Sixpackhouder van hout maken

  • tijd
    1 Dag
  • stappen
    6

Stap 1

Zoek je een leuk cadeau voor een verjaardag, vrijgezellenfeest of voor een andere gelegenheid? Volg dan dit eenvoudige stappenplan. De sixpackhouder ziet er heel erg leuk uit, en bovendien kan je hem zelf maken! De sixpackhouder is gemaakt van hardhout. Zaag de plankjes op maat. Op de foto hieronder zie je de zaaglijst. Je hebt twee dikkere planken voor de zijkant nodig. Daarnaast heb je ook 6 dunne latjes nodig. De planken voor de zijkant zijn in dit geval 14cm breed en 30cm lang. De latjes zijn 25,5cm. De bovenste stok is in dit geval 27cm en de onderste 22cm.

Stap 2

Teken op de zijplanken de plekken af waar gezaagd moet worden door middel van een potlood en een winkelhaak. Aan de bovenkant is dit rond de 5 en 9 cm. Vanaf de onderkant rond de 12cm. Trek met een liniaal een lijn tussen de verschillende punten. Zaag vervolgens de zijkanten schuin naar boven af.

Stap 3

Teken vervolgens op beide planken de twee punten af waar je de gaten wilt hebben. In dit geval zijn de planken 14cm breed dus komt dit op 7cm vanaf de rand, precies in het midden. Deze punten moeten natuurlijk precies op dezelfde plek staan op beide planken! Gebruik opnieuw een potlood en een winkelhaak.

Stap 4

Eventueel kun je met lijmklemmen de twee planken aan elkaar vastmaken. Hierdoor weet je zeker dat de gaten op dezelfde plek komen. Boor met een houtboortje eerst een klein gaatje door beide planken heen op de bovenste plek. Bij het kleinere gat hoeft dit niet door de planken heen aangezien het gat ook niet helemaal doorgeboord is in dit voorbeeld. Voor het gemak zou je dit natuurlijk wel kunnen doen. Anders haal je na het bovenste gat de planken tussen de lijmklem vandaan en boor je een klein gaatje tot ongeveer halverwege de plank. Vervolgens kun je met de gatenboren de gaten maken. In dit geval zijn er twee stokken van verschillende dikte gekozen. Hierdoor heb je dan ook twee verschillende gatenboren nodig in de maat van de desbetreffende stokken. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor twee stokken in dezelfde maat zodat je geen twee verschillende gatenboren nodig hebt. In dit geval is bij het kleinste gat gekozen om deze niet helemaal door te boren. Boor tot ongeveer de helft met deze gatenboor. Eventueel kun je met een stukje tape op de gatenboor eenvoudig uitmeten tot hoe diep je wilt boren. Wil je bijvoorbeeld 1,5cm diep boren, doe dan op deze lengte een stukje tape. Je kunt dit natuurlijk ook zonder doen, maar het zou zonde zijn als je per ongeluk te ver doorboort als dit niet je bedoeling is. De stok in het midden kan nu tussen de planken geklemd worden. Deze kan je eventueel met wat houtlijm vast maken maar door de latjes aan de zijkanten en door de gaten waarin de stok zit is dit niet per se nodig.

Stap 5

Maak vervolgens de eerste twee latjes aan de onderkant vast. Vervolgens de eerste lat aan elke zijkant. Daarna de tweede lat aan elke zijkant.

Stap 6

Plaats vervolgens de bovenste stok door de gaten. Eventueel kun je de stok met wat houtlijm of een schroef door de bovenkant vastzetten. Je kunt nu een leuke tekst voor je vader of voor de jarige op de zijkant maken maar dit hoeft natuurlijk niet. In dit geval is de bovenste stok iets langer dan de latjes. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de stok precies op dezelfde lengte af te zagen. Je kunt daarna de flesjes in de sixpackhouder plaatsen!