Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

NaN

Zo sloop je veilig

  • stappen
    6

Stap 1

In deze tutorial lees je hoe je veilig kan slopen open en hoe je daarna het grof huisvuil handig kunt afvoeren. De oude badkamer op de begane grond wordt gesloopt. Onze expert Thomas geeft in dit stappenplan advies over veilig slopen, dus met veiligheidsbril, handschoenen, stofkapje en veiligheidsschoenen. Maar ook toont hij hoe je sloopmateriaal kan afvoeren, waarbij je kunt kiezen voor een bouwafvalzak of een kluscontainer. Veilig slopen: Wanneer je gaat slopen is het natuurlijk belangrijk om goed te letten op de veiligheid. Begin met een goede voorbereiding. Gebruik veiligheidsproducten zoals veiligheidsbril, handschoenen, veiligheidschoenen, stofkapjes en gehoorbescherming. Veel ongelukken gebeuren namelijk doordat er niet goed nagedacht is over beschermingsmiddelen of doordat ze simpelweg niet gebruikt worden. Ruim alle spullen die je niet nodig hebt goed op voor je begint, zodat die niet in de weg liggen tijdens het slopen. Begin met de grotere meubels uit elkaar te halen. Bij badmeubilair kan je beter veilig en verantwoord alles zoveel mogelijk uit elkaar te halen met de schroevendraaier. In het begin gaat het natuurlijk sneller door alles aan stukken te slaan, maar dan zit je erna met alle scherven en dergelijke die je moet opruimen waardoor je langer bezig bent met opruimen.

Stap 2

Bij het slopen van het plafond moet je natuurlijk een bril en stofkap gebruiken want er zal veel stof vrijkomen. Als je begint met het slopen van het plafond, kijk dan of het plafond te hergebruiken is. Dit was hier niet het geval.

Stap 3

Gebruik een boorhamer en zet hem op de hakstand. Als het kan, kun je de tegels laten zitten en er over heen stucen. Alleen het dikkere randje moet in dit geval dan weggehaald worden. Over de tegels heen stucen kan alleen als de tegels goed vastzitten, anders komt het later misschien alsnog naar beneden. Haal de tegels die los zitten dus weg. Uiteindelijk bleek dat de tegels toch niet goed vastzaten waardoor alles er alsnog afgehaald moest worden. Je moet dan daarna dus toch kaal lakken. Met de boorhamer is het belangrijk om ook gehoorbescherming te gebruiken.

Stap 4

Bij echt sloopwerk moet je ook echt goede veiligheidsmaatregelen treffen. Naast de bril, gehoorbescherming en mondkap moet je dus ook veiligheidsschoenen dragen! Met een moker kun je steen eenvoudig slopen.

Stap 5

Afval in de container: Slopen betekent niet alleen jezelf lekker uitleven, maar naderhand moet al die troep ook nog ergens naartoe! Als de hoeveelheid puin die je moet afvoeren meevalt, kan je gebruik maken van een bouwafvalzak. Die kun je kopen bij Brico. Maar als je net als Thomas een hele badkamer aan diggelen slaat, dan is een container natuurlijk aan te raden! Afvalcontainers zijn er in allerlei verschillende maten en ze hebben ook allerlei verschillende bestemmingen. Een container voor alleen puin zoals steen, keramiek en beton is goedkoper. De container die wij hebben gebruikt, mag alleen gebruikt worden om steen, keramiek en beton te lozen. Ideaal prima geschikt voor sloopafval binnenshuis. Je hebt ook containers voor gemengd afval, maar die zijn duurder, want bij het legen van deze containers moet het afval naderhand nog gescheiden worden. Zo’n zes kuub container is trouwens super praktisch, want deze past perfect in een normaal parkeervak. Let wel op of je daar een vergunning voor nodig hebt van je gemeente.

Stap 6

Brico heeft een ruim aanbod aan persoonlijke beschermingsmiddelen: Veiligheidsbril: Gebruik een veiligheidsbril altijd bij werkzaamheden waarbij stof en deeltjes vrijkomen. Bij het slopen van het plafond gebruikt Thomas een veiligheidsbril en een stofkapje. Bij het lostrekken van het plafond komt natuurlijk veel stof en gruis mee naar beneden. Dat wil je niet in je ogen of luchtwegen krijgen! Stofkapje: Bij het klussen komt vaak veel stof vrij. Als je zaagt is de kans groot dat je in een wolk van fijnstof staat. Je gebruikt een categorie P2-stofmasker als je machinaal gaat schuren. Vervang een wegwerpstofmasker eigenlijk bij voorkeur om de vier uur of in ieder geval elke dag. Dit is belangrijk voor een goede werking van het stofmasker. Veiligheidshandschoenen: Je handen zijn belangrijk gereedschap tijdens het klussen. Het is dus belangrijk om ze goed te beschermen tegen hitte, snijwonden en chemische middelen. Voor lichte klussen zijn gewone werkhandschoenen van katoen of leer prima te gebruiken. Zorg dat handschoenen altijd goed passen zodat je goed grip hebt. Er is volop keuze in handschoenen voor de verschillende klussen. Ga je aan de slag met scherp handgereedschap, zoals een hobbymes, zaag, krabber of beitel, gebruik dan snijbestendige handschoenen. Draag bij het gebruik van een elektrische zaag juist géén werkhandschoenen! Het zou je maar gebeuren dat het zaagblad zich vastgrijpt in je handschoen! Veiligheidsschoenen: Draag deze als je echt stevig gaat slopen, zoals met het loswrikken van stenen of tegels. Die hebben niet alleen een stalen neus om je tenen te beschermen tegen zware voorwerpen, maar ook een stalen zool. Die beschermen je voeten weer tegen scherp glas en spijkers.

Zelf gemaakt. Slim bespaard.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +45.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten