Opklapbed/ vakkenkast

In een kleine ruimte is het handig om functioneel de ruimte te gebruiken. Wij maakten een opklapbed en kast in één stuk.

  • Kosten
    €6.49
  • stappen
    10

Stap 1

De kast wordt 2,07 x 1,13 x 0,98 m hoog. Voor het uitklapbare gedeelte moet het 1,02 m breed zijn zodat een éénpersoonsmatras er goed in past. De poten onder de kast en bed worden 20 cm hoog. Begin eerst met het maken van de vakkenkast. Hiervoor gebruik je 8 vakken. Daarvoor heb je twee lange latten nodig, 2 tussenstukken en 2 zijkanten. De achterzijde van de vakkenkast wordt gebruikt als bed.

Stap 2

Begin met het maken van het frame voor het bed. Hiervoor maak je in principe een bak van MDF die aan één kant open is. De basis van de bak is dit frame van vuren.

Met een cirkelzaag zaag je de twee elementen op maat. Ga dan verder met het maken van vakken. De vakkenkast dient als frame voor het bed. De vakken worden door middel van halfhouten verbinding aan elkaar verbonden. Dit kost iets meer werk, maar zorgt wel voor extra stevigheid. Met een multitool kan je inkepingen maken waardoor de onderdelen als een kruis in elkaar gezet kunnen worden.

Stap 3

Vervolgens verbind je de latten met elkaar door gebruik te maken van houtlijm. Laat de houtlijm goed drogen voordat je verder gaat.

Stap 4

De vakken heb je nu in elkaar gezet. Hierop komt de bedbodem. Plaats overal houtlijm zodat je daarna de bedbodem erop kan bevestigen. Laat de bedbodem goed drogen.

Stap 5

Om de bedbodem komt een hoge rand waar de matras in komt te liggen. De minimale dikte van de matras is 15 cm, hou hier rekening mee met de rand. Aan de binnenkant komt nog een extra randje zodat wanneer je het bed wilt opklappen het verborgen wordt in de kast.

Stap 6

Het gedeelte voor het matras is af. Aan de muur komt een grote bak te hangen met dezelfde afmetingen waar het bed in valt.

Stap 7

Voor de stevigheid van het bed moet het ergens op kunnen leunen. Maak daarom pootjes van vuren latten. Maak gebruik van latten die 2 meter lang zijn. Hier kan je 4 pootjes uit halen. Boor de gaten eerst voor. Zo voorkom je dat de pootjes gaan splijten.

Stap 8

Alle onderdelen heb je nu op maat gemaakt. Deze kun je vervolgens gaan vastzetten met scharnieren. Voordat je het in elkaar gaat zetten, kun je best eerst alles in de grondverf zetten. Hou er rekening mee bij MDF dat je zowel de voor- als achterkant verft. En zet de platen 2x in de grondverf.

Stap 9

Als de verf droog is, kunnen de onderdelen naar boven. Op het onderstel maak je gebruik van extra dikke deurscharnieren van 89 mm. Dit is voor de stevigheid van het bed. De lege bak wordt met schroeven aan het onderstel vastgezet. De scharnieren zorgen ervoor dat het onderstel met de vakkenkast in verbinding komt. Hierdoor kan de kast uitgeklapt worden tot bed.

Stap 10

De kast is nu in elkaar geschroefd. Bevestig de kast met een paar schroeven in de muur. De kast kan vervolgens uitgeklapt worden tot bed.