Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Roofing onderhouden

In ons regenachtig landje is een plat dak een gevoelig element. Regenwater loopt er veel trager weg dan van een hellend dak en er kan soms zelfs een laagje blijven staan.

Daarom moet de bedekking van een plat dak steeds perfect waterdicht zijn, met een helling van 1 à 2 cm/m. Het herstellen van zwakke of beschadigde plekken is een vuil en delicaat werkje dat u misschien beter aan een vakman overlaat. Een verkeerde aanpak veroorzaakt namelijk ernstige schade. Denkt u echter dat u deze klus aankan, stellen we u de te volgen werkwijze voor.

We verdelen het onderwerp in drie hoofdstukken. Het eerste behandelt de volledige vervanging van de bekleding. Het tweede bespreekt enkele herstellingen. Het laatste punt gaat over het onderhoud.

Roofing vervangen

 

De nieuwe roofing (klinkt beter dan ’bitumineuze dakafdichting’) kan eventueel op de oude geplaatst worden (na de nodige reinigings- en herstellingswerken aan laag 1); maar als u de oude wegneemt, krijgt u wel een beter idee over de algemene toestand van uw dak. Reinig of vervang desgevallend beschadigde structuurelementen.

Als de structuur van hout is, check dan de beplanking waarop de nieuwe roofing komt. Indien die te vervangen is, profiteer er dan van om er vochtwerende panelen (multiplex, OSB...) te gebruiken.

Op beton, polyurethaan-isolatieplaten of oude vochtige roofing, moet u eerst een dampverspreidingsmembraan (een microgeperforeerde folie) plaatsen. Deze verspreidt de waterdamp die zich tussen draagstructuur en roofing zou bevinden en voorkomt zo blazen. Dit membraan wordt los geplaatst (niet gelijmd) en de banen overlappen elkaar met minstens 10 cm.

Wat ook de voorgeschreven plaatsingsmethode is van de gekozen roofing (zie verder); breng altijd een hechtingsprimer aan op de draagstructuur. Uitstrijken met een borstel, een rol of met een bezem als het om een grote oppervlakte gaat. Eens gedroogd vormt deze een uniforme en waterdichte laag.

Er bestaan verschillende soorten roofing. De kwaliteit hangt af van het gebruikte bitumen, de wapening en de afwerking. Sommige zijn beter warmtebestand zoals APP-bitumen. Kies roofing met een wapening in glasvezel of polyester; deze scheurt niet. Maar eigenlijk is het vooral de uitvoering, de correcte plaatsing, die superbelangrijk is. Volg strikt de aanwijzingen van de fabrikant op de verpakking.

Voorzie voor plaatsing op een houten draagstructuur een onderlaag, bv in vilt, mechanisch bevestigd (meestal met roestvrije nagels met brede platte kop). U nagelt om de 10 cm, op de overlapping en in het midden van de rol.

Rol nu de roofing open en snij hem op lengte met een cutter. Leg de banen dan zó, dat de randen elkaar met ± 10 cm overlappen.

Op hout kan u ook de roofing zelf eventueel mechanisch (dus genageld) bevestigen. Spijker de overlapping ook nu vast met nagels met brede koppen die niet roesten.

Voor de bevestiging van de bedekking, bestaat een volgende methode erin de rollen roofing te lassen. Verwarm beetje per beetje met de gasbrander en ontrol ondertussen de roofing langzaam op de draagstructuur. Voorzie een overlapping van een tiental centimeter. U moet hiervoor de bovenste roofingbaan verwarmen en tegen de al geplaatste laag aandrukken. Daarna strijkt u over de naden met een vooraf verwarmd truweel voor een waterdichte verbinding. Vergeet niet stevige veiligheidshandschoenen aan te trekken.

