Verplaatsbare roomdivider

  • Kosten
    €31.98
  • stappen
    11

Stap 1

In dit stappenplan lees je hoe je een roomdivider kunt maken die verplaatsbaar is. Met een roomdivider kan je heel handig een kamer in twee delen scheiden. Daarnaast kun je er ook nog spullen in kwijt: handig! Er zit namelijk een nis in en aan de andere kant kan je plankjes ophangen. Ook kan je er een spiegel op kwijt of er iets moois aan ophangen. De roomdivider is verplaatsbaar doordat je hem op vier wieltjes maakt. Dus als hij even in de weg staat, kun je hem zonder problemen verplaatsen! Wij gebruikten verschillende soorten schroeven. Natuurlijk hoef je niet exact dezelfde schroeven te gebruiken maar hierbij een indicatie. Schroeven: Voor het frame: 12 (hout)schroeven 140x6 mm Voor de kast: ca. 150 universele schroeven 35x4mm Voor de wielen: 16x houtdraadbout M6 x30mm plus ring Koop de benodigde materialen. De gewensde maten kunnen natuurlijk aangepast worden aan de desbetreffende kamer. Zoals op de onderstaande afbeelding te zien is, wordt de roomdivider 160cm breed en 190cm lang. Waarvan 180cm de roomdivider zelf is en 10cm de wieltjes eronder.

Stap 2

Laat de MDF-platen op maat zagen of doe het zelf. Je hebt de onderstaande maten nodig: • 4 delen van 180 bij 50 cm • 2 deel van 60 bij 90 cm • 1 deel van 180 bij 60 cm • 2 delen van 180 bij 31 cm • 1 deel van 60 bij 64,6 cm • 2 delen van 140 bij 31 cm • 1 deel van 156,4 bij 31 cm • 2 delen van 29 bij 31 cm Je houdt aardig wat restdelen over, maar deze restdelen moet je bewaren! Daar maak je later verbindingen tussen planken mee. Voor het zagen van mooie rechte lijnen kan je trouwens een plankje op de plaat bevestigen om de zaag te geleiden. Zet het plankje vast met lijmklemmen. Na het zagen van de planken zou je de zijkanten nog kunnen afwerken door een V-groefje te maken met een schaaf. Je kunt de kast ook strak houden. Let op: MDF moet je altijd voorboren, dus doe dat nadat je de planken op maat hebt gezaagd. Hiervoor gebruik je een verzinkboortje van 4 mm. Zo komen de schroeven verzinkt te liggen, wat er mooi uitziet. Op de bovenkanten van de planken gebruik je een boortje van 2 mm. Zorg dat je 9 mm van de rand af voorboort, zodat je precies in het midden zit van de 18 mm dikke platen. Ook de vuren balken zaag je op maat. Dit heb je nodig: • 2 van 156,4 cm lang • 3 van 16,2 cm lang Op de foto's hierboven nog een overzicht van hoe je alles het beste kunt zagen.

Stap 3

Als de houten onderdelen klaar zijn voor de montage kun je beginnen met het maken. Begin met de achterkant van de roomdivider. Leg plank D op de grond of op je werkbank. Aan de zijkanten hiervan leg je een deel A. Door middel van stukken resthout maak je deze delen aan elkaar vast. Dat doe je met schroeven, en eventueel ook nog met wat houtlijm. Let op dat je in het midden een stuk overhoudt waar straks de nis komt. Op de foto's zie je dat wij de plank op een aantal balkjes hebben gelegd, zodat het makkelijker is om de onderdelen aan elkaar te monteren.

Stap 4

Schroef de planken met letter C vast aan de zijkanten van de delen A. Aan de bovenkant van de delen A schroef je deel G vast. Zorg dat je al deze MDF-platen eerst voorboort!

Stap 5

Nu is het tijd om de bak te maken die straks als nis dient. Hiervoor gebruik je 2 van de delen F en 2 van de delen H. Vervolgens schroef je restdeeltjes vast aan de bak. Daarmee zet je de bak vast aan de achterkant van de roomdivider. Meet goed uit waar de nis komt, want de platen voor de voorzijde zijn al op maat gezaagd en moeten dus precies passen.

Stap 6

Van de vuren balken die je op maat hebt gezaagd maak je een frame.

Stap 7

Maak het frame vast aan de achterkant en de zijkanten van de roomdivider. Nu kan je ook de MDF-platen van de voorkant vastschroeven. Aan de voorkant komen 2 delen A en daarnaast ook delen E en B. Zorg dat je goed meet welke stukken van deel A je moet uitzagen, zodat je om de nis heen werkt.

Stap 8

Nu schroef je de zwenkwieltjes onder het frame vast.

Stap 9

Het meubelstuk is bijna klaar. Je hoeft de roomdivider alleen nog even netjes af te werken! Daarvoor plamuur je de schroefgaten en de naden die tussen de MDF-platen zitten. Ook schuur je de randen langs de nis glad. Tot slot kan je gaan schilderen, maar zorg wel dat je eerst het plamuur glad schuurt en het MDF ontvet. Breng vervolgens eerst een laag grondverf aan en lak de kast daarna af. In dit geval is er gekozen voor de kleur Tendens.

Stap 10

Voor extra stevigheid kan je via de opening aan de onderkant nog 3 stoeptegels in het houten frame leggen. In dit voorbeeld worden ook meerdere panelen (Duraline paneel eiken) en een spiegel aangebracht op de roomdivider. Natuurlijk kun je dit ook overslaan of hier iets anders voor verzinnen!

Stap 11