Vaatwasser aansluiten

  • Totaal aantal stappen
    4

Stap 1

Voorbereiding: Controleer eerst of de aan- en afvoerleidingen van de vaatwasser lang genoeg zijn om bij de wateraansluiting te komen. Kijk bij de sifon onder de gootsteen of er een vaatwasseraansluiting op zit. Als dit niet het geval is, moet je een vaatwasseraansluiting plaatsen.

Stap 2

Watertoevoer aansluiten: Als er al een wasmachinekraan geplaatst is, monteer je de aanvoerslang en ga je naar stap drie. Is dit nog niet zo, dan zul je een aftakking van de bestaande waterleiding moeten maken en een kraan plaatsen. Draai dan eerst de hoofdkraan dicht. Zet daarna de kraan van de leiding waar je de aftakking wilt maken, open. Zet ook een kraan op de bovenste verdieping open. Wacht tot er uit alle kranen geen water meer komt. Bepaal dan met de T-koppeling hoe groot het stukje waterleiding moet zijn dat je weg gaat halen, en verwijder dit met de pijpsnijder. Plaats de T-koppeling, de drukring en de moeren, en draai deze stevig vast. Bevestig een nieuw stuk koperen pijp aan de T-koppeling. Bevestig de muurplaat met knelkoppeling aan de muur bij de vaatwasser. Neem nu de wasmachinekraan. Draai drie tot vijf slagen teflontape met de klok mee om de montagekant, en draai hem in de muurplaat. Gebruik voor de laatste slagen een Engelse sleutel om hem goed vast te draaien. Draai alle kranen dicht en open de hoofdkraan. Controleer of er ergens een lek is. Zijn er geen lekken, draai dan de waterslang van de vaatwasser op de wasmachinekraan.

Stap 3

Afvoer aansluiten: Verwijder de rubberen stop. Draai de aansluiting vervolgens terug. Schuif de meegeleverde slangklem over het einde van de afvoerslang. Sluit de afvoer aan op de vaatwasseraansluiting en draai de slangklem vast. Vergeet niet de stekker aan te sluiten en uitvoerig te controleren op lekken. Succes met je klus!

Stap 4

Nog even dit: - houd rekening met het feit dat er per kring een maximale belasting geldt van 3.500 Watt. De gemiddelde vaatwasser vraagt ongeveer 1.200 Watt. Als de kring al teveel gebruikt wordt door andere apparaten kun je een nieuwe kring laten maken voor de vaatwasser. - Zorg dat er een stopcontact en een wateraansluiting in de buurt zijn om de vaatwasser op aan te sluiten. - De aan- en afvoerslangen mogen niet geknikt zijn; de machine gaat hierdoor in storing.