Een andere, minder gewaagde plaatsingsmethode voor doe-het-zelvers gebruikt koudlijm. Deze speciale wordt over de ganse oppervlakte uitgesmeerd - zowel op beton, hout als op oude roofing - met een borstel, rol of trekker. Vergeet ook nu de 10 cm overlapping tussen de stroken niet. De te overlappen roofinggedeeltes moeten uiteraard ook met lijm ingestreken worden.

Roofing wordt, afhankelijk van het type, in één, twee of meer lagen geplaatst. Dan moet u de banen per laag wat laten verspringen, tegen te grote diktes als gevolg van de vele overlappingen. Vergeet de afwatering van het dak niet.

De verbinding met de muren gebeurt met een ’opkant’. Dit dient om de hoek van 90° van dak en muur, een gevoelige plaats, af te werken. De opkant wordt gemaakt met een houten lat of isolatie in driehoekige sectie. De roofinglaag moet hier, een vijftiental centimeter tegen de muur oplopend, verdubbeld worden. Dit gedeelte tegen de muur wordt best gelast (of met ruim voldoende koudlijm ingesmeerd) en beschermd door een speciaal aluminium of polyester profiel. Verder af te werken met een soepele voeg, voor een perfecte waterdichtheid van de rand.

 

HerstellenBlaasvorming en barsten in de roofing zijn een bekend fenomeen. Het gevolg van waterdamp die niet weg kan, van thermische schokken en soms ook van de verdamping van de oliën van de bitumen.
Deze aantasting maakt de roofing broos en kan de waterdichting van het dak in gedrang brengen.

 

Hoe dit oplossen?

 

Met een cutter de blaas in kruisvorm opensnijden en de vier hoeken uiteenplooien. Reinig de draagstructuur grondig en laat drogen.

In de blaas brengt u een speciale lijm aan, waarna u ze mooi dicht. (Als de draagstructuur het toelaat, kunt u er ook stukken op nagelen met verzinkte breedkopnagels).

Vervolgens brengt u met een spatel een laag coating aan.

Ten slotte kunt u de herstelling bedekken met een wapeningsvlies dat u in de coating verwerkt. Vermits dit vlies elastisch is, zal het de vervormingen van de roofing volgen zonder te scheuren.

 

Onderhoud

Een plat dak moet (nog meer dan een zadeldak) regelmatig geïnspecteerd worden.
Check of de afvoerpijpen nog goed functioneren. Controleer ook alle verticale muurafdichtingen. Verwijder mos en eventuele andere planten die de roofing kunnen beschadigen. Verwijder ook te grote hoeveelheden bladeren die de afvoerpijpen zouden kunnen verstoppen.

 

Mosbehandeling

Mos kan de goede afloop van het dakwater belemmeren. Besproei het mos één of tweemaal per jaar met behulp van een gieter en water waarin u een scheut antimosmiddel of javel doet.

Verwijder na enkele dagen het dode mos dat de dakgoot of de afvoerpijpen zou kunnen verstoppen.

 

Een opknapbeurt

Er zijn coatings te vinden om uw dak een goede opknapbeurt te geven en helpen voorkomen dat u de roofing te vlug moet vervangen.

Kies een dag uit dat het niet regent. Verwijder alle mogelijke vuil (indien nodig met de hogedrukreiniger). Let op dat u de afvoerpijpen niet verstopt. Laat drogen.

Zoals hierboven brengt u met een borstel eerst een primer aan. Laat drogen. Eventuele herstellingen bedekt u met een elastisch versterkingsvlies en u brengt alvast een laag coating aan op de plaats van de herstelling.

Vervolgens brengt u op de hele dakoppervlakte een eerste laag coating aan. Zorg ervoor dat deze regelmatig verspreid en niet te dun is.

Breng tenslotte een tweede laag aan, kruiselings op de eerste, er wel op lettend dat u de eerste laag niet beschadigt.

 

Materieel

- Trekker
- Rol
- Veiligheidshandschoenen
- Roofing in rollen
- Verfpistool
- Borstel
- Cutter
- Gasbrander
- Spatel
- Glasvlies