Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Een dakgoot en een afvoer plaatsen

Leidingwater wordt alsmaar duurder. Terecht, want het moet steeds meer gezuiverd worden, en een zuiveringsproces is ookniet gratis. Zelf hebben we er dus aile belang bij om regenwater op te vangen, zodat we dat waar mogelijk kunnen gebruiken in de plaats van leidingwater. Het toilet en de wasmachine bijvoorbeeld zijn twee grote waterverbruikers, die probleemloos met regenwater kunnen werken.
Een aanzienlijke dakoppervlakte voorzie je dus van een goot, zodat je het water kan opvangen en naar de regenput kan leiden.

Soort goot

Goten heb je niet alleen in allerlei maten, vormen en kleuren, ook het materiaal waaruit ze gemaakt zijn, kan sterk verschillen.
De meeste goten zijn in pvc. Die zijn niet zo duur, maar hebben een aantal nadelen ten opzichte van composietgoten. Zo zijn composietgoten veel sterker. Zeker bij koud weer valt dat op: pvc wordt broos en breekt makkelijk als ertegen gestoten wordt. Pvc zal ook veel sneller verkleuren onder invloed van het licht. Composietgoten zijn voorzien van een hoogwaardige coating die UV licht tegenhoudt, zodat ze niet kunnen verkleuren. Ze zijn uitermate sterk: hetzelfde materiaal wordt gebruikt om zeilboten, ski's en dergelijke meer mee te maken.

Toebehoren

Iedere daksituatie is anders. Daarom bestaan er verschillende vormen in de goten, elk met bijbehorende beugels.
Die beugels bestaan dan nog eens in verschillende vormen, zodat geen enkele daksituatie een probleem kan vormen om de goten te bevestigen.
Naast beugels heb je ook nog verschillende toebehoren nodig: eindstukken, verbindingsstukken, uitlopen om een afvoerbuis op te monteren, ...
Uiteraard vind je ook die in dezelfde kleur als de dakgoot.

Voordelen van composietgoten

- Minimale krimp en uitzetting
- Er is een hoogtechnologische film op de goten aangebracht, die UV-licht absorbeert, zodat de goten niet kunnen verkleuren.
- Ze weerstaan alle temperaturen: van -40°C tot + 130°c. Ook bij strenge vorst blijven de goten sterk.
- Makkelijk te plaatsen en onderhoudsvrij.
- Corrosievrij, dus geen aantasting door zure regen of door verontreinigde lucht.
- Uiterst sterk en duurzaam materiaal (versterkt met glasvezel)

Positie bepalen

Controleer eerst of het dak pas loopt.
Hier wordt een ronde goot gehangen, waarbij de beugels direct tegen een verticale plank net onder de pannen geschroefd kunnen worden.
Plaats eerst de laatste beugel en bepaal daarbij de gewenste hoogte voor de dakgoot. Draai de schroeven nog niet helemaal in.

Smetkoord

Haak een smetkoord over een van de schroeven en span ze naar de andere kant van het dak.
Met een pasdarm controleer je of de plank onder het dak wel pas loopt. Zo ja, richt daarop, anders hang je de smetkoord pas m.b.v. de darm. Laat ze aan het uiteinde 1 à 2 cm zakken, zodat de goot een beetje afschot krijgt.

Beugels vastschroeven

Trek de smetkoord achteruit en laat ze los om een krijtlijn te trekken. Of laat de koord hangen, en richt je daarop. Zo kan je natuurlijk ook een gewoon koordje spannen in plaats van een smetkoord. Deze goten hebben slechts om de 60 cm een beugel nodig. Schroef nu ook de laatste beugel vast, meet de afstand tussen de eerste en de laatste en deel die door 60. Dat aantal -1 is het aantal beugels dat ertussen moet komen.
Deel nu die afstand door dat aantal, en je weet precies op welke afstand elke beugel geschroefd moet worden om mooi uit te komen.
ln dit geval hier is dat om de 58,2 cm.

