Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Een barbecue metselen

Een zomerse barbecue met familie en vrienden. We kijken er allemaal naar uit. Als u zelf zo¹n toestel wil installeren hebt u een ruime keuze aan kant-en-klare, al dan niet verplaatsbare, modellen in metaal of beton. Maar waarom niet proberen er zelf een te metselen? Zo moeilijk is dat niet en uw gegrilde steak, worstjes, vis of noem maar op zullen nog eens zo lekker smaken. Een barbecue metselen is iets wat iedere doe-het-zelver aankan. De afmetingen en de vorm kan u aanpassen aan uw eigen verbeelding en behoeftes. U doet er goed aan bij het ontwerp altijd minstens een werkvlak en een bergruimte voor hout te voorzien. Hoe fantasierijk ook, de basisprincipes voor de uitvoering zijn steeds dezelfde. Met behulp van de tips die we u hier aan de hand doen, zal u erin slagen uw barbecue op een weekend (of twee) volledig zelf te maken.

Waar ?

Vooraleer u met uw kunstwerk begint, moet u de meest geschikte plaats voor uw barbecue bepalen. U moet in de eerste plaats rekening houden met de makkelijke bereikbaarheid, dit om u lange verplaatsingen (van en naar de keuken bijvoorbeeld) te besparen. Vermits de ideale oriëntatie van de haard zich tegenover de overheersende windrichting bevindt, geven we u de raad hem in het oosten of zuidoosten te plaatsen en een windscherm te voorzien. Een haag of heesters zijn perfect geschikt. Denk bij de plaatskeuze ook aan de buren. De geur zal hen niet hinderen, maar rook kan vervelend zijn.

                              

Welk model ?

Als echte doe-het-zelver tekent u uw eigen plan. Het model moet uiteraard aangepast zijn aan uw behoeften en aan de accessoires die u wenst. De breedte en de diepte van de haard berekent u in functie van het braadrooster dat u vooraf in een tuin- of doe-het-zelfzaak hebt gekocht.

 

De Basis

Het is van het grootste belang uw bouwwerk te laten rusten op een stabiele en harde ondergrond, zoals een betonnen fundering of een stenen terras. Metsel de eerste laag blokken op een mortelbed om de oneffenheden van de vloer te compenseren. Metsel daarna de andere lagen volgens uw plan, totdat u de hoogte van de haardplaat bereikt. Controleer regelmatig of alles goed waterpas ligt.

 

De haard

Als vloer van de haard plaatst u een gewapende betonnen plaat die u op voorhand 'gegoten¹ hebt (zie BBV 194). De dikte ervan moet minimaal 5 cm zijn en ze moet samengesteld zijn uit rijnzand, grind en vuurvaste mortel (te koop in de doe-het-zelfzaak). Als wapening maakt u een rooster van betonijzer (diameter 6 of 8 mm). Effen de plaat met een reilat zodat het bovenste deel ervan mooi gelijk ligt. Op die plaat metselt u vuurvaste stenen, uiteraard opnieuw met vuurvaste mortel. Denk eraan hier en daar voegen open te laten zodat u op verschillende hoogtes uw rooster(s) en/of spiezen kan bevestigen. Alle metselwerk in vuurvaste stenen, zowel dat van de zijkant als van de basis, wordt met vuurvaste mortel gevoegd.

     

Voorzorgsmaatregelen

Beter voorkomen dan genezen. Denk even na vooraleer u aan het barbecuen slaat. Steek de houtskool enkel aan met producten die daarvoor dienen, en slechts wanneer er niet teveel wind staat. Schik de gloeiende houtskool bij voorkeur achteraan de haard. Begin pas met grillen wanneer de houtskool zijn temperatuur heeft bereikt. Op die manier voorkomt u dat de vlammen de eetwaren ­ of de kok - verbranden. Laat uw barbecue na gebruik zachtjes doven. Hou iets binnen handbereik waarmee u desgevallend de vlammen snel kan blussen.

                             

Wat hebt u nodig ?

. Een troffel;
. Een waterpas;
. Een metalen lat;
. En een voegmes.