk als draagstructuur op de gewenste hoogte tegen je bestaande plafond te bevestigen. Door eerder al het oude verlaagde plafond in deze woonkamer te verwijderen, legden we al een bestaand lattenwerk bloot. Helaas zal dat niet rechtstreeks als draagstructuur voor de nieuwe plafondpanelen kunnen dienen, aangezien het plafond dit keer ook geïsoleerd zal worden. De pvc-panelen zullen dus net zoveel lager moeten bevestigd worden op een tweede lattenwerk, dat de isolatie er nog perfect boven past.

2. Bandmetaal

Met bandmetaal kan je relatief eenvoudig je lattenstructuur ophangen. Dit ijzer op rol is immers enerzijds flexibel en anderzijds stevig genoeg om het gewicht van de balkjes en kunststof panelen te dragen. Daarenboven is het zeer makkelijk met een metaalschaar op de gewenste lengte te knippen.

3. Bandijzers hangen

Omdat er straks nog 60 cm brede isolatieplaten op het lattenwerk komen te liggen, worden ook de draagijzers op 60 cm afstand opgehangen. Zo zal je de isolatie er tussen kunnen plaatsen. Bevestig de ijzers met schroeven in het bestaande lattenwerk. Let erop de even lange ijzers allemaal op dezelfde hoogte te hangen.

4. Latten aan ijzers bevestigen

Gebruik pasdarm en koorden om de juiste afstand af te tekenen. Makkelijker is echter een 360° roterende laser aan het plafond te hangen. Stel hem zo in dat de afgetekende, waterpas laserlijn gelijk komt met de onderkant van de lattenstructuur. Bevestig de ijzers afwisselend aan de ene en andere kant van de nieuwe lattenstructuur. Zo vermijd je dat de balkjes onder hun eigen gewicht zullen kantelen. Het is aangewezen de latten staand op te hangen, en niet horizontaal. Ook rondom de ruimte, op de muren bevestig je op dezelfde hoogte latten. De verbinding tussen de latten op de muur en de latten aan de hangers gebeurt met hoekijzers.

5. Isolatie aanbrengen

Een bijkomend voordeel van een verlaagd plafond is dat het de te verwarmen ruimte verkleint, hetgeen een goede zaak is voor je energiefactuur. Voorwaarde is wel dat boven de kunststof panelen een adequate isolatie komt. De makkelijkste oplossing is door middel van platen. Doordat de afstand tussen de dragers gelijk is aan de breedte van de isolatie, kan je de platen zonder versnijden op de lattenstructuur leggen. Draag bij het werken met rotswolisolatie altijd de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (handschoenen, veiligheidsbril, stofmasker en kleding met lange mouwen). Anders riskeer je jeuk te krijgen.

6. Randprofiel

Om de randen van je verlaagd plafond af te werken, snij je het nodige gedeelte van de universele profielen af. Het basisgedeelte van dat profiel (dus zonder afwerkingslatje) bevestig je dan met een nietpistool en nietjes van 14 mm langs alle muren tegen het houten lattenwerk. Waar het profiel in een binnen- of buitenhoek komt te hangen, zul je het in verstek moeten zagen. Dit is geen enkel probleem met een eenvoudige verstekbak of verstekzaag. Zaag de profielen met een fijntandige zaag op maat. Let erop niet te diep te zagen anders beschadig je gegarandeerd ofwel je zaag ofwel je verstekbak!

7. Eerste rij panelen

De eerste rij panelen komt tegen de muur. Om die gemakkelijk te kunnen plaatsen, klik je alvast het afwerkingslatje voorlopig in het profiel. Zo zullen die eerste panelen op hun plaats blijven liggen eens je ze ook aan de andere lange zijde door de groef op het lattenwerk bevestigd hebt. Ook op de kopse kant moet je de verschillende plafondpanelen verbinden. Daarvoor is in elk paneel een gleuf voorzien waar je een op maat te snijden plaatje kan inschuiven. Over het uitstekende gedeelte van het plaatje schuif je dan de kopse kant van het volgende paneel vast, vooraleer ook dat met de tand aan de lange zijde in de groef van de vorige rij vast te klikken.

8. Volgende rijen panelen

Om de naden af te werken gebruik je het klassieke systeem voor gipskartonplaten. Kleef eerst een verstevigende voegband op de naad. Dan vul je op met een speciaal vulmiddel. Doe dit in meerdere lagen, tot je één gelijk oppervlak bekomt. Wat schuurgaas is handig om achteraf de laatste oneffenheden weg te nemen.

9. Panelen afkorten

Op het einde van iedere rij meet je de resterende ruimte op en teken je die over op een paneel. Dat zaag je op maat met een handzaag of decoupeerzaag met fijne vertanding. Met het afgezaagde stuk kan je de volgende rij beginnen (wildverband), maar je kan ook een halfsteensverband aanhouden.

10. Afwerkingsprofielen

Eens alle plafondpanelen gemonteerd zijn, werk je de randen af door overal de latjes in de universele randprofielen te klikken. Met een kunststof hamer en een slagblokje kan je die rondom gemakkelijk definitief vastslaan. Dit doe je het best pas als je muurbekleding al volledig afgewerkt is.

11. Afwerking

Zoals eerder al gezegd behoeft dit plafondsysteem geen verdere afwerking. De panelen zijn bovendien afwasbaar, zodat je er weinig extra werk aan zal hebben wat betreft het onderhoud. In een volgend magazine lees je meer over welke verlichting je best installeert en hoe je dit concreet aanpakt.