Terras uitbreiden

  • stappen
    2

Stap 1

Onze voortuin was tijden de verbouwing van ons huis al betegeld, maar na een paar jaar bleek dat onze vingers toch niet zo groen zijn en wilde we ook wel wat meer plek voor onze fietsen e.d. Ik wilde niet weer de terrasaanlegger laten komen en had bedacht dat ik dit zelf wel kan doen. Dus op zoek gegaan naar dezelfde stenen en deze laten bezorgen.

Daar waar de nieuwe tegels moest komen stonden planten, dus die zijn er eerst uitgegaan en ik heb het gedeelte afgegraven om een zandbed te kunnen maken. Je moet er wel voor zorgen dat er een redelijke laag zand in gaat van ongeveer 20 à 30 cm anders loop je het risico dat de stenen later gaan verzakken of dat er ook veel water op blijft staan. Het zand zorgt er ook voor dat het water goed kan weglopen. Het is altijd wel weer verassend hoeveel grond er uit een klein gat komt. Ik heb het zand in de doe het zelf zaak gekocht in zakken en vervolgens het zand gestort.

Omdat het een kleine oppervlakte is wilde ik niet een machine huren (trilplaat) om het zand aan te stampen. Ik heb uiteindelijk het zand zelf aangestampt met de voeten en door op een plank springen die je steeds een stukje verplaatst. Dit is wel belangrijk omdat je anders echt de kans loopt dat de bestrating gaat verzakken.

Stap 2

De volgende stap is om het aangestampte zand vlak af te werken en ook iets te laten aflopen zodat het water kan weglopen. Ik heb dat gedaan met een lange waterpas waarmee je het zand afschraapt totdat je een vlakke ondergrond hebt die net ietsje hoger is dan het zand onder bestaande stenen zodat je de stenen er bij het leggen nog iets in kan tikken. Dan de stenen leggen en in het zand verankeren zodat ze gelijk liggen met de stenen er omheen. Af en toe controleren met de waterpas of het nog vlak is en of het ook nog een beetje afloopt.

Ik heb het patroon gevolgd wat er al lag en daarvoor had ik ook halve stenen nodig. Ik heb deze met een haakse slijper met een zaagblad voor stenen ingezaagd en met een hamer en bijtel doormidden geslagen. Als laatste stap alles invegen met zand waardoor de stenen stevig komen te liggen en onkruid minder kans heeft om te ontwikkelen.

Het ligt er nu al even een tijdje in en het tot nu toe niet gaan verzakken, alleen zie je nog een beetje kleurverschil in de stenen omdat de oude stenen zijn verkleurd, maar dat wordt steeds minder. Niet moeilijk om te doen met een mooi zichtbaar resultaat!

Nog tips nodig voor bouwen of verbouwen? Wij verzamelden alles op 1 plaats!