Je schutting of tuinhek schilderen

Schuttingen/tuinhekken moet je altijd eerst goed reinigen voor je ze kan behandelen.

  • Kosten
    €15.08
  • Totaal aantal stappen
    4

Stap 1 | Voorbereiding

De te schilderen oppervlakken moeten schoon, vrij van stof, mooi glad en droog zijn. Gebruik hiervoor een hogedrukreiniger of staalborstel.

Controleer hout ook altijd op zachte stukken (houtrot). Houtrot tast het hout aan waardoor het zacht wordt. Door veel vocht wordt dit proces versneld. Haal alle aangetaste delen weg. Breng Houtrotstop aan op het gezonde hout rond het verwijderde zachte hout en vul de gaten met een houtvuller.

Schuur het opgevulde hout. Bedenk dat wanneer je met transparante beits werkt je altijd opgevulde plekken door de beits heen zal blijven zien. Is de vorige verflaag al wat verweerd, maar zit de verf nog goed vast? Dan moet het hout grondig geschuurd (schuur met de nerf mee, zowel grote oppervlakken als hoeken en randen) en daarna ontvet/schoongemaakt worden.

Bedek omliggende oppervlakken afdekfolie om ze te beschermen tegen stof, verfspatten en –druppels.

Tip: Het beste kan je vroeg in de ochtend starten met je klus. De verf droogt in de middag als de zon hoog staat wellicht te snel.

Stap 2 | Aanbrengen van grondverf

Om de beits bij de eerste laag dieper in het hout te laten trekken, kan je deze verdunnen met terpentijn. De ideale verhouding is hiervoor: 3 delen beits op 1 deel terpentijn.

Wanneer je een dekkende beits gebruikt om je tuinhuis te schilderen, is een enkele laag universele grondverf nodig.

Stap 3 | Aanbrengen van verf

Nu de primer/grondverf is aangebracht en opgedroogd, ben je klaar om de eindlagen aan te brengen. Twee lagen geeft het beste resultaat: het hout is beter beschermd en het verfwerk gaat langer mee. Meng de verf / beits goed voor je aan de slag gaat. Schilder grote oppervlakken eerst met een roller met de nerf van het hout mee. Vervolgens verf je de vlakken nogmaals met een borstel. Let daarbij goed op de plekken waar de roller niet bij komt (hoeken, gleuven etc.)

Het gereedschap dat je gebruikt heeft evenveel impact op de tijd die je nodig hebt en op het eindresultaat als de verf zelf.

Extra tip: leg een inlegbakje in je verfbak voor je hem vult. Als je klaar bent met schilderen, giet je de overgebleven verf terug in de pot. De rest laat je drogen in het inlegbakje. Daarna kun je het weggooien. Je verfbak blijft hierdoor schoon.

Kies voor een borstel en een roller van hoge kwaliteit.

Stap 4 | Na het schilderen

Terpentijn maar ook acrylverf is schadelijk voor het milieu, dus spoel vervuild water/terpentijn niet door de gootsteen. Wil je de borstel of roller later niet opnieuw gebruiken? Laat ze indrogen en gooi ze weg met het gewone huisvuil, net als droge verfblikken of verfbakjes.

Voor je een borstel voor de eerste maal gebruikt, haal je hem een paar keer over een stukje schuurpapier. De losse haren blijven op het schuurpapier zitten en komen niet in je verf terecht.