Regenton plaatsen

  • Tijd
    4 uur
  • Totaal aantal stappen
    3

Stap 1

Een regenton is een milieuvriendelijke manier om water op te vangen om te gebruiken in de tuin. Zo'n ton is makkelijk zelf te maken met een regentonautomaat. Dat is een stukje buis dat je aan de regenpijp vastmaakt en waaraan je de ton bevestigt. De automaat zorgt ervoor dat de ton niet overstroomt en dat je ook geen afvoer vanuit de regenton hoeft te maken.

Zorg dat je een regenton hebt. Je kan ze kant en klaar kopen of je gebruikt bijvoorbeeld een oude houten ton. Meet eerst de afstand tussen de grond en de inlaatopening aan de zijkant van de regenton.

Stap 2

Markeer de hoogte op de regenpijp waar je de regenton op wilt aansluiten en zaag een stuk uit de regenpijp. De ruimte die je uit de regenpijp moet zagen is afhankelijk van de vulautomaat die je hebt gekocht, kijk dus daarvoor goed in de handleiding of op de verpakking. Een PVC regenpijp kan je het beste zagen met een metaalzaag. Haal de ruwe randjes weg met een stukje schuurpapier.

Plaats de vulautomaat tussen beide uiteinden van de regenpijp. Maak hiervoor de beugels van de regenpijp tijdelijk even los als je meer ruimte nodig hebt om dat te doen. Lijm de automaat nog niet meteen vast. Zie dat alles goed past zodat het straks niet meer los hoeft.

Stap 3

Verbind de vulautomaat en de regenton met elkaar door een afvoerpijpje. Vaak is dat meegeleverd bij de automaat en als je meer lengte nodig hebt, kan je altijd een stuk pijp bijhalen.

Als alles goed vastzit, dan kan je alles op zijn plek lijmen met harde PVC lijm. Zorg voor een waterdichte afsluiting van het pijpje bij de regenton. Als het water in de ton hoger komt dan de aangesloten pijp zal de automaat geen water meer geven aan de ton en loopt deze dus nooit over.