Knutsel en maak je eigen kerstboom

  • nombre d'étapes
    8
partager
Imprimer

Stap 1

Het is leuk om een kerstboom te kopen en deze helemaal naar wens te versieren, maar het is nog leuker om je eigen kerstboom te maken. In dit geval kun je namelijk niet alleen creatief bezig zijn bij het versieren van de boom, maar ook bij het maken van de kerstboom. Ben jij van plan om je boom dit jaar zelf te maken, maar heb je geen idee hoe? Lees dan in dit artikel hoe je een papieren kerstboom, een houten kerstboom of een steigerhouten kerstboom kunt maken en ga meteen aan de slag. Het maken van een papieren kerstboom is erg eenvoudig. Houd er wel rekening mee dat deze kerstboom niet echt geschikt is als grote boom om te versieren, maar meer als kerstaccessoire in huis.

Stap 2

Om een papieren kerstboom te maken, knip je vijf cirkels in verschillende groottes uit. Dit doe je door een passer te gebruiken, vijf cirkels op papier te tekenen met potlood en de cirkels vervolgens uit te knippen. Heb je geen passer, dan kun je ook de deksels van pannen in diverse groottes gebruiken. Heb je de cirkels uitgeknipt, dan plak je de cirkels tegen elkaar (zie onderstaande afbeelding). Je papieren kerstboom is af! Tip: gebruik mooi gekleurd papier bij kerstboom maken van papier. Zo hoef je het papier niet zelf in te kleuren en te versieren, maar ziet je papieren kerstboom er meteen mooi uit. Je kunt groen papier nemen, maar je kunt ook andere kleuren gebruiken voor jouw papieren kerstboom. Het is jouw ontwerp!

Stap 3 | Houten / steigerhouten kerstboom

Papieren kerstboompjes zijn leuk om te gebruiken als extra versiering, maar je kunt ook zelf een kerstboom maken die de traditionele den helemaal kan vervangen. In onderstaande alinea’s lees je hoe je jouw eigen houten kerstboom maakt. Dit ontwerp voor kerstboom maken van hout is geschikt voor het maken van een platte kerstboom met plankjes. Deze kerstboom staat leuk in huis, maar kan ook buiten gebruikt worden (als je de juiste houtsoort neemt voor het maken van de boom). Tot slot is de boom gemakkelijk en snel te maken: ideaal!

Stap 4

Je neemt houten planken in diverse maten (eventueel van steigerhout), je legt de planken onder elkaar om een kerstboomvorm te krijgen en je maakt de planken aan elkaar vast. Dit doe je door de planken op een paal te leggen en aan deze paal vast te schroeven. Zorg ervoor dat de paal niet boven de boom uit komt, want dit ziet er niet mooi uit. De paal mag er wel aan de onderkant uit steken, want dit is de stam van de boom.

Stap 5

Heb je de kerstboom in elkaar gezet, dan kun je hier plankjes aan bevestigen. Hier kun je later leuke kerstfiguurtjes en versieringen op zetten. Zijn de plankjes aan de boom bevestigd, dan kun je beginnen met versieren. Dit doe je met lampjes en kerstfiguurtjes, maar eventueel ook met nepsneeuw en glitters.

Stap 6 | Bouwtekening

Op het internet zijn er vele bouwtekeningen te vinden voor het zelf maken van een houten of steigerhouten kerstboom. Door onderstaande bouwtekeningen te printen, kun je ook aan de slag met het maken van jouw eigen kerstboom. Bouwtekening 1: https://prd-mediafolder.s3-eu-west-1.amazonaws.com/images/inspiratie/8864488357918.pdf Bouwtekening 2: https://goo.gl/images/MCAVFW

Stap 7 | Tips

Ga je voor het eerst je eigen kerstboom maken? Gebruik dan onderstaande tips om op de juiste manier aan het werk te gaan en de mooiste kerstboom te maken. Tip 1: Bereid je goed voor op je klus. Haal alle gereedschappen en benodigdheden in huis voor je aan de slag gaat, zodat je tussentijds niet naar de winkel hoeft om nog gereedschap of materiaal te halen voor de boom. Tip 2: Neem de tijd voor het maken van de kerstboom. Raffel je je werk af, dan zie je dit zeker aan het eindresultaat. Tip 3: Maak je een kerstboom voor buiten? Gebruik hier dan het juiste hout voor. Kerstboom maken van steigerhout is bijvoorbeeld wel mogelijk voor buiten, maar andere houtsoorten kunnen minder goed tegen regen en sneeuw.

Stap 8 | Voorbeelden

Om je nog wat inspiratie te geven voor het zelf maken van je kerstboom, laten we je graag enkele mooie voorbeelden van zelfgemaakte kerstbomen zien.