Zo vernis je parket

  • stappen
    5

Stap 1

Kan ik mijn parket, trap of meubelen best beitsen, oliën, vernissen of boenwassen? Wat is het verschil? Het is een veelgestelde vraag. Het antwoord hangt af van welk resultaat je op het oog hebt.

Stap 2

Beitsen Waarom beitsen? Een beits (ook wel houtbeits of lazuur genoemd) is een houtbeschermingsproduct dat in het hout dringt en na het drogen een dunne of een dikke film vormt. Deze film beschermt je hout van binnenuit. Beitsen kent enkele grote voordelen: - Beits beschermt hout tegen vocht en vuil - Tegelijk blijft de natuurlijke uitstraling behouden - Met beits kleur je makkelijk hout in (houttint of kleur) terwijl de houtstructuur behouden blijft - En kies je uit eindeloos veel kleuren Ideaal voor binnenhout Wil je graag je parket, meubels, houten wanden of ander binnenhout een andere kleur geven, dan kan je een beits gebruiken. Dankzij de verfmengmachine in je verkooppunt zijn er ontelbare dekkende of transparante kleuren mogelijk. Tip: Voor een optimale bescherming tegen krassen en slijtage breng je nadien nog een laagje transparante vernis aan.

Stap 3

Vernissen Waarom vernissen? Een vernis legt een transparante, stevige film op het hout en biedt dus de sterkste bescherming voor binnenhout. Vernis is geschikt voor de afwerking van je trap, meubels en parket. Vernis beschermt je hout tegen vlekken, krassen en slijtage. Je hebt ruime keuze uit matte of zijdeglanzende vernis. Deze extra matte vernis is bijna onzichtbaar. De meeste vernissen zijn kleurloos. Met deze vernissen van Xyladecor kan je echter kleur aanbrengen en een beschermend laagje leggen met één product. Ideaal voor: houten binnentrap, meubelen

Stap 4

Oliën Waarom oliën? Een olie is een product dat uit zeer minuscule deeltjes bestaat. Deze zullen in het hout dringen en het van binnenuit voeden. De voordelen van houtolie zijn: - Dat het natuurlijke karakter van het hout zoveel mogelijk intact blijft - Dat het hout perfect gevoed wordt - Dat de nerf van het hout geaccentueerd wordt, wat een mooi effect heeft Tip: hou er rekening mee dat een kleurloze olie het hout iets donkerder kan maken. Ideaal voor: parket De keuze die je moet maken – hoe klein het verschil ook is – is die tussen iets meer bescherming tegenover iets meer karakter.

Stap 5

Boenwas En wat met boenwas? Als je je parket boenwast, dan krijg je een natuurlijke glans en typische geur. Maar je parket is minder sterk met boenwas dan met vernis of olie. Het hout is gevoeliger voor vocht en vlekken. Boenwas wordt soms nog gebruikt voor weinig gebruikte kamers. In de meeste gevallen opteer je dus beter voor vernis of olie. Ideaal voor: glanzend effect voor weinig gebruikte ruimtes