Op één lijn

Het is zeer belangrijk dat de verschillende haken mooi op één rechte lijn vastgeschroefd worden, anders zal de goot wat vervormen bij het inklikken, en dat doe je achteraf. Schroef de haken dus perfect op de lijn vast.

Goot afzagen

Breng de goot op maat met een ijzerzaag.
Ais je twee gootstukken aan elkaar zal moeten maken, zaag die dan 2 cm korter af dan de totale lengte, want bij de verbinding zal je een speling van 2 cm open moeten laten.

Gat boren

Op het uiteinde boor je een gat door de goot om er de uitloop op te monteren. Bij een gebogen goot bepaal je daarvoor eerst het middelpunt. Plaats er een eindstuk op, meet het midden en breng dat midden met een winkelhaak naar boven op de goot over. Trek die lijn dan een eind door over de lengte van de goot, tot aan het punt waar je moet boren. Plaats ook 2 beugels op de goot om ze meer stevigheid te geven tijdens het boren. Voor een afvoergoot van Ø 80 mm gebruik je een klokboor van Ø 83 mm. Begin traag te boren, zodat de boor niet wegloopt op de goot. Daarna voer je de snelheid op en laat je de klokboor geleidelijk aan door de goot zakken.

Uitloop monteren

Doe silicone rondom op de onderzijde van het flensstuk dat door het geboorde gat gestoken moet worden.
Plaats het langs onder in de goot door het gat, schuif de onderflens erover en draai de wartelmoer erop vast. Die klemt de beide delen tegen elkaar, met de goot ertussen. De silicone maakt het geheel waterdicht.

Goten plaatsen

De goten worden hier in klikbeugels geplaatst.
Ze worden eerst in de voorkant van de haken gelegd en dan naar beneden gekanteld. Ze klikken in de beugels vast. Je mag de goten gerust wat dichtknijpen om ze makkelijker in de beugels vast te klikken.

 

 

Beugelafstand

De stevigheid van deze composietgoten heeft ook het voordeel dat je minder beugels nodig hebt dan bij klassieke pvc of zinkgoten. Slechts om de zestig centimeter moet je een beugel voorzien.

Eindstukken

Er zijn eindstukken voor links op een goot en voor rechts.
Let er dus op dat je de juiste stukken aankoopt! Doe wat silicone in de gleuf van een eind stuk en duw het op het einde van de goot. Als je goten in beugels hangt die niet moeten klikken, kan je de eindstukken ook op voorhand plaatsen.

Koppelstuk

De goten zijn standaard verkrijgbaar in de lengtes 4, 6, 8 en 9 m.
Verder kan je ze per cm op maat laten maken, tot 12 m lang. Om ze zelf te kunnen vervoeren, kan je ook twee kortere stukken kopen, die je dan zelf aan elkaar maakt met een koppelstuk. De goten moeten met 2 cm tussenafstand gehangen worden. Ontvet de beide gootstukken met aceton. Plaats dan eerst het onderste deel van het koppelstuk onder de goten, haak het bovenste erin, trek de beschermfolie van de dichtingsstrips en duw de beide delen naar elkaar toe. Met een schroefje maak je ze definitief aan elkaar vast. Zo zijn de goten blijvend waterdicht verbonden.

Afvoerpijp

Het dak heeft hier een vrij grote oversteek ten opzichte van de muur. Toch moet de afvoerbuis tegen de muur bevestigd worden.
De fraaiste oplossing maak je dan met twee bochten van 45°.
Verlijm alle delen goed met hard pvc-lijm.
Lijm telkens de beide delen in en schuif ze in elkaar, zonder te draaien!

Regenput

Verbind de buizen met de regenput. ln regenwater zit geen kalk, wat met leidingwater wel het geval is. Ook dat maakt het interessant om regenwater te gebruiken voor de wasmachine. Het loont dus echt wel de moeite om een pomp te installeren die de toiletten, de wasmachine en kraantjes in de tuin van regenwater voorziet.
Zorg er wel voor dat de darm van een pomp die water uit de put moet optrekken niet tot op de bodem komt, zodat ze geen bezinksel opzuigt.

Ziezo ! Het werk is af !