Tussenwand maken

Welkom, we gaan een tussenwand of scheidingswand maken! Dit kun je doen met houten balken of met metalen profielen; ook wel metal stud profielen genoemd. Wij kiezen voor houten profielen, maar in principe geldt voor beide materialen vrijwel dezelfde werkwijze.

  • stappen
    5

Stap 1 | Muurframe maken

Eerst gaan we het muurframe maken.

Bepaal daarvoor de plaats van de nieuwe wand en teken die af op de vloer. Neem één of meerdere balken van 44 bij 69 mm en zorg ervoor dat ze de juiste lengte hebben. Plaats die op de vloer langs de lijn. Houd rekening met eventuele deurkozijnen.

Standaardmaten voor tussenwanden die geschikt zijn voor kozijnen, zijn 7 en 10 cm. Voor een wand van circa 7 cm plaats je de 44 mm kant van de balk op de vloer. Voor een muur van circa 10 cm plaats je de kant van 69 mm op de vloer.

Bevestig de balken door middel van slagpluggen bij beton, of schroeven bij hout. Gebruik bij beton een klopboormachine om voor te boren. Lopen er leidingen onder de vloer? Bevestig dan de balken met montagesilicone van hoge kwaliteit.

Plaats de verticale balk waar de wand tegen de bestaande muur komt te staan. Controleer met de waterpas of hij recht staat. Plaats ook een balk aan de tegenoverliggende zijde.

Plaats hierna de balken tegen het plafond, gebruik ook hiervoor weer slagpluggen of schroeven.

Nu is het tijd voor de staanders. Markeer op de vloerbalk waar de staanders moeten komen. Begin met 60 cm vanuit de muur tot het hart van de balk. Vervolgens 60 cm, hart op hart. Uitzondering hierop zijn natuurlijk de staanders voor het eventuele deurkozijn; deze komen er nog tussen. Houd ondanks het kozijn wel 60 cm afstand aan zodat je uitkomt met je gipsplaten.

Meet stuk voor stuk de benodigde hoogte voor de staanders op. Dit is belangrijk omdat er een verloop in het plafond of de vloer kan zitten.

De staanders moeten strak tussen de vloer en de plafondbalk komen. Plaats de staanders met het hart op de markering. Bevestig nu de staanders door schroeven van 80 mm schuin in de balken te schroeven. Zet ze waterpas en schroef ze aan de onder- en bovenkant vast. Plaats boven de uitsparing voor het kozijn een horizontale balk met hierop een korte staander op 60 cm.

Herhaal deze stap voor alle staanders. Je frame staat nu!

Stap 2 | Gipsplaten snijden

Meet de hoogte van de vloer tot het plafond. Teken over de breedte van de gipsplaat de maat af met een winkelhaak.

Neem een regel of liniaal en snijd de gipsplaat in. Breek de gipsplaat af door hem naar achteren te drukken en snijd de kartonnen achterkant met een mes van achter af.

Stap 3 | Gipsplaat aanbrengen

Nu ga je de gipsplaat aanbrengen.

Plaats de gipsplaat in de hoek op de regels, houd hem zo strak mogelijk tegen het plafond aan en schroef de plaat aan iedere zijde vast. Plaats de schroeven ongeveer om de 20 à 25 cm. De schroeven moeten een klein beetje verzinken in de gipsplaat. Pas wel op dat je ze niet te ver inschroeft. 

Zo, de eerste plaat zit. Nu de rest nog. Herhaal voor de andere platen de stappen van de eerste plaat. Als je bent aangekomen bij de eventuele uitsparing voor de deur, plaats je de plaat gewoon over het kozijn heen. Zaag wanneer hij vastzit het deel voor de deuropening weg met een handzaag. Doe hetzelfde bij de volgende plaat. Werk zo door tot aan de muur.

Stap 4 | Isolatie aanbrengen

Als je een kant van de wand hebt bedekt met gipsplaten, kun je vanaf de andere kant isolatie aanbrengen. Plaats eerst eventuele elektrische kabels en uitsparingen voor wandcontactdozen.

Voor meer informatie over elektriciteit in wanden, klik je hier.

Snij de isolatie op maat en plaats het tussen de balken. Je kunt het beter iets te breed snijden dan iets te smal; dan klemt het zichzelf goed vast. Eventuele kieren kun je opvullen met stukjes afgesneden isolatiemateriaal.

Plaats na het isoleren de gipsplaten aan de andere kant. Nu kan je de muur verder afwerken.

Succes met je klus!

Aandachtspunten

  • Je kunt de gipsplaten best strak tegen het plafond plaatsen. Mocht je een kiertje overhouden aan de onderkant, dan is dit makkelijk af te werken met een plint.
  • Draai de gipsplaatschroeven niet te ver in de platen, dit kan ze minder stevig maken. De schroeven moeten net in de plaat verzonken zijn.
  • Gebruik bij het snijden van de gipsplaten een scherp mes. Mocht de plaat iets te lang zijn, kun je hem eventueel bijschaven met een gipsschaaf.
  • Zorg altijd dat de platen waterpas geplaatst worden. Zelfs als de wand waartegen de eerste plaat geplaatst wordt een beetje schuin is, pas de plaat hier dan op aan.